De ce știrile false nu vor dispărea niciodată

De ce știrile false nu vor dispărea niciodată
Publicat: 16/08/2017, 15:22
Actualizat: 16/08/2017, 18:38

Robert Feldman, psiholog la University of Massachusetts, a studiat timp de zece ani minciuna. El a descoperit că într-o conversație obișnuită de 10 minute, 60% dintre oameni spun cel puțin o minciună, pentru a fi plăcuți mai mult de către cei din jur sau pentru a părea mai competenți. De cele mai multe ori acest lucru se întâmplă fără să fie forțați să mintă. Potrivit psihologului, majoritatea oamenilor nici măcar nu realizează că au spus o minciună până când nu văd înregistrarea video a conversației la care au luat parte. Acest lucru mă duce cu gândul la o afirmație pe care am auzit-o în adolescență la o rudă, o persoană care a recunoscut mereu cu nonșalanță că minte frecvent: „Mint atât de mult încât uneori cred și eu [propriile minciuni]”.

Știrile sunt comunicate verbal sau scrise de oameni, care mint frecvent, fie forțați de împrejurări, fie pentru a transmite unmesajmai puternic sau pentru a obține anumite foloase. Știrile nu sunt produse doar de publicații, ci și de Ionel, care relatează pe Facebook despre accidentul rutier la care a fost martor sau nedreptatea pe care a văzut-o la piață. Totodată, deseori știrile sunt produse de persoane care au cunoștințe reduse într-un anumit domeniu, iar fără să vrea transmit informații false, incorecte. Astfel, ținând cont de aceste aspecte, cred că putem afirma că majoritatea articolelor disponibile pe internet includ neadevăruri.

Ce este, până la urmă, o știre falsă? Un articol de satiră (vezi cazul publicației Times New Roman, sancționată de Facebook recent), o știre care include un element care nu este adevărat, dar în cea mai mare parte este corectă sau una falsă în cea mai mare parte, dar care include și fapte care sunt adevărate? După părerea mea, toate cele trei cazuri pot fi considerate știri false de către algoritmii dezvoltați de Facebook sau Google. Să scapi de știrile false ar însemna să elimini cea mai mare parte a conținutului de pe internet.

Cred că doar oamenii, folosindu-se de propriile instincte, filtre și cunoștințe, pot decide care informație este corectă și care nu. De aceea, nu strică să verificăm un subiect care ne interesează și influențează viața din mai multe surse, în epoca în care avem acces la mare parte din cunoștințele lumii prin câteva apăsări pe ecranul smartphone-ului. Mai mult, putem selecta ca surse de informații oameni, bloguri și organizații media cu o reputație bună. Facebook și Google nu promovează creatorii de conținut credibili în mod special, deoarece au tot interesul ca oamenii să își ia doza de știri zilnice prin intermediul lor, nu să meargă direct pe site-ul X.

Singura soluție prin care pot fi combătute – nu eliminate, deoarece este imposibil – știrile false este, în opinia mea, educarea cetățenilor. Nu mă refer la educarea în legătură cu acest fenomen (probabil că o mare parte dintre români nici nu știu că există această dezbatere), ci crearea unui sistem de învățământ performant, care să le asigure oamenilor cunoștințe de bază solide, despre politică, economie, geografie ș.a. Este ușor să manipulezi, prin informații false, cetățeni care cred că soarele se învârte în jurul planetei noastre sau că vrăjitoria există. De aceea cred că în prima linie în războiul împotriva știrilor false trebuie să fie guvernele, nu Facebook sau Google.

Nu în ultimul rând, ar fi bine să ne educăm fiecare astfel încât să mințim cât mai puțin. Pentru că de la o minciună mică spusă azi putem ajunge, peste cinci ani, să mințim atât de mult încât să credem chiar și noi, la fel ca ruda mea, neadevărurile pe care le spunem.

Adrian Popa este Redactor Șef al Go4It

Tags:
Adrian Popa
Adrian Popa este Editor of the Day la Gandul.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Monica Tatoiu a fost îngrozită. Diagnosticul crunt primit de la medici
O salată ce pare banală, dar are multe secrete. Radu Anton Roman o prepara impecabil
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Cum va arăta nunta lui Pepe cu Yasmine Oddy: "E la alt nivel, e sinucidere...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
2023 a fost cel mai bun an pentru bănci din istoria României