Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
2650 vizualizări 23 ian 2017

Ei bine, dacă preşedintele nu se grăbea să iasă aseară, în stradă, deloc cuşer, ca să le dea apă la moară adversarilor săi politici, cărora atâta le-a trebuit, ca să compare un protest perfect european, din toate punctele de vedere, cu o mineriadă, garnisită, moţ, şi cu un „început de  lovitură de stat”, rezumându-se doar la hotărâta şi ambiţioasa ieşire de azi, totul ar fi fost ca la carte.

Sigur, ultima mutarea a preşedintelui, aceea de a-şi anunţa intenţia de organizare a unui referendum pe tema graţierii, a fost, măcar şi din punct de vedere politic, una surprinzătoare şi spectaculoasă.

Deşi, sincer vorbind, nu-i întrezăresc, foarte exact, finalitatea.

Demararea organizării unui astfel de referendum presupune deschiderea imediată a două fronturi importante de război: primul, pe linia declanşării măsurilor de suspendare a preşedintelui (motivul, în actuala conjunctură, fiind absolut neimportant) – situaţie la care deja a răspuns: „Eu îmi doresc să fim o naţiune puternică, de oameni mândri şi liberi, condusă de politicieni integri. Ca să atingem acest obiectiv, pentru mine nici un preţ nu este prea mare!”; al doilea, faţă cu rezistenţa aleşilor PSD-ALDE, pe baricadele Parlamentului, instituţie de care depinde organizarea noului vot popular.

O altă luptă importantă va avea de dus preşedintele şi în spatele frontului, cu CCR, iar aici, situaţia nu-mi pare, deloc, a fi prea roz. Pentru că, dacă te opui, radical, actului de graţiere, în sine, îţi va replica Valer Dorneanu că textul Constituţiei nici vorbă să împiedice o astfel de măsură. Şi va mai spune că, pe cale de consecinţă, un preşedinte, cu toată dreptatea lui politică, nu poate interzice, juridic, unei majorităţi, să adopte un act normativ, câtă vreme acesta nu încalcă vreo prevedere a legii fundamentale.

Mă preocupă, apoi, cum va suna întrebarea. Să presupunem, la limită, că va fi ceva de genul „Sunteţi de acord cu graţierea?”. Păi, dacă cetăţenii vor răspunde „DA”, urmează să fie modificată Constituţia, stipulându-se că acest demers va fi interzis sub orice formă, oricând, indiferent de motivaţia sa?

Pentru că, din păcate, după ce a declarat că măsura graţierii nu poate fi adoptată prin OU, peste noapte, fără o dezbatere publică prealabilă, intervenţie care mi s-a părut cât se poate de corectă - inclusiv prezidarea şedinţei de guvern în care ar fi urmat adoptarea-blitz a ordonanţelor -, Klaus Iohannis s-a răzgândit, cerând renunţarea totală la demersul în discuţie, direcţie în care cred că se va îndrepta şi ideea eventualului referendum. O situaţie în care cadrul legal nu-i dă dreptate.

Pe de altă parte, românii ieşiţi în stradă au incriminat modalitatea rudimentară, neprofesionistă, prin care guvernul Dragnea-Grindeanu a încercat adoptarea OU: fără dezbateri, în cel mai strict secret, cu dedicaţie pentru liderii puterii actuale. Părerea mea este că românii au înţeles, în fapt, mizeria şi atmosfera existentă azi în mediul penitenciar românesc, nefiind împotriva graţierii în sine, ci a graţierii politicienilor, care vor să-şi tragă spuza legii pe turta lor.

Cred că, în această zonă, a organizării unei largi dezbateri publice, pe tema elaborării proiectului de lege care vizează graţierea – votat, ulterior, în Parlamentul României, nu de 20 de oameni, într-o şedinţă de guvern -, trebuie să se implice, legal şi decisiv, preşedintele Iohannis.

Altfel, avocaţii puterii vor veni la război cu toate lecţiile făcute.

Cât despre ce naţiune vrem să fim, aici e vorba despre cu totul altă luptă, iar asta pleacă de la educaţie, cultură, demnitate şi, mai ales conştiinţa că votul e un drept, o obligaţie, o armă!

--

Citește și: