Politica externă a Americii s-a mutat definitiv pe Twitter

Politica externă a Americii s-a mutat definitiv pe Twitter
Publicat: 14/03/2018, 00:08

Încă din vara anului trecut, când l-a făcut imbecil pe președintele Statelor Unite, zilele sale la Departamentul de Stat au început să fie numărate. Unii au crezut atunci că îl va demite fulgerător Trump, alții că va demisiona singur. Apoi, din octombrie-noiembrie, zvonurile că Rex Tillerson e pe tobogan – deși declara în toate acele luni că n-are de gând să se retragă – s-au întețit. S-a vorbit chiar despre posibilii săi înlocuitori – doamna Nimrata Haley, ambasadorul la Națiunile Unite, sau Mike Pompeo, directorul CIA. Cea dintâi, o susținătoare înfocată a președintelui Trump avea handicapul de a fi ahtiată după publicitate, prezentă mult mai des decât Secretarul de Stat în studiourile de televiziune, dorindu-și din răsputeri să-i ia locul. Cel de-al doilea a știut să se facă indispensabil președintelui, petrecând mai mult timp în șuete cu Trump la Casa Albă decât în sediul din Langley. (Acolo lucrurile stăteau în mâna de fier doamna Gina Haspel, care astăzi a devenit prima femeie director al CIA).

Puțin peste un an, mandatul lui Tillerson e unul dintre cele mai slabe din istoria diplomației americane. Iar lucrul acesta nu poate fi pus exclusiv pe seama lipsei de experiență a fostului șef al ExxonMobil, ci și pe harababura din mintea lui Trump în ce privește politica externă. De altfel, de când președintele Statelor Unite a mutat diplomația pe Twitter, Tillerson a suferit câteva usturătoare umilințe publice venite direct din Biroul Oval. Doar trei dintre cele mai răsunătoare exemple: în aprilie anul trecut, cu câteva zile înainte ca Siria să fie bombardată, șeful diplomației americane a fost lăsat să declare senin că Bashar al-Assad poate rămâne la putere. Vreo trei luni mai târziu, a fost lăsat să facă un apel către Arabia Saudită și aliații săi din Golf pentru încetarea blocadei asupra Qatarului, ca la câteva ore @realDonaldTrump să tweetuie dezlănțuit împotriva șeicilor de la Doha, „sponsori terorismului”.

Pe 1 octombrie, o altă situație fără precedent: Rex Tillerson se întorcea din China, unde încercase din greu, cu precara sa experiență, să sape canale diplomatice spre Coreea de Nord, în timp ce președintele Donald J. Trump detona trei tweeturi, primul în acești termeni: „I-am zis lui Rex Tillerson, minunatul nostru Secretar de Stat, că își pierde vremea încercând să negocieze cu Micul Om-Rachetă…”. Aceea a fost picătura care a umplut paharul, momentul în care credibilitatea „minunatului” Secretar de Stat american s-a făcut țăndări.

Ca să-și încununeze opera, azi dimineață, la ora 8 .44 geniul stabil își demitea ministrul de Externe prin Twitter și anunța numirea lui Mike Pompeo.

Ce isprăvi va face Mike Pompeo în Foggy Bottom aș putea anticipa, măcar în privința Orientului Mijlociu: va turna gaz peste foc, fiindcă (ținându-i isonul lui Trump) e un mare susținător al desființării Acordului nuclear cu Iranul. Însă niciodată nu va spune despre binefăcătorul său Trump că e un imbecil.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Regulă pentru toți proprietarii de terenuri din România. Legea spune foarte clar
Modificări mari în Codul Rutier. Ce se întâmplă cu permisul
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun