„De ce nu cânți cu noi, frate?”

De ce nu cânți cu noi, frate?
Publicat: 01/01/2017, 19:53
Actualizat: 08/01/2020, 20:46

În fiecare dimineață, trecându-mi în revistă sursele – agenții de presă, site-uri, instituții de monitorizare a terorii – privesc ca într-un caleidoscop. Micile adevăruri certe se adună și se despart. Până la miezul nopții realitatea se schimbă de zeci de ori, se îndoaie sub greutatea manipulărilor, a fantasmagoriilor, a minciunilor bine intenționate.

Cele câteva surse directe – de regulă, mărturiile – se pot pierde sub lespedea de mausoleum a relatărilor oficiale, multe contradictorii.

Azi-noapte, unul dintre cei mai experimentați corespondenți de război din zonă, Robert Fisk (stabilit la Bierut), a povestit despre Muhamed Fahmy, jurnalistul de la Al-Jazeera, închis de regimul lui Al-Sisi în „Tora”, una dintre cele mai crunte pușcării din Orientul Mijlociu (aflată în suburbia de sud a orașului Cairo), în aripa Al-Aqrab (Scorpionul).

Acuzat de… terorism în favoarea Fraților Musulmani, de răspândirea de informații false și de periclitarea securității statului egiptean, a fost condamnat la 7 ani. Toate acuzațiile erau fără temei – Fahmy a fost, de la începutul Primăverii Arabe, un critic curajos al Fraților Musulmani. Nevinovăția totală nu l-a scutit de a sta 438 de zile după gratii. (Una dintre șansele sale a fost dubla cetățenie – egipteană și canadiană).

De ce povestesc toate astea, când aș putea scrie despre artificiile de Revelion? Din respect pentru un om de la care am avut imens de învățat, Robert Fisk, care pune în discuție condiția dramatică a corespondentului de război, recomandând cartea „The Marriott Cell: An Epic Journey from Cairo”s Scorpion Prison to Freedom” – Fahmy a fost săltat în noaptea de 29 decembrie 2013, din camera sa de la hotelul Marriott, împreună cu doi colegi, de către forțele de securitate egiptene.

S-a trezit înconjurat de teroriștii pe care îi intervievase (a continuat interviurile în pușcărie), s-a trezit în fața unor criminali sadici, care se justificau teologico-ideologic, care își împărțeau cu el bucata de pâine, care își murmurau conștiincioși rugăciunile, care nu pricepeau în ruptul capului cum Foley sau Sotloff, cărora le luaseră gâturile, nu erau spioni occidentali – altfel ce i-ar fi mânat să-și sacrifice viețile la dracu-n praznic? Răspunsul lui Fahmy, greu de înțeles pentru camarazii de pușcărie: ca să descrie suferința, nădăjduind că vor pune capăt nebuniei. Ce mare lucru un american mort – i se replica – dar miile de irakieni nevinovați uciși de Statele Unite?

Într-o zi, în dubă, în traficul din Cairo, gealații s-au entuziasmat de o știre la radio – trei polițiști fuseseră uciși la un punct de control. Exultau și au început să cânte: „Agitând armele și încingând centurile cu explozibil, vom rupe capul șarpelui…”. Fahmy tăcea suspect. „Tu de ce nu cânți, frate?” l-a privit cu neagră curiozitate colegul său de cătușe. A scăpat ieftin: „Eu fac jihad cu pixul”.

La presiunea organizațiilor internaționale, a diplomaților canadieni, britanici, americani, grație eforturilor admirabilei sale avocate, Amal Clooney, în 2015 a fost grațiat de președintele Abdel Fattah Al-Sisi.

Alți ziariști, care n-au avut șansa lui, zac în pușcăriile egiptene. Între ei, Mahmud Abu Zeid, zis Shawkan, arestat în Cairo, la manifestațiile de stradă din august 2013, pentru niște imagini cu oamenii regimului maltratând protestatari. Shawkan stă și el cu teroriștii în celulă, așteptând să fie condamnat la moarte. Până atunci, s-ar putea ca vreun coleg de detenție să-l întrebe „Tu de ce nu cânți cu noi, frate?” și el să nu știe cum să răspundă.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au abandonat mortul pentru a-și salva viața. Un cortegiu funerar din Mureș a fost atacat...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Apare un nou EURO. Ce se va întâmpla cu numerarul
Va fi obligatoriu în toată România. Încălcarea legii se pedepsește cu amenzi uriașe
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră: "'Cu bucurie și recunoștiință, vă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Veniturile din toată lumea se vor micșora până în 2050 din cauza schimbărilor climatice