Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
2050 vizualizări 17 mai 2017

Va anunţa sau nu preşedintele Americii mutarea ambasadei la Ierusalim – aceasta e prima întrebare. A doua: cât timp va petrece Donald J. Trump în Muzeul Yad Vashem? Organizatorii americani declaraseră că acordă o jumătate de oră vizitei, gazdele explicând că Memorialul Victimelor Holocaustului nu poate fi parcurs în mai puţin de o oră şi cincisprezece minute.

Celor două întrebări fără răspuns li s-a adăugat şi o a treia: va fi însoţit preşedintele Statelor Unite de vreun înalt oficial israelian atunci când, pe 22 mai, se va opri la Zidul Plângerii? (Primul obiectiv din prima zi a vizitei). Chestiunea este cu atât mai gingaşă, cu cât membri ai delegaţiei prezidenţiale au apucat să declare, potrivit postului de televiziune israelian Canal 2, că ha-Kotel ha-Maaravi, Zidul de Vest, se află pe teritoriul disputat al Cisiordaniei şi nu sub suveranitatea Israelului. Deşi comentariul a fost imediat dezminţit, pe motivul că nu reprezintă poziţia Administraţiei, acesta a creat nervozitate în echipa premierului Netanyahu. Aşa că ieri, generalul McMaster, component al delegaţiei, a ieşit într-o conferinţă de presă încercând să dreagă situaţia. Însă la întrebările directe ale jurnaliştilor acreditaţi la Casa Albă, consilierul pe probleme de securitate naţională n-a fost capabil să ofere un răspuns clar.

Ha-Kotel (Zidul) -  cel mai important loc de închinare al evreilor, locuit de Shehina (Prezenţa Divină) - este porţiunea  păstrată din zidul pe care regele Irod cel Mare l-a ridicat ca să înconjoare Muntele Templului. Ha-Kotel e alcătuit din pietre imense, cântărind între două şi o sută de tone. Ne-evreii îl numesc Zidul Plângerii. Cât timp Ierusalimul de Est a fost sub control iordanian (de la înfiinţarea Statului Israel, în 1948, până la Războiul de Şase Zile, în 1967), evreii au fost ţinuţi departe de Zid.

Ha-Kotel ha-Maaravi este considerat punctul cel mai apropiat de Porţile Cerului, de unde rugăciunile urcă cel mai lesne la Tatăl.  Zidul de Vest mai e numit şi ”Căsuţa Poştală a lui Dumnezeu”, pentru că între pietrele sale oamenii obişnuiesc să strecoare bileţele adresate Celui de Sus.

Noul ambasador al Statelor Unite în Israel, David Friedman, a făcut primul drum la Zidul Plângerii, înainte de a-şi depune, ieri, scrisorile de acreditare. Preşedintele Reuven Rivlin a avut grijă să-i învedereze: “Săptămâna viitoare vom celebra 50 de ani de când Ierusalimul a fost unificat şi evreii au putut să se roage din nou la Zidul de Vest. Dar Ierusalimul evreiesc nu are 50 de ani. Din zilele Regelui David oraşul a fost Capitala noastră. E timpul ca întreaga lume să recunoască Ierusalimul drept Capitală oficială a Statului Israel”.

--

Citește și: