Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
39934 vizualizări 18 ian 2017

Ia să vedem, ce avem aici:

Avem un sistem penitenciar criminal (despre care am scris încă de acum doi ani): infect, mizerabil, umilitor până la anihilarea personalităţii. Cine spune: „Dă-l în mă-sa de condamnat, aşa-i trebuie, dacă a încălcat lege” este, cel puţin, inconştient.

Un cetăţean care a încălcat legea, conştient sau nu, într-un anumit moment, poate fi recuperat social, dacă statul – el însuşi, cvasi-nefuncţional, în sensul asigurării vieţii decente totalităţii cetăţenilor săi, potrivit Constituţiei – va asigura condiţii de detenţie şi recuperare conform legilor şi normelor europene. Câtă vreme statul nu va face asta, va lăsa sistemul să transforme fiecare condamnat recuperabil într-un potenţial infractor „şcolit”, un element antisocial, marginalizat şi eşuat.

Mai avem un stat multiplu penalizat de CEDO, cu sume în cuantum care riscă să ajungă, în timp, la ordinul sutelor de milioane de euro, consecinţa hotărârilor pronunţate de Curte, în favoarea românilor deţinuţi în condiţiile arătate mai sus.

Mai avem o sumă de politicieni cu bube-n cap, dosare şi condamnări, care doresc să fie prim-beneficiari ai posibilelor măsuri – între care graţierea şi modificarea codurilor penale – de „umanizare” a spaţiului penitenciar, identificate ca atare de puterea nou aleasă şi elaborate peste noapte de Guvernul Grindeanu.

Mai avem CSM, Înalta Curte, Parchetul General, DNA, care se opun transformării legislaţiei juridice, peste noapte, prin ordonanţe de urgenţă, „emise cu dedicaţie pentru unii dintre capii politici ai noii puteri”, declaraţiile vizându-l, în primul rând, pe liderul PSD, Liviu Dragnea.

Mai avem o grabă absolut nejustificată a executivului şi a ministrului Justiţiei, Florin Iordache, care au definitivat, târziu, în noapte, textul celor două Ordonanţe de Urgenţă privind graţierea şi unele modificări aduse Codului Penal, spre a fi adoptate în şedinţa guvernului, de astăzi, fără consultări publice şi de specialitate, prealabile.

Avem un preşedinte vânător-jucător, Klaus Iohannis, apărut inopinat la Palatul Victoria, pentru a-i cere premierului maturizare politică grabnică, legat de iminenta „învederare” a, încă, nevăzuţilor „Elefanţi roz”.

Şi, mai avem, surpriza etapei, aproape 10.000 de oameni mărşăluind prin centrul Bucureştiului, protestând, astfel, împotriva emiterii ordonanţelor sus-amintite.

Ce am înţeles noi din toate acestea?

Că Iordache a bifat, după marţi, şi miercurea neagră;

Că Iohannis a devenit preşedinte vânător;

Că, în locul opoziţiei politice, românii fac opoziţie în stradă, mult mai fermă şi mai vizibilă decât orice partid scăpătat;

Că Dragnea a plecat, mai devreme din ţară, ca să lase guvernul de sacrificiu al lui Sorin Grindeanu să intre în ghearele şi gura românilor.

Că Dragnea ar fi beneficiat, pe loc, de prevederile noii legislaţii, făcându-se neştiutor şi „chinez”.

De ce, toate acestea? Din cauza aroganţei unei puteri care nu a înţeles nimic din propria victorie! Din cauza secretomaniei şi a lipsei de transparenţă în luarea deciziilor şi emiterea unor acte normative. Din cauza faptului că a pus Parlamentul în umbra cabinetului Dragnea-Grindeanu. Din cauza faptului că liderul PSD şi compania au considerat că nu e necesar să-i consulte pe magistraţi sau să-i explice poporului ce - şi de ce - au de gând să facă.

Iar dacă Dragnea a avut impresia că România de astăzi este România lui Năstase s-a înşelat profund.                                                               

--

Citește și: