„Moartea își aruncă umbra prin folosirea cinică a Puterii”

Moartea își aruncă umbra prin folosirea cinică a Puterii
Publicat: 02/04/2018, 14:02

Ca în fiecare an de când a intrat în pontificat, în mesajul său Urbi et Orbi („Orașului [Roma] și Lumii”) la marile sărbători creștine Papa Francisc are un cuvânt și pentru dezmoșteniții soartei din Orientul Mijlociu. Praznicul Învierii Domnului din anul acesta n-a făcut excepție:

„Cerem astăzi pace pentru întreaga lume, începând cu iubita Sirie, al cărei popor e chinuit de un război al cărui sfârșit nu se întrezărește. În acest Paști, lumina lui Cristos cel Înviat să lumineze conștiința tuturor liderilor politici și militari, să pună capăt imediat capăt exterminării, ca drepturile omului să fie respectate, să ia măsuri pentru facilitarea accesului la ajutorul de care acești frați și surori au nevoie urgentă, și să asigure condițiile necesare întoarcerii celor strămutați. Invocăm semințele speranței pentru Țara Sfântă, rănită în aceste zile de conflicte deschise care nu-i cruță pe cei fără apărare. Speranță pentru Yemen și pentru întreg Orientul Mijlociu, ca dialogul și respectul reciproc să prevaleze asupra dezbinărilor și violenței. Fie ca frații noștri în Cristos, supuși nu de puține ori abuzurilor și persecuțiilor, să fie martori străluminați ai Celui Înviat și ai victoriei binelui asupra răului”.

Și în Orientul Mijlociu, parte dintre creștini au prăznuit ieri Învierea Domnului, cu Biserica romano-catolică, mare parte – cei din Iordania, Cisiordania, Gaza, Israel – o vor face duminica viitoare, împreună cu Bisericile Ortodoxe.

Monseniorul Pierbattista Pizzaballa, administratorul apostolic al Patriarhiei Latine, care a oficiat duminică în zori, la Sfântul Mormânt, slujba Învierii, le-a adresat ceor prezenți o omilie tulburătoare, vorbind despre Viață în fieful morții:

„Timpul nostru poartă pecetea morții. O vedem peste tot în jur. Viața prețuiește puțin pe-aici. Se moare cu ușurință – observăm asta în țările dimprejur și la noi acasă. Nu doresc să repet obișnuita litanie a morții care ne învăluie, cum pânza învăluia trupul lui Isus. Războaiele și conflictele le știm după nume (…). Nu există altă soluție de a depăși obstacolul morții decât să o strătatem până la capăt, până la ieșirea victorioasă din ea, deschizând și o breșă pentru ceilalți (…). Ce vedem este doar consecința, nu originea morții. Înaintea diferendelor și a tensiunilor, moartea își aruncă umbra prin folosirea cinică a Puterii care decide soarta unor întregi popoare, care decide și creează războaiele și conflictele, trimițând la moarte mii de oameni. Moarte înseamnă a semăna neîncrederea și ura. Moarte e frustrarea care duce la pierderea speranței într-o viață adevărată. Moarte e retezarea viselor. Moarte e să crezi că nu putem trăi în reconciliere, că e lipsită de viitor comunitatea noastră, că viața ne e pe vecie pecetluită (…). Misterul Sfintelor Paști înseamnă a intra acolo, în acele morminte, în acele răni ale noastre și a trăi experiența că am fost doar închiși în fricile noastre. Mormântul gol al lui Cristos să nu ne fie ultima haltă, ci trambulina de pe care să repornim, plini de speranță, de viață și de bucurie. E exemplul atâtor oameni care și acum, în alte părți ale lumii și în comunitatea noastră bisericească, dăruiesc în continuare viață, cu pasiune și fără teamă, mărturisind în felul acesta că aparțin Celui Înviat, chiar și când sunt refuzați sau uciși”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Cum să evitați epuizarea la locul de muncă: sfaturile utile de la specialiști
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Mesajul cutremurător postat de Mihaela înainte de a se arunca de la etajul 15 al...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Ciucă a dat VESTEA CEA MARE pentru milioane de români. Decizia care ar putea fi...
Vreme de coșmar. Ține o săptămână
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Cum va arăta nunta lui Pepe cu Yasmine Oddy: "E la alt nivel, e sinucidere...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Suedia a adoptat o lege prin care este redusă vârsta de schimbare a sexului