Papa Francisc – cu dragoste, despre prostituate

Papa Francisc - cu dragoste, despre prostituate
Publicat: 21/03/2018, 23:50

„Dacă lipsiți voi, ne lipsește o parte din accesul la Dumnezeu”, i-a încredințat Suveranul Pontif pe cei câteva sute de participanți la Reuniunea presinodală având ca temă „Tinerii, credința și discernământul vocațional”.

Răspunzând celor mai neașteptate solicitări acestora, Papa a abordat și subiectul traficului de ființe umane. O nigeriană, victimă a acestui flagel (care și-a povestit experiența terifiantă și într-o carte), l-a rugat pe Francisc să explice „cum pot fi ajutați tinerii să conștientizeze această crimă împotriva umanității (…). Cum pot fi ajutați să rămână umani și să învingă o mentalitate bolnavă care reduce femeia la sclavie, la proprietate a bărbatului, la marfă pentru profit sau pentru plăcere? Dragă Papă Francisc, ceea ce mă neliniștește cel mai mult este chiar cererea – clienții, mulți dintre ei catolici. Mă întreb și te întreb, dacă Biserica, încă prea masculină, este capabilă să se sesizeze în legătură cu această cerere ridicată. Ar fi posibil să propunem tinerilor modele eliberatoare de relații între bărbat și femeie?”.

Papa i-a răspuns pe larg, dovedind că stăpânește bine mecanismele traficului de persoane și mentalitățile legate de acesta, cu multe exemple din slujirea sa duhovnicească, și a conchis astfel: „(…) este un delict împotriva umanității și se naște dintr-o mentalitate bolnavă – femeia trebuie exploatată. Iar astăzi nu există feminism care să fi izbutit să elimine aceasta din conștiință, din cel mai profund inconștient sau din imaginarul colectiv, ca să mă exprim astfel. Femeia trebuie exploatată, într-un fel sau altul. Astfel se explică această maladie a umanității – boala unui mod social de a gândi (…). Eu sunt bucuros că tinerii luptă pentru această cauză. E una dintre luptele pe care vă cer vouă, tinerilor, s-o purtați – demnitatea femeii. Pentru demnitate, care e mai mult decât faptul că femeia poate să facă asta sau asta, că poate deveni asta sau alta. Nu. [Femeia] e demnă, e fiică a lui Dumnezeu. Mai mult, în narațiunea Creației, e cea care l-a uimit pe bărbat: frumusețea, ah, frumusețea femeii (…). Unele guverne încearcă să dea amenzi clienților, dar nu merge mult treaba asta, din informațiile pe care le dețin. Problema pe care ai pus-o e gravă, gravă, gravă, iar eu aș dori ca voi să luptați pentru asta. Voi, tinerii. Și, vă rog, dacă un tânăr are acest obicei, să-i pună capăt. E un criminal! Cine face asta e un criminal. . Nu, nu, asta nu înseamnă a face dragoste. Asta înseamnă a tortura o femeie. Să nu confundăm termenii! Asta e criminal. O mentalitate bolnavă. Iar eu vreau să profit de această ocazie și – fiindcă ai vorbit despre botezați, despre creștini – să vă cer iertare, vouă și societății, pentru toți catolicii care săvârșesc acest act criminal”.

În vara lui 2016, după ce s-a întâlnit cu un grup de foste prostituate din toată lumea (șase din România), îngrijite în Comunitatea Papa Ioan al XXIII-lea, Francisc a declarat doar atât: traficul cu ființe umane este „o plagă în trupul omenirii contemporane, o rană în trupul lui Cristos”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
Experiment: un tânăr a devenit om al străzii pentru a demonstra că poate ajunge milionar...
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Ce spunea Vali Vijelie despre posibilitatea de a-și înșela soția: „Ochii văd, inima cere!”. Dezvăluirile...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
S-a dat decizia pentru TOATE FEMEILE, inclusiv cele din România. Noile norme vor fi total...
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Când cresc salariile în România! Breaking news
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom