Liberalii, ultimatumul și ardelenii

Liberalii, ultimatumul și ardelenii
Publicat: 30/09/2016, 09:12

De aici, toată povestea în care joacă, frenetic, personaje precum Blaga, Iohannis, Dacian Cioloș, Alina Gorghiu, Liviu Dragnea și alți câțiva, de vreo 30 de ore încoace.

Numărul 1 – Vasile Blaga.

Odată cu apusul lui Blaga, s-a stins și stirpea rară a „super-organizatorului de partid”, care a început cu Octav Cozmâncă, imediat după ’90 – profesionist în ale domeniului, format la școala guvernelor comuniste -, a trecut pe la Viorel Hrebenciuc, și s-a încheiat, iată, cu Vasile Blaga, politician cu solidă experiență organizatorică.

PNL a pierdut, prin retragerea sa, nu un „stâlp al construcției politice”, așa cum afirma, ieri, Alina Gorghiu, ci chiar bara de direcție (sau de protecție, dacă vreți) a întregii structuri liberale.

PNL a pierdut omul care a organizat, și va fi organizat, în continuare, partidul în teritoriu, soldățește, cu „toate” gloanțele pe țeavă, în războaiele politice de campanie.

În acest moment, liberalii nu au, și nici nu mai pot consacra, în doi timpi și trei mișcări, un adevărat șef de campanie. Ce înseamnă asta?! Că PNL se află într-un pericol major.

Numărul 2 – Klaus Iohannis

Pe cale de consecință, președintele a fost nevoit să devină, ex abrupto, chiar el însuși, agent de campanie/director tehnic al team-ului liberal, declanșând o negociere live, dincolo de atributele funcției, cu Dacian Cioloș. Și când spun negociere, mă refer la invitația-ordin, la ultimatumul președintelui, adresat premierului, de a-și asuma, fără întârziere, o „simpatie politică, o adeziune, o preferință”, ceva, alături de care să-și continue, din iarnă, proiectele începute în mandatul tehnocrat.

Și cum „simpatia” nu poate fi alta decât PNL, partidul, astăzi șchiop, după excluderea lui Blaga de la butoane, va primi o proteză de ultimă generație, printr-un transplant, imediat, de imagine și încredere, date recunoscute inclusiv de ultimele sondaje de opinie, privitoare la actuala poziția lui Dacian Cioloș în piața politică.

Numărul 3 – Dacian Ciloș

Din motive de Brexit, premierul a mers în această după-amiază la Cotroceni. Întâlnirea, programată pentru ora 17.00, a început cu 30 de minute mai devreme față de ora stabilită, posibil semn al unei nerăbdări comune.

Nimeni nu se îndoiește de faptul că președintele și premierul au abordat și fierbintele subiect al „declarării simpatiei premierului față de PNL”, iar eu mă îndoiesc, și mai puțin, de faptul că președintele (plus Bruxelles, plus UE, plus NATO) îl vor convinge pe Cioloș să se exprime, cât se poate de limpede, în cel mai scurt timp, în acest sens.

Numărul 4 – Alina Gorghiu

Evident, PNL, aflat în criza „post Blaga”, stă cu toate ușile deschise, potrivit declarațiilor tuturor liderilor partidului, în așteptarea lui Cioloș. Acesta fiind curentul de opinie, iată ce a declarat celălalt „stâlp al formațiunii”, Alina Gorghiu, după debarcarea lui Vasile Blaga:

„PNL este, alături de președintele Klaus Iohannis și de prim-ministrul Dacian Cioloș, o forță care își dorește schimbarea în bine și până la capăt a României. Avem datoria să câștigăm aceste alegeri, nu doar pentru că este un obiectiv normal de partid, ci, în primul rând, pentru a nu lăsa România pe mâna unui cartel politic, care urmărește doar obiective revanșarde și retrograde”.

Numărul 5 – Liviu Dragnea

Liderul din Kiseleff, foarte nemulțumit de o apropiere, pe față, între Cioloș și PNL, precum și de implicarea directă a președintelui în afacere, a atacat dur:

„PSD-ul nu poate fi încurcat politic de către nimeni, poate alte instituții pot încurca PSD-ul sau poate așa cred. Dar nu ne poate încurca Cioloș. Daca domnul Cioloș vrea să se înscrie într-un partid politic, trebuie să-și dea demisia, pentru că ar însemna că, dacă face acest lucru, este un mincinos, pentru că a spus la învestitura și înainte de învestitura din Parlament că nu se va înscrie în niciun partid politic și nu va participa la alegeri. (…) Iar afirmațiile președintelui Klaus Iohannis sunt la limita Constituției. El nu este președintele PNL, ci al României”.

Așa stând lucrurile, uite și secretul lui Polichinelle: ori avem un PNL de competiție, cu Cioloș la comandă, direct sau „prin simpatie”, ori nu mai avem!

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
O legendă a cinematografiei a încetat din viață. S-a stins o mare stea
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului