Războiul politicianului cu sistemul

Războiul politicianului cu sistemul
Publicat: 12/05/2017, 16:02

Eu nu cred că PSD a făcut blat cu Băsescu. Nici cu Vanghelie. Cred doar că e vorba despre o „sinergie a faptelor”, vorba lui Ion Iliescu. Interese care converg, astăzi, după atâția ani.

Sătui să fie luați la anchetă de DNA și Parchete, parlamentarii și-au înființat – potrivit „separației” puterilor în stat – propriul lor parchet, de care să-i dea cu capul pe dușmanii consacrați – de la magistrați la sereiști, de la politicieni inamici la softiști electorali, și de la ambasadori la votanții din Diaspora.

Declarat, primii vizați sunt capii sistemului – convocați în sufrageria generalului, unde-ar fi croit la planuri „din cuțite și pahară” -, după care, statul major, însuși.

În acest preambul al declanșării ostilităților, invitat la România TV, Marian Vanghelie își amintește, între altele:

„Ponta l-a trimis pe Rus la Kovesi să spună că el e omul. Nu știam că a recunoscut Rus că s-au văzut. S-a aflat în partid că Ponta s-a dus să o pună pe Kovesi cu Udrea și cu Ghiță. Eram în birou la guvern când era Ponta premier. Eu credeam că Ghiță are alt interes, dar nu m-am băgat în discuții. Discuția și cred că poate confirma Ghiță. La un moment dat Ghiță spunea că o vor americanii. Mă duceam la Ponta, el mă scana pe mine, mă duceam mereu la el.

Mie îmi era frică de faptul că Ponta poate să îmi facă dosare. Ponta prin procurorul Nițu, prin puterea lui Gabriel Oprea au numit șefii Parchetelor unde aveau interes. Totul se făcea cu acceptul lui Ponta, dar nu se băga că era fricos. Gabriel Oprea făcea numirile și spera să ajungă șef la SRI. Oprea îi spunea lui Ponta că să facă ceva cu Vanghelie, că e golan, că e țigan. Și Victor cu capul în jos îi spunea să se ocupe. Așa făcea despre mulți. Gabriel Oprea a comandat în justiție dinainte să intre în politică. (…) Când Băsescu era primar, Oprea intra la Curtea de Apel și știa ce se întâmplă acolo. Ați auzit de șprițurile lui Oprea cu procurorii seară de seară?”, a povestit Vanghelie.

Deci, ce aflăm noi de la Vanghelie?! Că Gabriel Oprea, omul cu agapa, este tartorul sistemului și al binomului embrionar. Că îi controla și chema la ordin pe diverși decidenți, încă „înainte de a intra în politică”. Și că, după „noaptea generalilor” – atunci când s-au întâmplat, sau nu, lucruri despre care vor să afle, nemijlocit, parlamentarii, în comisia lor de anchetă -, a permutat, cu ajutorul premierului Ponta (care, nota bene, ar fi jucat un rol important în traficul de informații din noaptea alegerilor, etalându-și, implicit, rolul de defector în staff-ul lui Geoană, printr-o declarație potrivit căreia, nici chiar el nu l-a votat pe candidatul PSD) – pionii de care dispunea, folosiți sau nu, în noaptea de pomină, spre a crea condiții de maturizare rapidă a binomului.

Bref, Băsescu a folosit sistemul, prin binom – bordul acestuia -, structură pusă în operă și controlată, până la un punct, de tandemul Oprea-Ponta (de unde și reevaluarea lui Oprea și „coabitarea”/blatul cu Ponta).

Al dracului Marian!… Săracul!…

Sigur, Traian Băsescu a folosit binomul doar cât s-a lăsat acesta folosit, anume, cât interesele au fost convergente. Apoi, gata! Văzându-se abandonat, ex-președintele a început războiul.

Ca o părere personală, cred că pe Băsescu l-a deranjat cel mai tare, în conjunctura amintită, propria-i naivitate: credința că el este tăticul binomului, și că acesta îi va fi loial până la moarte și dincolo de ea, indiferent de împrejurări. Greșit!

Ce răspunsuri există într-o atare situație?

Fie că, odată ce i s-a dat mână liberă să facă ordine, binomul nu s-a mai putut decupla de la butoane, spre a face diferența între „ai noștri” și „restul lumii”, fie a schimbat șeful, trecând de la un președinte la altul, în folosul său și al noii garnituri.

Situație care l-a făcut pe Băsescu să posteze pe Facebook – încercând să prindă siajul comisiei parlamentare de anchetă – un text mai limpede ca niciodată, vizavi de propria gâlceava cu sistemul.

„Mai târziu, va fi prea târziu”, este titlul textului postat, care curge, astfel, la vale: „Combaterea corupției pare a fi aproape compromisă din punct de vedere al imaginii.

Cine a compromis-o?

Exact aceia care, aflați în funcții în ultimii trei ani, trebuiau s-o ducă cu decență, cu probe și cu respectarea drepturilor fundamentale. Din păcate, n-au făcut-o și au compromis credibilitatea acțiunilor de combatere a corupției.

Mai mult, practica „relaxării” în vilele SRI cu șprițuri și petreceri ale procurorilor, ofițerilor SRI, judecătorilor și a oamenilor politici laolaltă, este deja un tablou public ce compromite, în mod egal, pe toți participanții și, din păcate, în mod nedrept, aruncă neîncrederea asupra a mii de procurori, judecători, ofițeri SRI și politicieni corecți.

Aceste realități sunt pe punctul de a compromite o activitate esențială și necesară, decredibilizând chiar lupta instituțiilor statului împotriva corupției.

Asupra acestor deviații inadmisibile și a consecințelor, am avertizat public în mod repetat, încă din 2015, dar corul „intransigenților” m-a declarat apărător al corupților, ceea ce este o mare minciună. A…dacă vreți apărător al drepturilor fundamentale, de acord, dar asta nu înseamnă apărător al corupților.

Din cauza decredibilizării combaterii corupției, un individ instruit, dar putred de corupt și laș, de teapa lui Adrian Năstase, a ajuns să pară azi un nedreptățit, uitând că era „Bombo de care fugeai în Congo” sau „Năstase, șapte case”. Norocul lui că Mătușa Tamara nu poate depune mărturie, iar Petrache și Bittner au „uitat” să-i mai înapoieze averea „împrumutată”. (…) Din păcate, procurori, judecători și ofițeri SRI, prin abuzurile lor și prin utilizarea discreționară a puterii, au dat ocazia acestei pelagre a tranziției să se reinventeze.

Pentru acest eșec, generat de abuzurile ultimilor trei ani, procurori, judecători, ofițeri SRI precum Coldea, Koveși, Șelaru, Roșu, Stanciu, Dumbravă, Dragomir, Negulescu, Savin și mulți, mulți alții, care au confundat instituțiile statului cu niște instrumente aflate la dispoziția lor pentru a acapara o putere personală nemărginită, nelegitimă, pe care nu le-a dat-o nimeni, trebuie să dispară din magistratură și din SRI. Dar nu trebuie să dispară oricum. Ei trebuie să răspundă în fața legii pentru compromiterea luptei împotriva corupției prin abuzuri, prin represiune nedreaptă și implicare inadmisibilă în jocuri politice nedemocratice”.

Așa stând lucrurile, declarațiile belicoase înmulțindu-se, amplificându-se, sporindu-și numărul de decibelii, e posibil ca numita comisie parlamentară de anchetă să aibă și ea, rostul ei, măcar pentru a le da posibilitatea celor nominalizați, să dispună de „dreptul la replică”…

P.S. Întregul text al lui Traian Băsescu poate fi citit pe pagina sa de Facebook.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Boala care se întinde pe tot globul. Jumătate din populație e în pericol
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului