8 iulie 201720:053627

Cum vor opri Trump şi Putin turismul macabru de pe Înălţimile Golan

Se încheie summitul G20 şi nu e, fireşte, mai puţină foamete, mai puţină sărăcie, aer mai curat pe Pământ.

Două lucruri au reţinut atenţia presei la întrunirea liderilor celor mai bogate ţări din lume. Privirile albastre ale doamnei cancelar Merkel îndreptate insistent spre China şi lunga întâlnire Trump-Putin.

Despre conţinutul celor două ore şi douăzeci de minute de discuţii între preşedintele SUA şi preşedintele Rusiei au vorbit public miniştrii de Externe prezenţi la eveniment. Rex Tillerson, în câteva declaraţii ambigue, Serghei Lavrov, pe larg.

Nimic spectaculos – aşa cum era de prevăzut – în afara unei concesii inteligente făcute de Putin lui Trump, ca liderul american să se poată lăuda acasă cu iscusinţa sa în negocieri: acordul privind încetarea focului în sud-vestul Siriei (zona Daraa, Quneitra şi Sweida), începând de mâine la prânz.

Astfel de acorduri au mai fost, nu durează mult şi n-au altă semnificaţie decât aceea că, eventual, reduc numărul morţilor. Mai interesantă e declaraţia ministrului Lavrov conform căreia soluţia politică discutată de cei doi şefi de stat în legătură cu Siria este că, oricum s-ar contura, trebuie să respecte suveranitatea ţării. Cu alte cuvinte, preşedintele Bashar al-Assad va fi parte la negocierile de pace.

Ştirea ar fi că acordul de încetare a focului în sud-vestul Siriei va stopa pentru o vreme acel tip de turism macabru care se desfăşoară în Israel, de prin 2012: cetăţeni înarmaţi cu binocluri urcă pe Golan, pentru a privi spectacolul războiului din ţara vecină...

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.