Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
6849 vizualizări 29 apr 2017

Coreea de Nord e o ţărişoară înapoiată rău, ruptă de lume, cu un popor de soldaţi şi sclavi, “strâns uniţi în jurul” sfintei treimi ciuce: cei trei Kim. Ameninţă lumea din plictis. Ce treabă avem noi cu ei?

Gogomanilor care pun obsesiv această întrebare, le-aş scrie răspunsul cu majuscule: dacă America, partenerul nostru strategic şi singura noastră speranţă de securitate,  “are treabă cu ei”, înseamnă că şi NATO “are treabă cu ei”, chiar dacă nu s-a implicat încă în criza coreeană, iar dacă NATO “are treabă cu ei”, avem şi noi “treabă cu ei”.

Dacă ne închipuim că ne va ocoli istoria, că ne putem drapa în  mantra noastră - “las’ că ne apără NATO” - în speranţa că ne descurcăm noi şi vom trece neobservaţi, ne înşelăm amarnic.

Eu nu cred că a început Al Treilea Război Mondial. Nici măcar că ne aflăm în ceea ce Papa Francisc numeşte “Al Treilea Război Mondial pe bucăţi”. Cred însă că Războiul poate izbucni în orice moment. O scânteie de nebunie care se aprinde în Asia-Pacific poate aduce pârjolul până la graniţele României; o provocare cât de mică, un nefericit incident minor.

Nu avem o Strategie de Apărare adusă la zi, n-am identificat pericolele, ca să ne putem defini misiunea şi, definindu-ne misiunea, să putem elabora un program realist de înzestrare a Armatei.

În urmă cu câteva ore, pe un post de televiziune, generalul Degeratu – îl citez des, fiindcă e singurul specialist care are curajul să formuleze judecăţi de valoare în spaţiul public – avertiza: “Dacă Rusia vrea, mâine Dobrogea e no-fly zone”.

--

Citește și: