Președintele Americii: Rusia first!

Președintele Americii: Rusia first!
Publicat: 17/07/2018, 21:19
Actualizat: 08/01/2020, 20:07

Președintele Donald J. Trump pare a avea zilele numărate la Casa Albă. Și nu o spun sub impresia uraganului pe care l-a declanșat întâlnirea cu președintele Vladimir Vladimirovici Putin în Statele Unite, unde acuzațiile publice care i se aduc merg de la „lacheu al lui Putin”, „Comandant Suprem, în mâna inamicului”, până la trădare națională. Turneul din Europa a fost doar cea mai recentă demonstrație că Trump nu are nici capacitatea de a înțelege lumea complexă al cărei hegemon nu mai este, nici capacitatea de a ține pasul cu dinamica unei realități care nu se lasă închisă într-un bilanț contabil.

Statul profund, deep state (aliat cu dreapta neoconservatoare), cu care asigura publicul că luptă, deși primele numiri în funcțiile-cheie ale Administrației au arătat exact contrariul, îl va aduce la ordine, chiar dacă asta ar putea să-l împingă departe de sfera deciziei.

Unde ne plasează pe noi, românii, viitorul apropiat? Greu de ales între posibilele scenarii. Cel mai pesimist dintre acestea ar fi retragerea Statelor Unite din regiune și abandonarea României în brațele Rusiei (și Germaniei). Cel mai optimist ar fi, după retragerea Americii din instituțiile internaționale, o reîmpărțire a sferelor de influență, care să ne mențină sub umbrela de securitate a Statelor Unite. E prea devreme chiar și pentru speculații pe această temă, într-o lume a confruntărilor economice și a mutărilor de populații.

Cert este, deocamdată, că președintele Americii și-a subminat la Helsinki propria strategie de securitate națională, refuzând să identifice Rusia drept o amenințare (după ce la Summitul NATO de la Bruxelles dovedise, persiflându-i pe cei prezenți, că nu înțelege conceptul de „aliat”).

Geniul deloc stabil, acest Încurcă-Lume, și-a umilit propriile servicii de securitate, în fața președintelui Rusiei. Victoria personală, așa cum și-a construit-o, de a obține de la Putin declarația că nu a intervenit în alegerile din 2016, cerându-le americanilor să-l creadă pe cuvânt, s-a întors repede împotriva sa.

Nu doar Democrații (ceea ce era de așteptat) l-au acuzat pe Președinte de trădare, dar și Republicanii au trebuit să admită că au asistat ieri la un spectacol foarte primejdios.

Inflexibilul John McCain a spus-o fără ocolișuri: „Nici un președinte înaintea lui nu s-a înjosit mai abject în fața unui tiran”. Până și fidelul Newt Gingrich (soția acestuia e ambasador la Vatican) s-a simțit dator să reacționeze: „Președintele Trump trebuie să-și clarifice declarațiile de la Helsinki referitoare la sistemul nostru de intelligence și la Putin. E cea mai gravă greșeală a președinției sale și trebuie corectată imediat”. Iar Donald J. Trump a făcut, imediat, ceea ce știe mai bine: a dat-o la întors, azi-noapte, pe Twitter: „Așa cum am spus astăzi și de multe ori înainte, am MARE încredere în oamenii MEI din serviciile de informații”.

Zilele acestea se așteaptă anchetarea consilierilor care au pregătit întrevederea, deși e notoriu că Trump nu ascultă pe nimeni.

Cât privește implicațiile globale ale întâlnirii președinților Statelor Unite și Rusiei, acestea vor zgâlțâi năpraznic ceea ce până acum s-ar fi putut numi tentativa spre o nouă ordine mondială.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Hammer time”: O bombă de fabricație franceză lansată de ucraineni distruge o clădire plină de...
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Un nou tip de concediu medical. Românii vor primi bani ca să participe la studii...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Era uşa închisă şi mi-a dat de bănuit. Am insistat să deschid". Sora lui Mirel...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
O nouă fotografie fabuloasă cu Sagittarius A*, gaura neagră supermasivă din inima Căii Lactee