Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
2501 vizualizări 24 iun 2017

Prinţul Muhammad bin Salman fusese moştenitor ... adjunct – un demers la fel de straniu, întreprins  în urmă cu doi ani de regescul său tată, pentru că succesiunea în cadrul monarhiei saudite s-a transmis până acum exclusiv între fraţi.

Gestul n-a luat pe mai nimeni prin surprindere, ştiut fiind că, de facto, prinţul Muhammad conduce Regatul. Ca ministru al Apărării, el e arhitectul războiului dezastruos cu Yemenul, el – autorul Viziunii 2030, programul de dezvoltare a ţării, care are ambiţia de a reduce dependenţa de petrol. Apropo, prinţul n-a fost niciodată un om cu care, vorba texanilor, să te poţi duce la puţ. Imatur şi imprevizibil, Muhammad bin Salman e un personaj ale cărui iniţiative îi îngrijorează deopotrivă pe aliaţi şi pe inamici.

De îndată ce s-a aşezat temeinic în succesiune, a trimis Qatarului, un soi de ultimatum în 13 puncte, la care Doha n-a răspuns încă oficial, dar pe care îl consideră cel puţin nerezonabil.

Ce anume cer statele care, sub conducerea saudiţilor, au instaurat blocada din 5 iunie: închiderea postului de televiziune Al-Jazeera (singurul din zonă care a îndrăznit să vorbească ireverenţios despre Casa Al-Saud), desfiinţarea bazei militare turce, diminuarea relaţiilor cu Iranul, întreruperea relaţiilor cu Fraţii Musulmani, cu Hizballah, cu Al-Qaeda şi Daesh (acelaşi lucru l-ar putea solicita şi Doha Riyadhului, în privinţa Al-Qaeda, Daesh şi a altor combatanţi jihadişti născuţi din încuscrirea celor două). Qatarul va trebui să se supună unor “audituri” periodice (lunare, în primul an, trimestriale în al doilea şi anuale în următorul deceniu). Auditurile pot însemna orice, de vreme ce nu se explică în ce domeniu, în ce fel şi de către cine vor fi efectuate.
Qatarul are la dispoziţie 10 zile să răspundă ultimatumului. Documentul nu precizează ce se va întâmpla dacă răspunsul va fi negativ.  

Cu Turcia şi Iranul de partea sa, şeicul Tamim bin Hamad Al Thani ar putea replica tăios.

Ce va face moştenitorul tronului Arabiei Saudite, ministrul Războiului de astăzi? Dacă nu s-a pocăit în Ramadan, după Bairam va aştepta armele americanilor, ca să arunce regiunea în aer.

Citește și: