Cornel ILIE
Cornel ILIE
5464 vizualizări 2 mar 2016

Unul te poate trimite la groapă, celălalt nu te bagă în ea, dacă nu plăteşti bilet de intrare. Unul cu perfuzia, altul cu tămâia, unul cu pansamentul, celălalt cu acatistul. Unul plăteşte taxe, altul nu. Doar unul are mai puţine clădiri decât celălalt.

Dacă ar juca Monopoly pe bune, preotul are mult mai multe proprietăţi, ar câştiga jocul lejer în faţa medicului, Doamne ajută! A fost ajutat mai mereu, iar acum îl ajută şi Primăria Capitalei, că i-a pregătit vreo zece milioane de lei, adică de vreo două ori mai mult decât se duc la oamenii în alb.

Mă duc mai des la biserică decât la doctor.

Sunt un om cu credinţă în Dumnezeu. Dar nu în Biserică. Nişte oameni cu dragoste în ei, căci cam despre asta este vorba când vorbim despre credinţă sau de orice Dumnezeu, nu i-ar lăsa pe alţii să sufere, să nu aibă unde se trata, doar pentru a avea şi mai multe locuri, şi mai renovate, unde să îşi poată certa enoriaşii duminica. Biserica ar trebui să fie prima care să refuze oferta Primăriei şi să se indrepte decisiv către oameni. Funcţionarii aceştia, preoţii, încă nu inţeleg că nu mai este vremea în care oamenii trebuie sa le pupe lor mâinile necurate, ci că trebuie să le întindă chiar ei o mână, pentru a da sens bisericilor pentru care, constant, au nevoie de bani.

Prea multe cruci de aur şi prea puţine cele roşii, de care, din păcate este nevoie cu atât mai mult cu cât la diagnosticare stăm din ce în ce mai rău.

Cu ce sunt mai importanţi preoţii decât doctorii, profesorii, pompierii, soldaţii, inventatorii, artiştii, sportivii?

Mai vine şi domnul de la Primărie care justifică alocarea acelor bani şi prin argumentul „mai avem şi teama de cele sfinte”.

Păi de-acum încolo să le fie şi mai teamă, că nu îi bate Daniel cum îi bate Dumnezeu. Şi pe el şi pe-ai lui Daniel care se bucură de o nouă sponsorizare. Măcar să poarte ca sportivii numele celor care îi finanţează pe uniformele liturgice.

Evident că sunt şi oameni de execepţie printre ei, oameni cu har, cu dragoste de oameni, cu lumină, pentru care crucea nu înseamnă semnul ‘plus’. Am cunoscut preoţi, părinţi, care nu se regăsesc deloc în lăcomia şi aroganţa ‘divină’ a ultimilor ani, transmisă de patronii religiei noastre.

Din fericire mai sunt şi alţii care sunt mai dedicaţi harului şi nu hramului. Dar nu pot decât să tacă precum o icoană printre geamuri sparte.

Până una alta, părinţii copiilor internaţi în Argeş şi Bucureşti (ca să dau un exemplu fierbinte ca smoala cu care sunt ameninţaţi păcătoşii) sunt sigur că se roagă mai tare şi mai intens în spitale, lipiţi de pereţii saloanelor printre ţipetele altora, decât în bisericile în care liniştea trebuie păstrată.

Ieşind din biserică spre lumea reală, în loc să mai deschidem măcar un spital sau o şcoală, poate chiar una la care să meargă o parte din miniştrii care fac gafă după gafă, ei vor să închidă o fabrică, pe cea din Argeş, fără nicio dovadă, fără nicio ruşine sau răspundere că poate greşesc când aruncă cu concluziile.

În alte ţări asta se poate numi calomnie şi se poate egala cu foarte multe daune morale. Plus colecţia de demisii de rigoare.

Doar că pas. Spălarea pe mâini de vină nu vine odată cu spălarea de păcate, ci dimpotrivă.

Între timp, odată cu primăvara, vine şi prima serie de refugiaţi. Mai toţi sunt de altă religie, n-o să aibă loc în bisericile noastre, deci putem sta liniştiţi, nu ne ocupă nimeni locul la spovedanie. Dar este mult mai probabil că, la un oment dat, vor avea nevoie la doctor, în spitale.

Abia avem noi loc în ele, iar ei vor ocupa nişte paturi în care ar fi putut fi trataţi nişte români. Cam cum o să judecăm atunci lucrurile?

Deocamdată, sunt momente când noi suntem nişte refugiaţi în propria ţară.

Daca vrei sa-i urmaresti activitatea lui Cornel Ilie, poti da ‘follow’ la pagina https://www.facebook.com/cornel.ilie.54

Citește și: