Găina evazionistă și presa idioată

Găina evazionistă și presa idioată
Publicat: 23/10/2017, 20:24

Omul acesta, Varujan Vosganian, poetul, a devenit demn de tot respectul nostru. Eu unul sunt, eufemistic vorbind, foarte-foarte uimit. Un om așa de sincer și de corect…

Astăzi, la vreo trei săptămâni de la apariția în rețea a inegalabilei sale analize economice, în legătură/vizavi de activitatea evazionistă a găinii ouătoare, care nu-și declară producția la fisc, și „văduvește bugetul de venituri”, autorul a declarat pentru A3: „Idioțenia cu impozitarea cotețelor și a găinilor a fost o invenție a presei. Eu nu am scris așa ceva pe Facebook”.

Bine! Pentru cine n-a apucat să vadă găinațul înainte de a fi ras de pe perete, iată, mai la vale, textul!

„Punguța cu doi bani…

Fiecare ou mâncat de la găina din curte „văduvește” bugetul de cincizeci de bani! Să presupunem că folosim, în demonstrația noastră, două găini ouătoare. Una dintre ele aparține unei ferme, cealaltă unui coteț. Oul fermierului va lua calea pieței și va fi vândut, în medie, cu 1 leu (pentru ouăle ecologice ceva mai mult, pentru celelalte ceva mai puțin). Oul gospodarului va trece direct din coteț în tigaie.

Oul vândut va aduce bugetului TVA, impozit pe profit și pe dividende, impozit pe salarii și contribuții la asigurările sociale. La asta se adaugă faptul că, la rândul lor, salariile și profiturile obținute din producția fermierului, din prestațiile angrosistului și din serviciile supermarketurilor reintră în circuit și generează iarăși impozite și taxe.

În schimb, oul din coteț, în drumul său spre tigaie, nu produce niciun ban. La fel în ce privește roșiile din brazdele de acasă, magiunul din prunii din grădină, săpunul din grăsimile adunate peste an, pulovărele tricotate din lâna oilor de la stână etc. etc.

Toate acestea, cotețele, brazdele, grădinile, stânele și atelierele din fundul curții produc produs intern brut, dar nu produc și impozite. Producția din gospodăriile populației ajunge la peste 20% din PIB, fără să producă niciun leu impozit la stat. Doar ceva neglijabil, prin piețele țărănești.

Locuitorii din Danemarca, Franța și din alte țări care ajung la venituri bugetare în jur de 45% din PIB nu au găini în curte și nici nu amestecă în ceaun roșiile pentru bulion ori prunele pentru magiun.

Faptul că avem o atât de puternică înclinație spre autoconsum, și nu doar în ce privește alimentele, ne costă în fiecare an venituri bugetare de multe miliarde de lei”.

OK. Să mai presupunem că n-am înțeles exact-exact ceea ce ne-a demonstrat deputatul Vosganian, atât de clar, în postarea cu pricina, după cum, chiar el ne bătea obrazul, a doua zi de la eveniment: „Am făcut o evaluare a comentariilor la postarea anterioară, postare în care ridicam o problemă reală a economiei românești, anume că o parte importantă a acestei economii e în afara relațiilor de piață. Consecințele sunt vizibile pentru o țară de la începutul secolului XXI: ponderea muncii salariate în mediul rural e scăzută, veniturile curente ale comunelor sunt mici, ponderea veniturilor bugetare în PIB e redusă, între sat și oraș sunt mari decalaje. Am dat exemplul ouălor nu ca să impozitez cotețele (eu, cât am fost ministru, am redus impozite, nu am crescut sau nu am inventat niciodată un impozit sau o taxă) ci ca să fiu mai bine înțeles. Cred, însă, că am fost prea… abstract. Reacțiile pe care le-am primit arată că și la nivelul mentalităților mai avem mult autoconsum”.

Din păcate, autorul nu precizează, nici în abstract, nici în afara lui, în ce privință a încercat să se facă mai bine înțeles – în privința numărului de găini trăitoare la sat, în comparație cu suratele zburătăcite spre oraș; în legătură cu numărul de ouă cu bănuț, ajunse în tigaie, cuantum care văduvește bugetul consolidat al bănuților ouălor fecundate, alterând, în consecință, PIB-ul pe cap de găină zăpăcită, sau ce?

În consecință, eu personal nu am înțeles, nici acum, în ce fel a inventat presa „această idioțenie”, trimiterea textului în discuție către „bugetul văduvit” fiind limpede ca un ou fiert-moale.

De fapt, Varujan Vosganian încearcă să ne aburească și pe noi, ca pe Dumnezeu, în Parlament, explicându-ne că nu a articulat, niciunde, în clar, sintagma „nevoia impozitării cotețelor”, această fiind doar o „concluzie idioată a presei”, el susținând doar așa, de amorul artei „economiei politice” și fără nici un apropo, că „autoconsumul văduvește bugetul de venituri”.

Fapt dovedit și de postarea săptămânii trecute, tot pe pagină a sa de Facebook: „Oul lui Vosganian”, atunci când e corect înțeles, câștigă adepți. Cursdeguvernare.ro: „Economia neobservată este oficial recunoscută, din date INS, la 22,1% din PIB. În cifre, asta înseamnă aproape 17 miliarde euro.(…) Regăsim aici celebrul „ou” al lui Varujan Vosganian, deputat ALDE, care în plină dezbatere legată de utilitatea split TVA trăgea semnalul de alarmă în chestiunea autoconsumului. Ca principiu, corect, autoconsumul văduvește bugetul de venituri„.

Deci, a zis sau n-a zis idioțenia?!

Altfel, mie, întotdeauna, mi-au plăcut oamenii care au curajul răspunderii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
"Nu pot să-l privesc în ochi!" Tatăl lui Mirel Dragomir, tânărul care a ucis-o pe...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Podul prăbușit din Baltimore: 2 victime, recuperate din apă