Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
24329 vizualizări 28 ian 2017

Dacă, anul trecut, guvernul Cioloş „alocase”, iniţial, unităţilor de cult, de la bugetul de stat, zero lei, pentru ca, ulterior – faţă cu dezamăgirea manifestă a Patriarhului BOR -, să pluseze până la 120 de milioane lei, prin două rectificări bugetare, nici guvernul Grindeanu nu a rezistat dezamăgirii Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe.

Şi acest cabinet, după „prima” rectificare a draftului de buget pe 2017, impusă de necesităţi, a sporit suma alocată, iniţial, de la buget, pentru sprijinirea construirii şi întreţinerii de biserici, cu 50 de procente, aceasta ajungând de la 20, la 30 de milioane lei, în timp ce contribuţia statului la salariile preoţilor a crescut şi ea cu aproape patru procente faţă de prima „estimare” a nevoilor, ajungând la circa 400 milioane lei.

Gândiţi-vă, dară, cu câte procente ar putea creşte, şi anul acesta, la următoarele două corecţii, bugetul în discuţie.

Vorba lui Becali Gură de Aur: ”Faptul că au dat atenţie mai mare Bisericii înseamnă că oamenii ăştia au credinţă. Dacă pune Dumnezeu mâna şi vede că ai bună credinţă şi dragoste să dai pentru Biserică, aduce Dumnezeu la guvern multe miliarde şi miliarde. Nu sunt bani foarte mulţi, dar este îmbucurător gestul pe care îl face Guvernul pentru Biserică. (…) Va tăia din toate fondurile şi va da la Biserică, Grindeanu. Că aşa, după faţă îl văd băiat cuminte, îmi place faţa lui, un om cu bun simt, cu faţă curată, cuminte”.

Pentru că, nu-i aşa, la prima strigare, bugetul de anul acesta, alocat finanţării unităţilor de cult, este cu 75 la sută mai mic faţă de cel de anul trecut. Dar dacă vom observa că dezamăgirea Patriarhului face să crească bugetul, în cursul anului, ca maiaua în ajunul sărbătorilor, vom trage luminata concluzie că, şi anul acesta, preoţii se vor cârpi din salarii şi sporuri de muncă grea…

Ştiu, biroul de presă al Patriarhiei mă va trece iar pe lista „jurnaliştilor anticreştini”, afurisindu-mă, pentru că n-am să mă pot abţine, şi voi relua aici un exemplu grăitor despre ceea ce înseamnă relaţia creştin-ortodoxă dintre politică şi biserică, şi de ce, de la un an la altul, creşte bugetul pentru salariile preoţilor, în paralel cu încasările, fără număr, factură şi chitanţă, ale acestora, în contul diverselor servicii creştineşti.

Iată cum îi ameninţa cu apocalipsa pe colaboratorii săi, în urmă cu doi ani, vicele pesedist de la acea vreme al CJ Satu Mare, dacă în turul doi al alegerilor prezidenţiale, Victor Ponta nu va fi fost ales preşedinte: „Deci nu se mai poate. Dacă vreţi să lucrăm bine împreună, bine, dacă nu, cu asta basta. (...) Cei care nu veţi avea rezultate în turul doi, cât sunt eu în Consiliul Judeţean, şi cât am posibilitate, nu o să primiţi niciun cinci bani. Când se repartizează bugetul – zero şi garantez că niciunul nu mai primeşte nimic. Staţi şi muriţi, asta e viaţa. (...) Şi-o spun foarte clar. Toţi directorii de deconcentrate care au fost numiţi politic, directorii de şcoli, toţi care au fost numiţi politic dacă nu participă efectiv la campanie, pleacă acasă. (…) Am vorbit şi cu Preasfinţitul, am vorbit cu toţi popii. Exact cum vorbesc cu voi, aşa am vorbit şi cu ei şi am spus la popi în felul următor: băi, oameni buni, s-a terminat!  Dacă nu vreţi să fiţi de partea noastră, s-aduceţi să votaţi cu domnul Victor Ponta, eu nu vă mai cunosc. La mine la uşa nu mai veniţi! Le-am spus verde în ochi. S-a terminat. Fraţilor, nu, la revedere, şi i-am spus la Preasfinţit, a spus Preasfinţitul - trimiţi în fiecare localitate, în fiecare biserică un om, ăla să trimită SMS, şi-n localitatea la care n-o spus să votezi cu Ponta, să nu-l văd. Dar nu se mai poate. Nu se mai poate. Deci Preasfinţitul o fost de partea noastră total. E un om extraordinar. (...) Şi încă ceva, la toţi popii dacă pierdem toate preotesele le dau afară din tot, la revedere. Le-am şi spus. Toţi au venit la mine să le pun preoteasa. S-a terminat. S-a pierdut, pleacă acasă. Meargă  la mama dracului, nu mă interesează. Deci s-a terminat. Deci de-acum înainte intru până mă duc la…. Păi da ce suntem  noi, mă, casă de binefacere, suntem proşti? Nu mai suntem proşti, am fost destul”.

De ce? Pentru că banul e ochiul dracului, Doamne iartă-mă!

--

Citește și: