Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
2185 vizualizări 27 feb 2017

În curând s-ar putea să li se adauge şi o a treia: doamna Le Pen. Prezidenţialele din Franţa sunt programate în aprilie, iar şefa Frontului Naţional e prima în sondaje. Dacă îi va succede lui  Hollande, s-a jurat că va începe cu un referendum pe tema rămânerii în UE.

Că bătrâna Europă, ca toate celelalte continente, e în mare criză de lideri, se ştie şi nu se întrevede vreo schimbare în viitorul previzibil. Dimpotrivă, partidele extremiste scot la suprafaţă personaje care fac ca mediocrităţile cu care ne-am obişnuit să pară vajnici vizionari.

Faptul că soarta Europei stă astăzi în mâinile doamnelor Merkel şi May - în puterea de negociere, în acurateţea cu care înţeleg prezentul, în înţelepciunea şi curajul lor de a lua decizii -  nu e deloc liniştitor.

Cât priveşte ”Europa cu două viteze” sau ”Europa diferenţiată” (sună mai puţin depreciativ), ideea nu e nouă şi se aplică. Există, prin forţa împrejurărilor, ţări de mâna a doua şi a treia – unele euro, altele non-euro, unele Schengen, altele non- Schengen ş.a.m.d.  Între cele din urmă ne numărăm şi noi, cu observaţia că - spre deosebire de vecinii estici - nici nu ne-am străduit să obţinem un loc mai în faţă. Am crezut că apartanenţa la NATO şi UE ţine loc de program de politică externă şi de diplomaţie.

Nici bani europeni n-am reuşit să cheltuim, tot din lipsă de proiecte. Anul trecut, anul tehnocraţilor – mai nimic, iar în 2017... 5,2 miliarde, cel puţin aşa speră Grindeanu, premierul Guvernului Dragnea.  

De câte ori participă la întruniri ale instituţiilor europene, Preşedintele şi Premierul nu prididesc să justifice toate derapajele din ţară, necum să mai exprime vreo poziţie (dacă ar avea-o) desprele numeroasele şi complicatele problemele europene.

(Pe undeva prin România se coace, în sfârşit, un proiect de ţară. Amicii şi inamicii noştri vor fi înţelegători să aştepte până se va finaliza).  

Lunea viitoare, la Versailles, se întâlnesc Germania, Franţa, Spania şi Italia, ca să decidă soarta Europei. E uşor de intuit cam ce vor pune la cale, privind doar acest format de patru.

Gândul pe care preşedintele Iohannis ni l-a mărturisit numai nouă (n-am băgat de seamă să-l fi rostit pe la Bruxelles) ”nu accept o Europă cu două viteze” rămâne la fel de candid ca în urmă cu doi ani când l-a articulat întâia oară.

--

Citește și: