Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
2193 vizualizări 18 apr 2017

E cunoscut faptul că în USR au apărut falii, odată cu iniţierea discuţiilor despre desantul unui aşa-zis grup Cioloş în partid, şi nu oriunde, ci la vârf. Adică, de când o parte a partidului, în special tabăra celor mai nou veniţi (tehnocraţii), propunea o preluare, din mers, a leadership-ului progeniturii politice născute de Nicuşor Dan şi crescute – cel puţin, în procente electorale - de Clotilde Armand.  

Aici începe drama lui Dan, tânăr salvator de neam.

E clar că Nicuşor nu e un timp cu charismă. Nu e un tip căruia să-i încarci cărbuni în tender şi să-l numeşti locomotivă de partid. Nu e omul pe care să-l urmezi necondiţionat, fără să crâcneşti – deşi episodul „afară cu soţul lui Clotilde din partid” ar putea crea impresii. O singură calitate are, pe care o enunţă şi Armand: „Nicuşor Dan e clar că a păstrat din tot ce a construit o legitimitate care poate să depăşească dezbaterile care vor avea loc, este singurul lider pentru care, într-adevăr, s-ar putea face o excepţie. Adică chiar dacă el nu gândeşte cum gândesc majoritatea oamenilor, s-ar putea ca din cauza trecutului să fie menţinut”.

E la fel de limpede că, după o evoluţie spectaculoasă la locale, unde PNL s-a sinucis în piaţa publică, iar franţuzoaica a salvat USB, plasându-l pe locul fruntaş în alegeri, continuarea prestaţiei, în faza pe ţară, a fost şi n-a fost cine-ştie-ce-şmecherie. Ca să nu mai vorbim de continuarea continuării, întrucât şi în primării – cu excepţia Primăria Sector 1 - şi în Parlament, salvatorii şomează, întrucât ţara a fost salvată, din plin, de PSD.

În aceste condiţii, în care USR, în opinia gărzii tinere şi tehnocrate, nu are viitor, în absenţa unei grabnice reforme; în care Cioloş se face că nu mai vrea în partid, deşi mulţi continuă să-l aştepte ca pe salvatorul salvatorilor; în care Clotilde însăşi a trecut de partea fostului premier, Nicuşor Dan e singurul care mai sare în apărarea ego-ului personal.

"Din păcate apropierea Congresului USR începe să ne ia uşor minţile. Postarea lui Tudor Benga, preluată de Hotnews, şi declaraţii recente ale lui Cristian Ghinea afirmă că actuala conducere a USR refuză o dezbatere asupra viitorului partidului. Această afirmaţie este, din păcate, un neadevăr. Un calendar clar de pregătire a Congresului fost stabilit în şedinţa preşedinţilor de filiale judeţene din 11 februarie. (…) Campania internă este legitimă, dar nu e în regulă când se bazează pe informaţii false transmise în spaţiul public. Să dezbatem, dar să nu ne minţim între noi", a contraatacat Nicuşor Dan, drept răspuns la afirmaţiile celor doi nominalizaţi, care îl acuză pe lider că nu vrea dezbateri libere în partid.

Iar ca răspuns la răspunsul lui Dan a venit, azi, racheta balistică a deputatului USR, Adrian Claudiu Prisnel: „Nu avem (în partid) un dialog (despre schimbare şi viitorul acestuia), ci o mulţime de monologuri surde care, din întâmplare, au o temă comună. Nu e o dezbatere. E deficit de democraţie. (…) Partidul simte toate astea, simte nedreptatea atacurilor direcţionate către Ghinea, Benga şi ceilalţi, şi nu le validează, chiar dacă USR îi datorează foarte mult lui Nicuşor".

Şi, dacă la toate acestea adăugăm şi declaraţiile Clotildei, pentru Gândul: „Sigur că m-am gândit să candidez la preşedinţia partidului", coroborat cu „Eu am avut un rol foarte mare când i-am adus pe tehnocraţi în USR şi evident că eu, personal, susţin foarte mult venirea domnului Cioloş în USR. (...) Înţeleg că nu mai este de actualitate pe termen scurt, dar pe termen mediu bineînţeles că eu voi face tot posibilul ca persoane şi personalităţi care au aceleaşi valori ca şi noi să vină în USR, să lupte alături de noi", şi cu „Domnul Cioloş, ca orice personalitate, ar veni cu o echipă. Echipa aceasta evident că dacă este competentă foarte repede s-ar urca în partid şi ar avea nişte responsabilităţi, pentru că noi credem în meritocraţie, credem că oamenii cu competenţele cele mai mari trebuie să aibă responsabilităţile cele mai mari. Eu cred că, cu cât partidul este mai mare, cu atât mai mult loc este pentru toată lumea. (...)  Pentru mine strategia colectivă e mult mai importantă decât strategia individuală. Dar fiecare vede lucrurile într-o perspectivă diferită. Sunt unii care se gândesc că e mai bine să ne păstrăm o anumită identitate şi această identitate este mai importantă decât obiectivul pe care ni-l fixăm, pentru alţii, cum sunt eu, e mult mai important obiectivul acesta pe care vi l-am spus decât această identitate de formare a partidului de jos în sus", atunci e limpede că Nicuşor Dan are toate motivele să-şi facă probleme că ar putea deveni o nouă victimă a încă unei „crime de lezmajestate”.

Nu francezii au decretat: „Cherchez la femme”? Păi, cine l-a pus să-i mătrăşească soţul?

--

Citește și: