Lumânări pentru bunica

Lumânări pentru bunica
Publicat: 11/02/2018, 20:02

Și nu că Bănescu ar fi doar „terminalul” Dumnezeirii pe pământ, ci, mai mult: al Preafericirii, în numele căreia vorbește. Omul e supărat pe insistența „tautologică” a noului ministru de Finanțe, Eugen Orlando Teodorovici. Acesta din urmă are și el îndrăzneala lui, plină de umor involuntar. „Biserica trebuie să înțeleagă și să aleagă. Trăim în secolul XXI. Este nevoie de bani, de foarte mulți bani. Sunt subiecte pe care Biserica probabil nu le îndrăgește, dar trebuie să găsim un compromis. (…) Trebuie să vedem care sunt acele activități cu caracter economic care pot fi impozitate”, a spus ministrul. Și, a promis că va discuta asta cu Patriarhul. „Putem discuta orice fel de subiecte. Va fi o discuție informală. Putem avea această discuție chiar și la Biserică, la slujba de duminică”.

Nu știm dacă se va întâmpla asta înainte sau după citirea acatistelor, dar nici nu și-a încheiat bine promisiunea, că ministrul s-a și temperat: „Dar nu vorbesc despre o impozitare a Bisericii, doar subliniez mult mai bine și mai clar rolul acesteia pe care îl are în societate față de problemele cu caracter social. Adică, acele sume rămân la Biserică, nu le ia statul. Iar Biserica, de acei bani, întreprinde activități pe care statul le menționează, și anume, cu caracter social: copii cu probleme, oameni cu dizabilități, oameni în vârstă”, s-a domolit Teodorovici.

Simțindu-l puțin-puțin ezitant în perspectiva întâlnirii duminicale cu Preafericitul, purtătorul acestuia de cuvânt, Vasile Bănescu, a spus așa: „Propunerea ministrului nu este una de impozitare. Este o falsă perspectivă a ceea ce dumnealui a comunicat. Ministrul s-a referit doar la o mai accentuată folosire a activităților filantropice și sociale a cultelor religioase din România, pentru ameliorarea unor stări disfuncționale din societatea românească. (…) Ceea ce ministrul nu a apucat să adauge este faptul că ce propune domnia sa se întâmplă deja, într-un mod profesionist, foarte bine articulat. În Patriarhia Română există aproape 800 de instituții sociale filantropice, cu rezultate foarte bune. În ultimii 10 ani, Biserica Ortodoxă Română a cheltuit peste 150 de milioane de euro pentru acțiuni sociale, iar anul trecut a cheltuit peste 24 de milioane de euro”.

Absolut minunat!

Întrebarea care se pune este: ce impozit ar fi trebuit să plătească BOR la bugetul național în ultimii 10 ani?!

Indiferent în ce fel vede ministrul de Finanțe relația BOR-ANAF, este interesant să aflăm de ce se ferește Bănescu, ca dracu’ de tămâie, să articuleze, apropiat, cuvintele „impozit” și „Biserică”. Doar așa, ca să știm și noi cât înseamnă 150 de milioane de euro din impozitul total datorat statului.

E o discuție tabu? E un secret de stat? E „necreștinește” să știe adevărul și ceștilalți, mai cu frica lui Dumnezeu, pe care Fiscul i-a luat la puricat, despre fiecare leu, plătit sau neplătit, în ultimii 10 ani?

E vreo diferență între banul contribuabilului „tradițional” și banul Bisericii, de vreme ce însuși Iisus a spus "Dați Cezarului ce este al Cezarului, și lui Dumnezeu ce este a lui Dumnezeu"?

Și, apropo, stimate domnule ministru, dacă reprezentanții Bisericii nu văd exact de ce e necesar să plătești impozit „pentru o lumânare aprinsă bunicii”, e posibil ca vreunul dintre noi să fie scutit de impozit dacă deschide o fabrică de lumânări?!

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ireal cât a costat sicriul lui Corduneanu! Cosciugul, adus din America
EXCLUSIV: Cât plătesc românii pentru o sticlă de apă plată în restaurantele din București. Prețurile...
Wow sau Bau? Mike a uimit trecătorii după ce a apărut în colanţi la braţul...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Devine obligatoriu în România de 1 octombrie 2024. Se dau amenzi de până la 10.000...
Scumpiri de weekend. Prețul benzinei crește la pompă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
De ce s-a SINUCIS Mihaela, fata care s-a aruncat de la balcon! Șocant ce a...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Gestul disperat făcut de David Pușcaș pentru a avea bani de chirie: "Eram în momente...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Ce culoare aveau cele mai vechi molecule colorate de pe Pământ?