Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
2590 vizualizări 13 feb 2017

Miercuri va avea istorica întâlnire cu preşedintele Trump, de care atârnă destinul Israelului cel puţin în următorii patru ani.

Până atunci, va purta discuţii cu vicepreşedintele Pence, cu Secretarul de Stat Tillerson şi cu preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Paul Ryan.

Importanţa întâlnirii de miercuri a fost subliniată şi aseară, când a avut loc o întrunire de câteva ore a Cabinetului, în care Netanyahu a prezentat chestiunile pe care urmează să le abordeze la Casa Albă, precum şi cele pe care ar trebui să le ocolească.

Va pune problema Iranului şi va accentua ameninţarea pe care o constituie pentru Israel pactul nuclear.

Îi va vorbi preşedintelui american despre reluarea negocierilor cu palestinienii, dar fără precondiţii din partea acestora. Există membri ai Cabinetului Netanyahu – cel mai vocal dintre ei fiind Naftali Bennet, ministrul Educaţiei şi liderul unuia dintre partidele naţionaliste cu care guvernează Netanyahu – care fac presiuni pentru a înlătura defintiv, în convorbirea cu Trump, soluţia a două state. Premierul preferă să n-o afirme deschis, cel puţin până când nu îi va fi clară poziţia preşedintelui Statelor Unite.

De altfel, Casa Albă nu şi-a cristalizat încă echipa pentru Orientul Mijlociu. Faptul că soţul Ivankăi a fost declarat singurul în măsură să rezolve problemele regiunii, doar fiindcă e evreu practicant şi cunoaşte părţile în conflict, poate fi socotită una dintre hiperbolele politice ale lui Donald J. Trump.

Şeful Executivului e decis să nu vorbească despre extinderea colonizărilor în Cisiordania, mai ales că în legătură cu oportunitatea acestora preşedintele Americii s-a arătat sceptic, chiar în cel mai recent interviu, primul acordat presei israeliene. În formule destul de ambigue, Trump a declarat că noile aşezări nu ajută deloc procesul de pace. O spusese, cu o săptămână în urmă, şi Sean Spicer, purtătorul său de cuvânt, când n-a avut de ales şi a trebuit să răspundă întrebării presei.   

Într-un interviu acordat azi-dimineaţă postului de radio Galatz (al Armatei), ministrul Informaţiilor (fost şef al Internelor şi al Securităţii), Gilad Erdan, membru al Likud, partidul premierului, a rezumat astfel situaţia: “Fiecare ministru se opune unui stat Palestinian, inclusiv Netanyahu. Unii din motive ideologice sau biblice, alţii din motive de securitate. Întrebarea e cum trebuie să prezentăm interesele noastre preşedintelui Statelor Unite, Donald Trump. E necesar să ne amintim că Trump n-a fost ales de dragul Israelului - a fost ales pentru binele cetăţenilor americani. Un stat palestinian e o soluţie proastă care trebuie să dispară (...). Acum, palestinienii nu au motiv să vină la masa negocierilor.  Dacă începem construcţa în Iudeea şi Samaria, asta va schimba echilibrul de forţe”.

Netanyahu, care a primit între timp şi binecuvântarea de călătorie a rabinului sefard al ţării, ştie mai bine ca oricine ce are de făcut. Cu experienţa sa uriaşă în faţa unui amator ca Trump, cu darul de a se patetiza cât să stârnească emoţia interlocutorului, cu ştiinţa inegalabilă de a măguli, va putea atenua, dacă nu anula, reacţiile imprevizibile ale preşedintelui Americii.

--

Citește și: