Deșteaptă-te Orban, trezește-te Klaus!

Deșteaptă-te Orban, trezește-te Klaus!
Publicat: 01/07/2018, 04:04

În urmă cu două zile, procurorii DIICOT au anunțat începerea urmăririi penale, in rem, în dosarul deschis ca urmare a sesizării depuse de Ludovic Orban și care o vizează pe Viorica Dăncilă, dar și pe Liviu Dragnea.

Potrivit propriilor declarații, liberalul îi acuză pe cei doi de „Difuzare de informații cu caracter nesecret, nepublice, care nu sunt destinate publicității; de uzurparea de funcții; de refuzul de informare a președintelui sau ascunderea de informații către președinte, informații privitoare la decizii care pot să afecteze interesele statului român”, în cazul memorandumului privind mutarea Ambasadei Israelului de la Tel Aviv la Ierusalim.

Odată ce plângerea a trecut de controlul de regularitate, DIICOT poate începe ancheta.

Ce înseamnă asta ne explica, în urmă cu ceva timp, expertul în probleme de securitate, Hari Bucur Marcu, într-o postare pe Facebook. Potrivit acestuia „Codul penal spune că subminarea politică prin contactarea unei puteri străine este trădare, iar dacă trădătorul este membru al CSAT, atunci este înaltă trădare (Art.394, lit.b).

Nu poate să o acuze nimeni acum pe doamna Dăncilă de înaltă trădare, dar poate să o bănuiască. Și dacă există această bănuială, ea trebuie anchetată, nu poți să lași lucrurile așa. Iar ancheta este doar penală, nu se vorbește în altă parte despre o asemenea situație”, spune Marcu.

Iar Constituția României stabilește, la art. 109 (2): „Numai Camera Deputaților, Senatul și Președintele României au dreptul să ceară urmărirea penală a membrilor Guvernului pentru faptele săvârșite în exercițiul funcției lor. Dacă s-a cerut urmărirea penală, Președintele României poate dispune suspendarea acestora din funcție. Trimiterea în judecată a unui membru al Guvernului atrage suspendarea lui din funcție”.

Așa stând lucrurile, întrebarea este: dacă urmărirea penală, in rem, va continua in personam, vizându-i pe cei doi, președintele îl va suspenda pe prim-ministrul Viorica Dăncilă?

Și, mai ales, dacă îl va suspenda, ce va pune în loc?!

Un premier din partea PSD? Un premier propus de opoziție? Un tehnocrat? Va forța alegeri anticipate? Cine să mai știe cum e bine?

În cazul nominalizării unui premier PSD, nu-i exclus să i se propună chiar Liviu Dragnea în persoană. Indiferent dacă cei doi, Dragnea și Dăncilă, vor fi, să spunem, trimiși în judecată la finalul anchetei despre care am amintit mai sus, până la pronunțarea sentinței, liderul PSD ar putea beneficia de prezumția de nevinovație „in integrum”, gândindu-ne, mai ales, la modificările aduse de majoritate codurilor penale, una dintre acestea vizând anularea prevederii potrivit căreia se interzice exercitarea anumite drepturi civile în cazul condamnărilor cu suspendare.

Referendumul va fi, astfel, „șters” din CV lui Dragnea; până la următoarea sentință în cazul „Bombonica” va mai curge destulă apă pe Brațul Pavel; Tel Drum nici n-a-nceput, iar ancheta DIICOT, pe înaltă trădare, abia este la faza in rem.

Pentru anticipate e deja târziu, anul viitor fiind unul extrem de aglomerat în privința României, atât în Europa, cât și acasă.

Celelalte două variante, opoziție/tehnocrat, ar fi absolut păguboase în condițiile în care țării îi cresc toată deficitele din administrare, toate pensiile și salariile, toate prețurile, taxele, accizele, bărbile și urechile, ca să audă mai bine cum va fi înjurat noul guvern, din toate pozițiile, de actuala putere devenită, între timp, vajnică opoziție, până la alegeri.

Am mai văzut filmul ăsta în perioada 2015-2016, când Iohannis a pregătit revenirea PSD la putere, pe cai mari, printr-o mutarea absolut nefericită: l-a făcut premier pe Cioloș, în locul unui pesedist, oricare ar fi fost el, tocmai atunci când PSD nu mai știa pe unde să scoată cămașa.

În consecință, dacă situația o va cere, din punct de vedere constituțional, Dăncilă urmând să fie suspendată, soluția pentru ca dreapta să nu fie, pur și simplu, pulverizată, este ca președintele să instaleze la Victoria un „nou” premier pesedist (sigur, mai citit, mai socotit…).

Încerc să spun doar că n-ar trebui să uite careva ce li s-a întâmplat țărăniștilor post guvernare CDR, când dreapta a preluat țara, după guvernarea Văcăroiu și, la puțin timp, era pe punctul de a intre în incapacitate de plată…

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Spania: explozia nunţilor în rândul celor de peste 60 de ani
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
A devenit COMPLET INTERZIS în România. Iohannis a semnat. Noua lege se aplică tuturor
România în Schengen AIr. Regulile pe aeroporturi intră în vigoare din 31 martie
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația