România centenară, faza pe județe: „Dead Man Walking” de Vaslui vs primarul gorjean fără BAC

România centenară, faza pe județe: Dead Man Walking de Vaslui vs primarul gorjean fără BAC
Publicat: 06/07/2018, 17:12

Aceasta s-ar putea numi „Unthinkable facts from Romania, the real land of all possibilities”! Adaptat, acest titlu ar suna cam așa: „Fapte de neînchipuit din România, adevărata țară a tuturor posibilităților!”

Iar oamenii citiți și cu școala vieții de la „Guinness Book” nu se vor mai plictisi nicio săptămână de acum încolo, pentru că vor descoperi cum în România, viața reală bate orice scenariu de science-fiction! Și – atenție – se presupune că cei de la „Cartea Recordurilor” sunt cel mai greu de surprins și de șocat oameni din lume! Ei ar putea începe foarte bine și frumos cu două știri aparent total neverosimile, dar absolut adevărate și autentice care poartă trademark-ul „Made in Romania„!

Astfel, ei ar putea omologa o „performanță” educațională care cu greu poate fi egalată de vreo realizare similară a unui sistem de învățământ dintr-o altă țară din lume! Concret, comuna Turburea din județul Gorj poate primi, de exemplu, „Zmeura de Platină” pentru singura așezare omenească de pe pământ din această lume civilizată unde niciun elev nu a luat examenul de absolvire a liceului, recte BAC-ul! Și asta al doilea an consecutiv! Și, poate deloc surprinzător pentru eterna și fascinanta Românie mereu surprinzătoare, primarul din Turburea are și el o amintire tulbure legată de această adevărată spaimă a cumplit de multor elevi români… Stimabilul și venerabilul primar nu a luat nici el, la vremea lui, BAC-ul! Fire ambițioasă însă, domnul Ion Bîrcă nu a renunțat defel la lupta inegală cu această hidră educațională și la 47 de ani, a mai încercat o dată să biruie blestematul de examen de maturitate! Dar, din păcate pentru cutezătorul edil, și de această dată, ursita i-a fost potrivnică și domnul Bârcă a trebuit să se recunoasă învins. Definitiv. Deși ar mai fi vrut să se mai încumete și la o a treia încercare – cum face orice autentic (anti)erou de basm străvechi sau modern – domnul primar recunoaște că, între timp, a renunțat la visul de a mai lua vreodată BAC-ul! În ultimele două mandate, nu și-a văzut capul de treburi administrative în sat! Deh, „chestii, socoteli”… Bașca, s-a implicat ca nimeni altul în campaniile electorale, cu mult succes, evident, după cum atestă continuitatea „domniei” sale ca primar în Turburea! Un primar care va rămâne de-a pururi licean, așa cum – mutatis mutandis – Emil Cioran a fost toată viața un etern student! Cu spectrul pensionării care-l bântuie din ce în ce mai intens, primarele – azi ajuns la 54 de ani – rămâne însă un domn, în cel mai fair-play sens al cuvântului. Acesta nu dorește ca tinerii din comună să-i urmeze exemplul și este supărat că niciun absolvent de la liceul din localitate nu a luat Bacalaureatul. „Nu mai am ce să mai zic. Este fără cuvinte totul. Ce pot să spun? Sunt supărat, cum să nu fiu, dacă le creez toate condițiile posibile? Asta este!”, a declarat pentru Mediafax, Ion Bîrcă, primarul comunei Turburea.

Dar recordul recordurilor al primei săptămâni din iulie vine tocmai din Vaslui! Aici ar trebui cu adevărat să-și deschidă „Guinness Book”-ul o sucursală pentru că se pare că pe acest tărâm se petrec fenomene paranormale care sfidează nu numai logica și fizica, ci și absurdul însuși! Concret, știrea știrilor care i-ar fi stupefiat pesemne și pe cercetătorii britanici cei renumiți și atoateștiutori poate fi rezumată astfel: „UN MORT A ÎNVIAT LA VASLUI! Nu, nu este vreo punere în scenă de-a lui Purcărete care să reinterpreteze mitul christic în cheie post-modernă pentru a puncta centenarul printr-o parabolă mesianică! Nu este nici un scenariu al lui Almodovar după o povestire recent descoperită a lui Kafka! Este România anului centenar 2018! Nu este nici măcar o franciză locală și pitorească a seriei horror de succes mondial „Dead Man Walking”! Este mai tare, mult mai tare! Este cel mai tare reality-horror care bate orice science-fiction! Fuggedaboud Hollywood! Aici, în „studiourile” din Vaslui, România, se turnează cel mai tare film absurd real: „MORTUL VIU SE ÎNTOARCE”!

Concret. După ce statul l-a declarat… mort printr-o hotărâre judecătorească, domnul Constantin Reliu a apărut în carne și oase pe meleagurile natale și a cerut să-i fie recunoscut dreptul de… a fi viu! Săracul om plecase de mulți ani la muncă în străinătate și nedând niciun semn, statul l-a „omorât” juridic! Și a făcut-o „acoperit de regulament”, se pare! Dar la fel de „scrofulos la datorie” a fost și fostul mort! Cu ajutorul soției care, după ce o fi exclamat foarte convingător în fața distinsului judecător în timp ce-și privea pătimaș soțul „reînviat” – „vreau să-l pipăi și să urlu: ESTE!” – domnul Constantin Reliu a izbutit să-și recâștige dreptul său nu fundamental, ci suprem! Dreptul de a fi! De a exista! Mai aprig decât însuși Don Quijote, el a învins în cele din urmă acest sistem valsuiano-kafkian! Astfel, după mai bine de un sfert de secol de muncă în străinătate, reîntors în Vasluiul natal, Constantin Reliu a primit, în plină vară centenară, cel mai neașteptat „cadou” de la statul român! Și anume, și-a luat viața înapoi! „La începutul acestui an, bărbatul a ajuns din nou în România, unde a constatat că a fost declarat mort. Avocatul care a început procesul în numele soției lui Constantin Reliu, Vasile Gheorghiu, a declarat pentru corespondentul Mediafax că verificările în dosar au fost corecte, chiar dacă ulterior s-a demonstrat că bărbatul trăiește.”

Caragiale. Ionescu. Urmuz. Cu alte cuvinte, aici, în România, se năștea, acum un veac, probabil, cel mai neconvențional și aparte umor din întreaga lume și din toate timpurile! Umorul absurd și cel suprarealist! Astăzi, după un secol luminat de atâtea și atâtea capodopere ale genialului spirit românesc – de la literatură până la teatru și cinematografie via sculptură – comicul absurd și umorul suprarealist ne mai lovesc aproape exclusiv involuntar! Și de cele mai multe ori o fac prin intermediul unor astfel de știri, care ne șochează, întristează și amuză deopotrivă!

E clar. Cei de la „Guinness Book” și-ar găsi, la noi, de treabă în fiecare săptămână! Zi de zi. Record după record!

Ladies and gentlemen, welcome to Romania, the real land of all possibilities… Keep calm and celebrate a century of Absurdistan!

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Foreign Affairs: Care este viitorul Rusiei. Cinci scenarii despre cum va arăta țara după Putin
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
De la Floreasca, l-au internat la Obregia. Mititelu Jr., mutat la 'Spitalul 9'! Ce au...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
"Am călătorit în timp". Profesor ieșit din comă a fost în anul 3906 și știe...
Cât costă o manichiură și un tuns simplu înainte de Paște! Prețurile au explodat, în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Marele ACTOR al țării a MURIT! Durere infinită: Actor extraordinar și un om și mai...
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
EXCLUSIV! Matteo, dezvăluiri inedite din postura de tată: "Fericirea este pe măsură". La ce provocări...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Sonda Voyager 1 comunică în sfârșit cu Pământul după luni bune de mesaje fără sens