În atenția președintelui Iohannis: „Națiunea este o misiune”!

În atenția președintelui Iohannis: Națiunea este o misiune!
Publicat: 18/01/2018, 12:55
Actualizat: 10/01/2020, 14:45

În debutul vizitei pastorale în Chile, la întâlnirea cu autoritățile statului, în Palatul „La Moneda”, Suveranul Pontif a vorbit despre națiune ca despre o misiune, după ce a omagiat vocația poporului chilian „de a fi, voința încăpățânată de a exista”:

„Binele, ca și iubirea, dreptatea, solidaritatea nu se obțin o dată pentru totdeauna, ci se cuceresc în fiecare zi. Nu se poate să te mulțumești cu ceea ce ai obținut în trecut, limitându-te la a te bucura de aceasta fără a te gândi că mulți dintre frații noștri suferă încă nedreptăți care ne reclamă pe toți (…). Sunteți în fața unei mari și interesante provocări: de a vă implica pentru ca democrația, visul părinților voștri, cu mult dincolo de conotațiile formale, să fie cu adevărat un loc al întâlnirii pentru toți. Să fie un loc în care toți, fără excepție, să se simtă chemați să edifice casa, familia și națiunea. Un loc, o casă, o familie care se numește Chile: patrie generoasă, primitoare, care-și iubește istoria, care se implică în prezentul conviețuirii sale și privește cu speranță spre viitor (…). O națiune este – mai mult decât pentru granițele sale, mai mult decât pentru pământul său, pentru munți, pentru mări, mai mult decât pentru limba și tradițiile sale – o misiune de împlinit. Este viitorul. Iar acel viitor se joacă, mai ales, prin capacitatea de a asculta a poporului și a autorităților (…), nimeni nu poate fi exclus, nimeni nu este dispensabil”.

Papa a înfruntat, de la bun început, subiectul spinos care a atras revolta credincioșilor din Chile împotriva Bisericii – abuzurile sexuale ale unor prelați. Și-a cerut iertare atât victimelor care le-au suferit, cât și marii părți a clerului care, fără vină, a trebuit să se confrunte cu oprobriul public. Le-a spus preoților și ministranților, în catedrala din Santiago:

„Cunosc durerea pricinuită de cazurile de abuzuri asupra minorilor și urmăresc cu atenție ceea ce faceți ca să depășiți acest rău grav și dureros. Durerea pentru prejudiciile și suferința victimelor și a familiilor lor, care au văzut trădată încrederea pe care și-au pus-o în slujitorii Bisericii. Durerea pentru suferința comunităților eclesiastice. Durere și pentru voi, fraților, care pe lângă osteneala dăruirii ați cunoscut și daunele provocate de suspiciune și de punerea în discuție, care în unii sau în mulți pot să fi strecura îndoială, teamă și neîncredere. Știu că uneori ați îndurat insulte în metrou sau pe stradă, știu că a merge în haină preoțească în multe zone înseamnă a suferi mult. De aceea vă invit să-i cerem lui Dumnezeu să ne dea luciditatea de a spune realității pe nume, curajul de a cere iertare și puterea de a învăța să ascultăm ceea ce ne învață El”.

Suveranul Pontif a citat din Pablo Neruda, dar și din Alberto Hurtado (1901-1952), un venerat sfânt local, al cărui nume îl poartă Universitatea iezuită din Capitală: „Este foarte bine să nu faci răul, dar este foarte rău să nu faci binele”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
BREAKING NEWS | A murit celebrul transgender Naomi
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
S-A DECIS PLATA a 3.000 de lei de persoană. Banii intră direct PE CARD înainte...
Oana Roman, gest emoționant de ziua Mioarei Roman. „Te iubesc, mamă”
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Cum vrea să scape ucigașul Mirelei de închisoare? Ireal la ce metodă ar putea să...
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Motivul pentru care doi tineri au ales să se căsătorească în avion
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Heinrich Rudolf Hertz, inventatorul undelor radio. „Nu cred că undele fără fir pe care le-am...