Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
2167 vizualizări 11 sep 2017

La întoarcerea din Columbia, Papa s-a întreţinut timp de 38 de minute cu echipa corespondenţilor de presă. Andrea Tornielli, marele vaticanist, redă integral acest dialog.

Prima întrebare s-a referit la migraţie, iar Suveranul Pontif a ţinut să facă o subliniere: “E datoria mea să exprim recunoştinţă Italiei şi Greciei fiindcă şi-au deschis inimile migranţilor. Primirea migranţilor este o poruncă dumnezeiască... Însă un Guvern trebuie să gestioneze această problemă cu virtutea prudenţei. Deci, în primul rând: câte locuri aveţi? În al doilea rând, nu trebuie doar să-i întâmpinăm cu bucurie, dar să-i şi integrăm”.

Fiindcă treceau pe lângă uraganul Irma, Papa a fost întrebat dacă liderii politici au o responsabilitate morală pentru înmulţirea stihiilor, prin faptul că neagă contribuţia omului la declanşarea acestora. “Cei care neagă lucru acesta trebuie să întrebe oamenii de ştiinţă – ei pot vorbi clar, cu precizie. Zilele trecute o altă veste a venit de la o navă sub pavilion rusesc care străbătuse ruta Norvegia-Japonia şi a traversat Polul Nord fără să găsească gheaţă. Specialiştii unei universităţi spuneau că mai avem doar trei ani să facem un pas înapoi, dacă nu consecinţele vor fi teribile. Nu ştiu dacă trei ani e perioada corectă, dar dacă nu facem un pas înapoi [cu poluarea] ne vom prăbuşi (...). Putem vedea efectul schimbărilor climatice şi toţi avem o responsabilitate morală când luăm decizii. Cred că e o problemă foarte serioasă. Toţi avem responsabilitatea noastră morală şi politicienii o au pe a lor. Să consulte oamenii de ştiinţă şi apoi să decidă. Istoria le va judeca deciziile”.

O întrebare, între cele legate de ţara pe care tocmai a vizitat-o: “Columbia a suferit multe decenii de violenţă, din cauza conflictelor armate şi a traficului de droguri. Corupţia nu e nouă în Columbia, dar acum, când nu mai există ştiri despre război, a devenit foarte vizibilă. Ce se poate face cu acest flagel? Ar trebui excomunicaţi corupţii?”.

Răspunsul Papei: “Pot fi corupţii iertaţi? Mă întreb, iar atunci când, într-o provincie a Argentinei, a avut loc un caz de violenţă şi abuz asupra unei fete, implicând şi politicul, am scris o cărticică – Păcatul şi corupţia. Toţi suntem păcătoşi şi ştim că Dumnezeu e aproape de noi şi nu oboseşte să ne ierte. Dar păcătosul cere iertarea, pe când coruptul devine orgolios când e vorba să ceară iertare şi uită cum e să ceri iertare. E într-o stare de insensibilitate faţă de valori, faţă de manipularea persoanei. E foarte dificil să ajuţi pe cineva care este corupt, dar Dumnezeu o poate face”.  

Ieri, la Cartagena, cu câteva ore înainte de a urca în avion, Papa şi-a luat rămas bun de la credincioşii pătimitei Columbii:   

“Aş dori să vă las un ultim cuvânt: să nu ne oprim la a face primul pas, ci să continuăm să mergem împreună, în fiecare zi, pentru a ieşi în întâmpinarea celuilalt, în căutarea armoniei şi a fraternităţii (...). Columbie, semenul tău are nevoie de tine, du-te în întâmpinarea lui, ducând îmbrăţişarea păcii, dezbărată de orice violenţă!”.

 

--

Citește și: