„Nu voi muri ca un trădător!”. Orientul Mijlociu, după Abbas

Nu voi muri ca un trădător!. Orientul Mijlociu, după Abbas
Publicat: 11/03/2018, 21:40

Cel mai comod interlocutor al israelienilor – e din ce în ce mai șubred, iar pericolul de-i succeda un lider palestinian mai puțin moderat se conturează amenințător.

Evenimentele care s-au succedat fulgerător din 6 decembrie, de la decizia-dictat a președintelui Trump de a muta ambasada Statelor Unite la Ierusalim (pe un teren considerat de Organizația Națiunile Unite ca parte a teritoriului ocupat de israelieni), poziția ambiguă a statelor arabe din zonă, l-au copleșit pe octogenarul care, din 2009, și-a asigurat conducerea pe viață în Ramallah.

Ultima știre despre Abu Mazen („tatăl lui Mazen”, primul său fiu, numele arab, kunyah, al lui Mahmud Abbas) datează de acum o săptămână, când s-a desfășurat Congresul Consiliului Revoluționar al Fatah (acronimul arab al partidului Mișcarea Mișcarea de Eliberare Națională a Palestinei). Forumul politic și-a reafirmat sprijinul pentru liderul său și a cerut întrunirea cât mai curând posibil a Parlamentului, Consiliul Național Palestinian, organul legislativ al Organizației pentru Eliberarea Palestinei, cel care formulează politici și programe, pentru a reconfirma legitimitatea Organizației pentru Eliberarea Palestinei ca unic reprezentant al poporului palestinian. Urmașul lui Yasser Arafat face toate aceste demersuri ca să-și consolideze poziția la negocierile de pace care urmează, pentru demararea cărora a pus condiția ca America să se retragă din rolul de moderator.

La finalul congresului, Abbas le-a declarat celor prezenți pe un ton testamentar: „Am spus și o repet – nu voi muri ca un trădător! America poate anunța când și unde dorește, însă nu se va întâmpla nimic împotriva voinței noastre”.

În a doua parte a lunii februarie, octogenarul lider palestinian a fost internat la spitalul vedetelor politice, Johns Hopkins din Baltimore, pentru ceea ce consilierii săi au declarat că a fost un control de rutină. Graba cu care convoacă acum Consiliul Național (mereu cu un ochi îngrijorat spre Hamas-ul din Gaza) e și pentru a securiza poziția celui pe care l-a desemnat succesor, Mahmud al-Alul.

Fost guvernator în Nablus, al-Alul e prim vicepreședintele Fatah (funcție inventată de Abbas pentru el), are 68 de ani și o experiență din tinerețe în pușcăriile israeliene. Nu posedă notorietatea unui Marwan Barghuti (tatăl intifadelor, încă în pușcărie) sau a unui Muhammad Dahlan. Acesta din urmă, stabilit deocamdată în Emiratele Arabe Unite, personaj tenebros, cu o rețea de conexiuni în regiune, e un vechi inamic al lui Abbas. Din ziua în care președintele Autorității Palestiniene va dispărea, Dahlan va fi aruncat de sponsorii săi (între care cel mai important – Arabia Saudită) în lupta pentru putere, moment în care succesorului desemnat al lui Abbas va fi greu să-i reziste.

… În Orientul Mijlociu de după Abbas, pojghița fragilă a echilibrul puterii va crăpa, iar apa adâncă și întunecată de dedesubt s-ar putea să-i înghită pe palestinieni.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Prețul petrolului și al aurului a crescut după loviturile asupra Iranului