Cornel ILIE
Cornel ILIE
4398 vizualizări 13 ian 2016

Bibliotecile sunt natura dintr-o casă. Cărţile sunt prescurtarea naturii. Munţii, apele, stelele, soarele, luna, demonii, îngerii, pădurile, natura umană, toate astea şi toate celelalte se pot întâlni în aceeaşi pagină, carte sau raft, aşa cum într-un peisaj se intălnesc apusul, marea, omul si malul.

Nu este ironic că pentru a crea natură interioară, adică bibliotecile, trebuie sacrificată natura, copacii?

Câţi copaci au crescut şi au fost tăiaţi degeaba în numele lui Becali, Copos, Penescu, Staicu, Borcea şi a restului găştii de „artişti”? Dar nu ne-ar plăcea nouă mai mult şi lor mai puţin ca legea să fie mai înfricoşătoare pentru cei ca ei? În loc să scrie o carte, să fie obligaţi să citească una? Şi să fie ascultaţi, ca la şcoală. Eu cred că asta, pentru unii, ar fi mai infricoşător decât carcera. În loc să scrie o carte, să fie obligaţi să citească una. În loc să scrie o carte, să fie obligaţi să citească una. Cu repetiţie, da.

Dar nu este de ajuns, mai trebuie ceva. Şi nu doar pentru ei. Mi se pare obligatoriu ca pedepsa sa vizeze direct „arma crimei”.

Când faci abuz de funcţie, că este trafic de influenţă sau că este abuz, eşti pus să demisionezi. Dacă mergi aiurea cu maşina, rămâi fără permis. Păi nu este evident că trebuie confiscate averile celor care fac fraudă, spălare de bani şi toţi termenii aştia juridici care se folosesc în loc de hoţie?! Dacă s-ar aplica măsura asta, ar mai avea „intelectualii” din puşcărie cu ce să-i plătească pe alţii să le scrie lucrările, să le semneze, să le aprobe şi să le tipărească?

Într-o ţară ştiinţifico-fantastică, este fantastic cum nişte analfabeţi scriu lucrări ştiinţifice.

Pe cealaltă parte a interpretării necesităţii culturii de către cei care ar trebui să o protejeze şi să o păzească, s-a ajuns la momentul în care este foarte probabil ca educaţia muzicală, („ora de muzică„, mai clar), să fie scoasă din programa şcolară.

Lipsa şansei de a învăţa despre cea mai importantă, eficientă, frumoasă şi constructivă formă de comunicare din lumea asta şi din toate timpurile este o tragedie. Concret şi realist, mai mulţi copii cred că sunt mai atraşi de ora de muzică decât cea de chimie. Sau de religie. Nu eşti artist dacă inveţi despre muzică, dar nici creştin dacă faci religie la şcoală. 

Adevărata detenţie nu este a celor condamnaţi, ci este după gratii, pe exteriorul lor. Închisoarea oamenilor care sunt liberi, dar îşi ţin mintea izolată şi încuiată, este cea mai păzită puşcărie.

Daca vrei sa-i urmaresti activitatea lui Cornel Ilie, poti da ‘follow’  paginii https://www.facebook.com/cornel.ilie.54

Citește și: