29 martie 201721:041548

Liga Arabă - încă un summit inutil?

Mâine, în Iordania, lângă Marea Moartă, începe al 28-lea summit anual al Ligii Arabe.

Regele Abdullah al II-lea, aflat pe tron de aproape două decenii, scăpat ca prin urechile acului de Primăvara Arabă, a adresat astăzi un mesaj participanţilor la reuniune, în care invocă binecuvântarea lui Allah şi recapitulează temele principale: ameninţarea terorismului şi extremismului, extinderea colonizării israeliene care subminează procesul de pace cu palestinienii, pace a cărei soluţie nu poate fi alta decât “două state”, problematica Siriei, stabilitatea şi unitatea Irakului, restaurarea stabilităţii şi securităţii în Yemen şi Libia.

Summitul beneficiază de o impresionantă prezenţă la nivelul cel mai înalt, avându-i ca invitaţi la deschidere pe doamna Mogherini, ministrul de Externe al Uniunii Europene, pe António Guterres, secretarul general al ONU şi pe nefericitul Staffan de Mistura, trimisul special în Siria al Naţiunilor Unite şi Ligii Arabe.

Primit cu mare pompă, regele Salman bin Abdulaziz Al Saud a ajuns chiar mai devreme, destul timp ca să poarte o serie de discuţii frăţeşti cu omologul său iordanian, ca vajnici parteneri strategici ai  Statelor Unite în lumea arabă. Pentru monarhul saudit a fost pregătit, ca să-l ia de la aeroport, Mercedesul-Benz 300D, care în 1961 a fost folosit la nunta regelui Hussein cu cea de-a doua soţie, mama actualului rege Abdullah.

Instablitatea în regiune a crescut exponenţial din anii Primăvarii Arabe până astăzi, dar summit-urile Ligii au evitat în fiecare an o analiză a situaţiei incendiare, din două motive: poziţia fragilă a liderilor arabi şi interesele naţionale divergente. O problemă în plus, anul acesta, este poziţia neclară a Statelor Unite, a preşedintelui Trump, în legătură cu multiplele crize internaţionalizate în desfăşurare – Siria, Yemen, Libia. Preşedintele Egiptului şi liderul palestinian Abbas urmează se se vadă săptâmâna viitoare cu Donald Trump la Casa Albă. E greu de crezut că, în afară de superlative, vor primi şi clarificări   

Cât priveşte pericolul iranian, care va fi şi el pe ordinea de zi - câţi participanţi, atâtea opinii.

Teamă mi-e că întrunirea se va finaliza, ca de obicei, cu patetice declaraţii de pace şi prietenie, plus câteva vagi concluzii politice.

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.