Cornel ILIE
Cornel ILIE
17247 vizualizări 20 ian 2016

O simplă încercare - câţi o injură acum pe Simona Halep că a pierdut în primul tur la Australian Open, fără să ştie ce înseamnă respect faţă de munca altuia? Cât de uşor ne dăm cu părerea despre familia românilor din Norvegia şi îi judecăm, fără să ştim mai nimic despre situaţia lor reală? Cât de repede se plictiseşte societatea noastră de orice şi oricine, în general, şi cât de puţin durează de la a idolatriza la a defăima, de la a transforma o statuie de om în nisip? De câte ori îi facem pe alţii să sufere, doar pentru că nu ştim ce să facem cu pionezele din creier şi acele din suflet?

Eram prea mic ca să ştiu ce trebuie să fac şi prea mare ca să mă plâng. Timid, tăcut, trecător pentru toţi cei din clasă şi din şcoală. Nu am facut multe, şi din cele bune şi din cele rele, dintre cele care se spun în cărţi şi povestirile altora că se intâmplă în şcoală. Târziu, dar nu tardiv, am aflat că aşa trebuia sa fie. Au fost momente sau lipsa lor, care mi-au asfaltat un drum. Cel personal. Ca orice drum românesc, totuşi, cu unele gropi.

Eram prea adolescent ca să învăţ şi prea puşti ca să nu mă distrez. Nu mi-au placut absolut deloc chimia şi economia. La engleză şi germană era ca şi cum n-aveam profesori, la română s-au schimbat profesorii de la an la an, iar la matematică, profu’, care ne era şi diriginte, ne educa dându-ne castane.

În ambele perioade, am stat nedormit multe nopţi, pentru a mă gândi la ce se va inâmpla cu mine dacă acea Ea de atunci, nu-mi va răspunde la ‘bună, ce mai faci?’. În ambele curţi, şi de şcoală, şi de liceu, am trecut încordat de sute de ori sperând să nu se ia de mine gaşca ălora mai mari.

Dar, cel mai important şi mai însemnat, în niciuna dintre perioade, nicio materie, niciun curs, niciun profesor nu mă învaţau despre viaţa reală, despre oameni.

Daca priviţi acum in urmă, nu-i aşa că v-ar fi plăcut ca unele dintre ore, dintre cursuri, să fie despre cu totul altceva decât despre ce aţi fost obligaţi să învăţaţi la şcoală, în liceu?

Eu cred într-o materie care să înveţe despre inteligenţa emoţională, despre logica emoţiilor, despre igiena psihică şi emoţională. Cum reacţionăm la inadaptabilitate, la eşecuri, respingeri, conflicte, dezamăgiri, frustrări, complexe care se transformă în fobii şi ne „desenează” cursul vieţii.

Este mai folositor şi mai sanatos să învăţăm de mici cum să nu „hrănim” o dezamăgire, cum să nu ne creăm, involuntar, un complex de inferioritate, cum să tolerăm şi să fim toleraţi, cum să ne respectăm pe noi inşine şi pe cei care fac ceva din pasiune, chiar dacă nu inţelegem de ce fac asta, cum să „citim” printre rânduri când un om este la pământ, în depresie şi trebuie ajutat. Şi multe altele, la fel de importante pentru o lume civilizată.

Este inevitabil ca în şcoală sau liceu să nu simţi că Pământul este o prăpastie, atunci când fata pe care o placi merge cu altcineva de mână sau când un profesor te face de râs în faţa celorlalţi, doar pentru că poate.

La vârsta la care eşti în creştere şi devoltare a personalitaţii, mi se pare că este obligatoriu să fii îndrumat cum să îţi gestionezi sentimentele, pornirile, reacţiile, ca, atunci când vei fi mai mare, să nu ajungi în mijlocul societăţii plin de complexe şi frustrări, pe care să le reverşi asupra celorlalţi. Este vorba despre o poluare, la fel ca fumatul sau claxonatul isteric, doar că una psihologică.

Suntem analfabeţi, din punct de vedere raţional şi emoţional. Viaţa ne-a învăţat să ne descurcăm, dar câţi învăţăm ce este viaţa, de fapt?

Cei mai mulţi dintre noi ne dăm profesori pentru restul lumii, dar suntem propriii noştri repetenţi.

Daca vrei sa-i urmaresti activitatea lui Cornel Ilie, poti da ‘follow’ la pagina https://www.facebook.com/cornel.ilie.54

Citește și: