Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
1659 vizualizări 7 apr 2017

Fix a treia zi (aş spune „după scripturi”, dar am mai spus-o) de la atacul chimic, comandat, potrivit opoziţiei siriene, de regimul Bashar al-Assad împotriva poporului, şi la aproape una, de la răspunsul SUA, premierul României a declarat: "Am avut o discuţie în această dimineaţă şi cu ministrul Apărării şi cu ministrul Afacerilor Externe. În cel mai scurt timp, Ministerul Afacerilor Externe va da un comunicat oficial. Ceea ce pot să vă spun e că noi ca şi stat condamnăm atacul cu arme chimice care a avut loc în urmă cu câteva zile. Aceste lucruri trebuie pedepsite şi tot ceea ce decurge, angajamentele noastre ca ţară NATO le vom respecta. Dar, atacul de tipul ceea ce s-a întâmplat în urmă cu câteva zile, care nu au legătură cu nicio regulă internaţională, trebuie pedepsit".

Că noi, ca (şi) stat, ca (şi) popor, şi pe (şi) persoană fizică, am condamnat şi vom condamna astfel de atacuri, în principiu, indiferent de situaţie, e limpede, doar că reacţia „la extern” a unui premier (evident, că şi aceea a preşedintelui ţării), musai să fie imediată şi viguros articulată.

Şi apoi, ce vrea să spună premierul prin declaraţia: „Aceste lucruri trebuie pedepsite şi tot ceea ce decurge, angajamentele noastre ca ţară NATO, le vom respecta. Dar, atacul de tipul ceea ce s-a întâmplat în urmă cu câteva zile, care nu au legătură cu nicio regulă internaţională, trebuie pedepsit”?

Păi, tocmai când venea dumnealui de la Sinaia, SUA au pedepsit, „simbolic”, dar extrem de dur, atacul în discuţie, transmiţând, astfel, un avertisment viguros, că nu toţi criminalii sunt de capul lor pe planeta Pământ, demersul fiind iniţiat de Trump şi „anunţat” de un oficial american - ambasadoarea SUA la Naţiunile Unite, Nikki Haley.

„Când Naţiunile Unite eşuează în mod constant în misiunea lor de acţiune colectivă, există momente în viaţa statelor când suntem obligaţi să acţionăm noi înşine”, a spus Haley.

Doreşte premierul român să mai pedepsească şi el, ca (şi) premier, ceva, de acum în acolo, potrivit sintagmei „Aceste lucruri trebuie pedepsite”, sau voia să ne comunice că e de acord cu pedepsirea deja iniţiată şi finalizată a SUA? Gen, „Aceste lucruri a fost necesar să fie pedepsite!”.

Şi apropo, tot între timp, Pentagonul a anunţat că atacurile nu vor continua, răspunsul deja dat fiind unic.

Doar nu vrea Sorin Grindeanu să ne comunice că noi suntem gata încălţaţi de război, pe ideea „… şi tot ceea ce decurge, angajamentele noastre ca ţară NATO, le vom respecta”, pentru că oamenii pot înţelege orice dintr-o atare exprimare.

Cred că lucrurile ar fi fost mult mai limpezi şi mai calme, dacă premierul român (şi preşedintele) ar fi rostit, simplu, la vremea faptelor: „Condamnăm ferm atacul chimic din Siria, în care au murit mulţi civili, între care copii şi femei”. Şi apoi, „Susţinem raidul SUA în Siria, iniţiat în urma atacului criminal al regimului Assad”.

Ştiam, exact, ce ne trebuie, ştiam ce nu ne trebuie...

--

Citește și: