Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
1621 vizualizări 29 mai 2017

Auzi explicaţie, la Olguţa, post dialog cu unul dintre cei mai comici politicieni ai social-democraţiei tuturor timpurilor, Liviu Pop, pe tema scăpării de sub control a sumelor care se plătesc pentru indemnizaţiile de creştere a copilului (neplafonate), în funcţie de salariul părintelui: „Noi avem dosare la ora actuală pe care le cercetăm înainte de a plăti aceste sume de bani. Sunt foarte mulţi care vin cu aceste sume de 35.000 de euro pe lună pentru că, neexistând un plafon sau o bază de calcul foarte clară, şi calculându-se la 85% din venituri, totul a fost scăpat de sub control. Mă întreba ieri un coleg senator, fostul ministru, Liviu Pop, ce ne-am face dacă ar fi Messi în România, şi ar avea un venit de 30 de milioane de euro lunar? Ar trebui să-i dăm 25 de milioane de euro indemnizaţie de paternitate? I-am spus: da, conform legii cum este ea acum. Este clar că trebuie să corectăm toate acestea", a explicat Olguţa Vasilescu.

Trecând peste „calitatea” primordială a lui Pop, aceea de a crea paralele/comparaţii/ metafore exagerat de penibile, să ne întoarcem la această reflexie ce-mi dovedeşte că n-am bănuit-o, degeaba, pe Olguţa, de „practicarea” umorului (de situaţie şi de limbaj) involuntar.

Păi, să le luăm pe rând: ca să existe, în real, ipotetica situaţie sugerată de ultracomicul Pop, ar trebui ca, aici să fie Spania. Doar dacă aici ar fi Spania, ar putea exista o ligă spaniolă de fotbal, care să producă jocul acela galactic/extraterestru, pe scurt, fotbalul adevărat, de bun-simţ, în fapt, o industrie şi nu o făcătură tocmai bună pentru spălat banii negri – aşa cum s-a întâmplat ani de zile, până când fake-mafioţii-româno-hispanici din meleag au distrus întreg fotbalul românesc, de la copii la seniori – ai căpuşelor.

Doar dacă România ar fi Spania ar putea depinde Messi de indemnizaţiile Olguţei, iar ea să fie o verişoară de mătuşă vitregă a premierului Spaniei.Doar aşa.

Asta, una. A doua, că Olguţa este foarte agitată, astăzi, în privinţa faptului că are în plată indemnizaţii de 35.000 de euro – supărându-se maxim pe lege, şi anunţând că vrea s-o schimbe – deşi, suma în cauză a creat un întreg scandal, încă de anul trecut, când, în loc să discute situaţia în Parlament, lumea a sărit pe tehnocraţi că nu plătesc indemnizaţiile potrivit legilor în vigoare.

Iată ce răspundea atunci Liliana Neacşu, reprezentant al Agenţiei Naţionale de Plăţi şi Inspecţii Sociale: „Persoana (…) nu a cerut recalcularea indemnizaţiei, iar conform documentelor depuse la dosar, suma s-ar ridica la circa 35.000 de euro. Până acum nu a primit indemnizaţia recalculată, însă având în vedere suma foarte mare, ANPIS a cerut ANAF să verifice dacă veniturile sunt reale. În cazul în care se constată că veniturile sunt reale, (persoana) îşi va primi indemnizaţia conform dosarului şi îşi va recupera şi sumele restante, având în vedere că, până acum nu a fost efectuată nicio plată”.

Şi asta nu e tot. Ministrul Muncii de la acea vreme declara că „La o lună de la majorarea indemnizaţiei de creştere a copilului, votată de Parlament în prima parte a anului (2016), se înregistrează deja un dezechilibru în distribuirea echitabilă a resurselor bugetare alocate pentru plata ICC, iar această situaţie trebuie dezbătută public în următoarea perioadă".

După un an, ne-a ajuns, în sfârşit, cuţitul la os.

Şi, trei, indiferent dacă „MM Pop” va aduce vreo pereche de jambiere de-ale lui Messi, date cu chelen şi cu noroi de pe Camp Nou, în fotbalul românesc, spre a le introduce în sistem, Olguţa ar trebui să se gândească cum e cel mai bine cu indemnizaţiile în discuţie, ca să nu ne trezim cu ţara goală, peste vreo zece ani.

Copiii nu se nasc şi nu se cresc cu caterincă găunoasă, marca „Liviu Pop”.

Citește și: