De ce l-ar sprijini Netanyahu pe Trump?

De ce l-ar sprijini Netanyahu pe Trump?
Publicat: 09/09/2016, 21:00

Cine e Sheldon Adelson? Un evreu-american putred de bogat, marele sponsor al republicanilor. Omul are 83 de ani și o avere estimată de 37 miliarde, făcută din cazinouri. (Chiar în Las Vegas i-a convocat pe republicani, să discute cât și cum).

Dar Sheldon Adelson e și sponsorul lui Netanyahu și patronul Israel Hayom (Israelul Azi), cotidian gratuit, goarna premierului, care a depășit tirajul bătrânului Yedioth Ahronoth (Ultimele Știri). E publicația cu care încep lectura presei israeliene. Ieri, de pildă, titra cu litere de-o șchioapă, avertismentul lui Donald Trump: „Israelul va fi distrus, dacă eu nu voi fi ales!”. Unde bate candidatul republicanilor? Într-un mod tipic aiuristic, la tratatul nucelar cu Iranul, pe care s-a angajat că îl va renegocia (?!) de îndată ce va ajunge la Casa Albă. De altfel, tratatul e singurul subiect în privința căruia n-a apucat încă să se contrazică și care îl face simpatic puterii de la Ierusalim.

Premierul israelian e prea inteligent ca să nu înțeleagă că la aceste prezidențiale n-are motive să sprijine nici unul dintre candidați, dar destul de precaut să știe, în același timp, că – din moment ce Sheldon Adelson și-a pus jetoanele pe Trump – nu prea mai are loc de întors. (Miliardarul a vânturat de luni de zile, pe sub nasul candidatului Trump, 100 milioane de dolari și se pare că la sfârșitul lui august au bătut palma, cu condiția ca reprezentantul republicanilor să facă ciocul mai mic).
E cam ceea ce sugerase și fostul primar al New York-ului, Rudy Giuliani, după o vizită în Israel, când dădea ca sigură opțiunea pentru Trump: „Am discutat cu membrii guvernului israelian la cele mai înalte niveluri. Știu cine și-ar dori să fie ales. Nu e Hillary Clinton. Nu e Obama 3”.

Chiar dacă, imediat, purtătorul de cuvânt al lui Bibi, a declarat că „premierul nu și-a exprimat nici o preferință, sub nici o formă” și că „a evitat cu scrupulozitate să fie târât în politca americană”, Giuliani a exprimat un mare adevăr: oricine, numai Hillary nu.

În treacă fie spus, cei doi competitori la președinția Statelor Unite și-au exprimat, patetic și în repetate rânduri, loialitatea față de Israel. Trump a mers până într-acolo încât a declarat că viziunea sa este cea mai proisraeliană din toate timpurile.

De ce n-o înghite premierul Israelului pe doamna Clinton? Pentru că un mandat Obama 3 (Hillary Clinton) ar reactiva interesul pentru Orientul Mijlociu, repunând în discuție soluția „două state, două națiuni” în negocierile cu palestinienii, minând astfel toată munca lui Netanyahu din ultimul deceniu, în care a reușit să pună negocierile între paranteze și să înlăture opțiunea „două state, două națiuni”.

Haim Saban, miliardarul israeliano-american, cel mai important sponsor al doamnei Clinton (căreia i-a cerut un singur lucru: Nu mai țipa!), personajul care – mișcându-se în toți acești ani între Washington și Ierusalim – a reușit să netezească asperitățile dintre Obama și Netanyahu (declanșate de regulă și la instigările republicanului Sheldon Adelson), a avertizat în termeni duri asupra lui Donald Trump: „Nu credeți un singur cuvânt din ce spune omul acesta. E un șarlatan, un mincinos, un hoț și un cinic”.

Saban crede că mai degrabă ar putea ajunge Netanyahu la o înțelegere cu ambiția hipertrofiată a doamnei Hillary Clinton, decât să fie pus în situația de a conviețui cu dezastrul numit Trump. S-ar putea să aibă dreptate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ireal cât a costat sicriul lui Corduneanu! Cosciugul, adus din America
EXCLUSIV: Cât plătesc românii pentru o sticlă de apă plată în restaurantele din București. Prețurile...
Wow sau Bau? Mike a uimit trecătorii după ce a apărut în colanţi la braţul...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Devine obligatoriu în România de 1 octombrie 2024. Se dau amenzi de până la 10.000...
Scumpiri de weekend. Prețul benzinei crește la pompă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
De ce s-a SINUCIS Mihaela, fata care s-a aruncat de la balcon! Șocant ce a...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Gestul disperat făcut de David Pușcaș pentru a avea bani de chirie: "Eram în momente...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Ce culoare aveau cele mai vechi molecule colorate de pe Pământ?