Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
2474 vizualizări 20 mar 2017

Acestea, de vreme ce Daniel Constantin şi colegii săi conservatori sunt aproape gata să rupă ALDE, pentru a se alătura – potrivit „burselor” la zi – noului/marelui partid naţionalist „al lui” Ponta.

De asemenea, întrucât fostul ministru Ghinea consideră că, numai şi numai „Dacian în USR ar fi un prim pas pentru a construi marele USR, ce va guverna în 2020”.

Ce vreau să spun cu asta? Doar că actuale partide parlamentare mici şi orgolioase, sau părţi ale acestora, caută lideri cu notorietate şi susţinere, anunţând, deja, ciocnirea lor „nucleară”, în perspectiva alegerilor din 2020.

Astfel, pe de o parte, coliderul ALDE, Daniel Constantin, şi colegii săi conservatori au părăsit lucrările Delegaţiei Permanente a alianţei, în cadrul cărora tocmai se discuta despre stabilirea datei Congresului, în care va fi aleasă noua conducere a formaţiunii, pe motiv că şedinţa ar fi fost nestatutară.

„Am ieşit astăzi din Delegaţia Permanentă pentru că am constatat că se încalcă statutul în mod constant. Se doreşte cu orice preţ convocarea congresului pentru a se stinge eventualele nemulţumiri, crezând că asta va fi o soluţie. Nu va fi o soluţie”, a spus Constantin.

O fi ceva adevăr în spusele liderul conservator, dar dacă nu vrei ruptură şi urmări, nu faci tevatură şi nu dai cu artificii, ziua în amiaza mare, ca să atragi atenţia lumii cu chiote şi strigături. Mai degrabă, evenimentul dă apă la moară celor care susţin că foştii pecişti se vor alătura lui Victor Ponta, într-un „pol naţionalist” - în trend, astăzi, în Europa -, format prin anunţata asociere dintre Partidul Forţa Naţională şi Partidul România Unită.

”Aşa cum am spus şi în 2015-2016, România chiar are nevoie de un partid cu adevărat naţionalist şi suveranist în sens modern - fără niciun derapaj xenofob sau şovin, fără stupidităţi antisemite şi excese antimaghiare - pur şi simplu PRO-ROMÂNIA şi pro români!

PSD şi PNL sunt partide care nu pot şi nu trebuie să iasă din matca proeuropeană şi proatlantistă - iar apartenenţa la PPE şi PES nici nu le permite vreo concesie”, scrie Ponta pe Facebook.

De cealaltă parte, fostul ministru al Fondurilor Europene în Guvernul Cioloş, Cristian Ghinea, a trimis o scrisoare liderilor de filiale USR, parlamentarilor şi consilierilor din Bucureşti, prin intermediul căreia, cei enumeraţi sunt informaţi despre faptul că actualul lider al partidului, Nicuşor Dan, se opune intrării lui Dacian Cioloş în USR. Dan declarându-se în opoziţie cu majoritatea membrilor de partid, care doresc acest lucru.

Ghinea vorbeşte despre un "mare USR", care ar urma să guverneze în 2020, deziderat realizabil doar cu ajutorul fostului premier, Cioloş.

„Cred că USR este acea forţă capabilă să mobilizeze oameni şi idei, să pună presiune pe partide să se reformeze, să vină cu idei pentru modernizarea ţării şi cu profesionişti. Unul dintre aceşti profesionişti este Dacian Cioloş.

Acum două săptămâni Dacian mi-a spus că are două opţiuni: un partid nou sau o apropiere de USR. Nu vrea să fragmenteze susţinerea publică pentru reformă. Dacian e un om care se gândeşte mult, ardelean cum ştiţi, dar decizia odată luată, e ferm. Fiind în perioada de cântărire a opţiunilor, am crezut că venirea lui e şansa ideală pentru a continua etapa următoare: marele USR.

Acel USR care canalizează toate energiile pro-reformă – ale străzii, ale profesioniştilor. Dacian în USR ar fi un prim pas pentru a construi marele USR care va guverna în 2020. Ba chiar un prim pas necesar şi obligatoriu: dacă Dacian face un alt partid, ar fi catastrofal pentru USR, am pierde suflu, electorat şi structuri. Pe de altă parte, depinde de conducerea partidului să gândească cadrul venirii lui.

Am zis să întreb conducerea USR despre posibilitatea unei apropieri. Am făcut-o. Răspunsul a fost complicat, dar în esenţă negativ. (…) Argumentele contra venirii lui Dacian se tot învârt în jurul unor cozi. Şi cea mai importantă e aceea că partidul s-ar schimba. Cu asta sunt de acord. Dar partidul se schimbă oricum. Nu are cum să nu se schimbe. Nu putem gândi şi construi marele USR şi să rămână totul la fel”.

E posibil ca fostul ministru Ghinea să aibă dreptate în privinţa „marelui USR”, dar ce te faci cu Nicuşor Dan, care nu agreează „varianta Cioloş”. Nici el şi nici Clotilde Armand.

"Lăsând la o parte poziţia mea de vice-preşedinte USR, am încercat să privesc din exterior şi să analizez situaţia actuală din partid. Am ajuns la două concluzii. Cei aflaţi la putere abia aşteaptă să ne destrămăm, cei aflaţi în opoziţie la fel. USR are datoria morală faţă de cei care au ales acest partid să nu se destrame, să nu dispară, să lupte cu cei care sunt adevăraţii duşmani, nu cu cei care îi sunt prieteni sau apropiaţi. Avem nevoie de multă înţelepciune", atenţionează Armand, pe Facebook.

Ce putem spune altceva decât că da, partidele mici au dreptul la vise măreţe.

Este foarte posibil ca, în următorii patru ani, atât PSD – erodat la guvernare -, cât şi PNL – rătăcit în opoziţie şi în propriile-i slăbiciuni – să fie contrabalansate de partide noi, „moral-reformiste” sau „antisistem”.

Numai că, din cele sintetizate, reiese că şi la intern avem parte de politici cu două viteze: mai repede pare să se mişte/coaguleze un pol naţionalist, prin magnetizarea micilor partide cu lideri orgolioşi şi nemulţumiţi, reprofilaţi pe tema hiperiubirilor de moşie, traduse drept „interes naţional”, decât o formaţiune puternică, de dreapta „reformată” şi reformatoare, promisă a fi USR, în condiţiile în care orgoliile exced realul interes naţional.

--

Citește și: