Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
26904 vizualizări 11 apr 2017

Nişte fluturi verzi, rozete/flori albastre şi iepuraşi aiuristici, spânzuraţi în lanţuri scurte, pe sârmele întinse între stâlpii bulevardelor, învârtindu-se în bătaia unui vânt, el însuşi ruşinat să dea nas în nas cu decupatele cartoane colorate, întinse, parcă, la uscat, ca nişte rufe vechi, bălăngănindu-se aninate deasupra Căii Victoriei şi peste Bulevardul Magheru.

N-am trecut prin centru, de Florii, iar astăzi, imaginea asta, pavoazarea de Paşti a primăriţei Firea mi s-a părut nedemnă, sărăcăcioasă, revoltătoare pur şi simplu, prin lipsă de gust, de vreo valoare simbolică, de emoţie, de energii artistice. Un oraş întors în timp, cu 25 de ani, la imaginea mizeră a începuturile anilor 90

Mi s-a făcut frig, întors, eu însumi, într-un timp al „bătăilor” de joc.

Printre figurinele butaforiei, atârnau, ici-acolo, beţişoare subţiri şi inestetice – trag concluzia, după cele aflate ulterior, că ar fi oarece „batoane de lumină”, recuperate, probabil, din recuzita luminilor de Crăciun.

Înţeleg că râsul acesta „crispat-artistic” a costat, potrivit declaraţiilor Gabrielei Firea, undeva la 200.000 de euro.

Asociaţii civice şi ONG-uri i-au cerut edilului să nu arunce aiurea banii bucureştenilor, ci, mai bine, să-i folosească pentru a rezolva probleme, cu adevărat, stringente, ale oamenilor.

”Este un proiect al Primăriei Capitalei, a fost o solicitare a mai multor cetăţeni să avem un oraş curat şi, de asemenea, înfrumuseţat şi, cu siguranţă, vom face tot ceea ce este posibil astfel încât şi costurile să fie unele reduse. Având în vedere cât de multe economii am făcut la buget în această perioadă, cred că putem să alocăm o sumă mică şi pentru ca Bucureştiul să fie ornat frumos de Paşte. (...) Deci ne ocupăm, ca o gospodină, de casă, să fie şi curată, şi reparată şi înfrumuseţată. Iar aici, a venit această sugestie, să avem nu doar de Crăciun, ci şi de Paşte iluminat festiv, pascal, în zona centrală a Capitalei, la Universitate, la Romană, la Unirii, în Centrul Vechi. De asemenea, la Patriarhie. (…) Având în vedere cât de multe economii am făcut la buget în această perioadă, cred că putem să alocăm o sumă mică şi pentru ca Bucureştiul să fie ornat frumos de Paşte", a replicat Firea.

Păi, dacă a făcut atâtea economii, îmi permit să o întreb pe Gabriela Firea, câte noi locuri de parcare a amenajat într-un Bucureşti sufocat.

Într-un Bucureşti în care „vânătorii” de la Poliţia Locală au fost trimişi, nu să facă ordine în cartiere, ci să amendeze şoferii care şi-au parcat maşinile în faţa curţilor spitalelor (de exemplu Spitalul Elias) - arhipline, în vremea trotuarelor îngropate în zăpezi -, pe motiv că au staţionat 7 (şapte) minute, în loc de 5 (cinci), cât le era permis, pentru a-şi conduce rudele la urgenţa spitalului.

Într-un Bucureşti în care, dacă îl întrebi pe „poliţistul-vânător”, unde ar fi putut fi parcată o maşină folosită drept salvare, individul, cinic şi plin de emfază te întreabă: „Păi, dă ce n-ai chemat salvarea adevărată, domnule?!”. Şi pentru că îi răspunzi, logic: „Întrucât era o urgenţă majoră, iar salvarea nu ar fi putut intra, nicidecum, pe aleile dintre blocuri, complet abandonate sub munţii de zăpadă jegoasă”, uniforma, lipsită de omenie, îţi mai spune o dată, şi mai cinic: „Asta e! Ai parcat neregulamentar. Vezi că ai amenda în parbriz! E 580 de lei! Asta e! Dacă vorbeai altfel…”.

Şi cum ar fi fost, oare, „altfel”?

Înţelegeţi?! Poliţia primăriei te amendează cu aproape 600 de lei pentru că ai parcat în faţa unui spital, într-o situaţie limită, în timp ce, zeci şi sute de golani trăiesc, în Bucureşti, din parcări blătuite, chiar sub nasul Poliţiei Locale, care nu-i vede, nu-i simte, nu-i vânează. De care, pur şi simplu, nu-i interesează. Nici pe ea, nici pe primărie.

Personal, văzând, astăzi, penibila pavoazare, şi gândindu-mă la banii care s-au dus pe apa Sâmbetei, gândul mi-a zburat şi la amenzile absurde aplicate de o poliţie plătită din banii bucureştenilor, fără nicio noimă, fără nici un rost, fără nicio finalitate - cum ar fi, de exmplu, amenajarea de noi parcări, într-un Bucureşti sufocat.

Apropo, parcă şi Avocatul poporului se sesizase în această speţă, a amenzilor aplicate, de multe ori ilegal, de către Poliţia Locală. Oare în ce stadiu i se mai află lucrarea?! 

--

Citește și: