Fox News (!) către Macron: V-ați întrebat vreodată dacă președintele Trump își va încheia mandatul?

Fox News (!) către Macron: V-ați întrebat vreodată dacă președintele Trump își va încheia mandatul?
Publicat: 23/04/2018, 16:48

Dialogul s-a purtat la Palatul Elysée, în Salon doré („echivalentul francez al Salonului Oval”, cum a ținut Wallace să-și informeze telespectatorii).

Interesante toate declarațiile președintelui Emmanuel Macron și vădită intenția de a-și șarma gazda de la Washington: „Cred că avem această relație foarte specială pentru că amândoi suntem independenți de sistemele din ambele părți. Cred că alegerea președintelui Trump a fost neașteptată în țara dumneavoastră și probabil alegerea mea n-a fost așteptată în țara mea. Noi nu facem parte din sistemul politic clasic. În al doilea rând, cred că suntem pe aceeași lungime de lundă privitor la unele aspecte foarte critice ale acestei lumi, în special combaterea terorismului și lupta împotriva ISIS. În al treilea rând, cred că avem o relație personală puternică, cimetată la diversele reuniuni la care ne-am întâlnit și, mai ales, la vizita pe care președintele dumneavoastră a întreprins-o în țara mea în 2017, de ziua Bastiliei”.

O întrebare cu mult tâlc, care moderatorul politic de la Fox News (post favorabil lui Donald Trump, spre deosebire de CNN) i-a pus-o președintelui Franței în emisiunea difuzată ieri:

„WALLACE: După cum știți, Procurorul Special îl investighează pe președintele Trump. Saptămâna aceasta, fostul director al FBI, James Comey, a declarat că nu e potrivit, din punct de vedere moral, să fie președinte. Afectează asta credibilitatea președintelui Trump și eficacitatea sa pe scena mondială?

MACRON: Nu cred… Vreau să spun: cetățenii din Statele Unite au votat pentru președintele Trump și l-au ales. Aveți sistemul vostru. Sunteți o țară liberă cu un stat de drept, care este foarte bun – la fel am și eu în țara mea. Aceasta e o democrație reală, cu judecători, cu media, precum și cu toate controversele. Dar aici, în acest birou, nu sunt eu cel chemat să judece și într-un anume fel să explice cetățenilor ce ar trebui să se întâmple cu președintele dumneavoastră sau să stabilesc, având în vedere controversele sau investigațiiloe sale, că președintele dumneavoastră e mai puțin credibil pentru mine, pentru poporul meu sau pentru restul lumii (întortocheată frază, n.m.). Adică: sunt aici pentru a trata cu președintele Statelor Unite, iar cetățenii l-au ales pe Donald Trump.

WALLACE: V-ați întrebat vreodată dată își va încheia mandatul?

MACRON: Nu m-am întrebat niciodată. Lucrez cu el, pentru că amândoi suntem deplin în serviciul țărilor noastre. Iar pentru mine – chiar și atunci când avem unele dezacorduri, pe climă sau pe alte teme – cel mai important lucru este că suntem în slujba popoarelor noastre, aceasta e legitimitatea noastră (…). Darul meu pentru președintel va fi un stejar (…) i-l vom planta în grădină, fiindcă pentru mine acesta e marele simbol al unei relații pe termen lung”.

Macron a vorbit despre Siria, de unde Occidentul nu se poate retrage pentru a lăsa țara pe mâna lui Bashar al-Assad, despre cum l-a convins pe președintele Trump să rămână în zonă, despre puterea președintelui Putin și determinarea acestuia de a distruge democrațiile, despre Coreea de Nord și despre Acordul cu Iranul (una dintre temele discuțiilor oficiale care vor urma). Președintele M;acron crede că Acordul trebuie menținut, pentru că nu există o soluție mai bună.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie din Peru a stat 43 de zile cu un cui în gât fără...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după...
Cursul valutar BNR pentru 28 martie 2024: Cum evoluează dolarul american?
Un nou proiect pentru Vero Căliman după ce a părăsit Gașca Zurli: ,,Voi face naveta...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Un mare producător auto renunță DEFINITIV la diesel
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
Halep NU SCAPĂ! Cutremur la ITIA: A venit timpul
Cine o manipulează pe Diana Șoșoacă. Dezvăluirile fostului soț, Silvestru
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Când va fi înmormântată Andreea, victima lui Mirel Dragomir? Familia, colegii și profesorii sunt în...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Otrava din farfuria românilor. Cum se îngălbenesc puii ca sa arate ca și când ar...
BANCUL ZILEI. Bulă către profă: Dacă vă aduc un buchet de flori, mă treceți și...
Astronomii au găsit 49 de galaxii noi în mai puțin de 3 ore