Condamnați la moarte, prin cutremur

Condamnați la moarte, prin cutremur
Publicat: 04/03/2017, 23:33

Cred că oamenii aceia, inconștienți, care ne conduc au, totuși, impresia că pe ei îi va anunța cineva cu vreo câteva zeci de minute înainte, ajutându-i să o scoată cumva la capăt. Poate își construiesc nonșalanța criminală pe gândul inept: „Mie nu mi se poate întâmpla! Nu, nu!!”. Poate și-au construit un buncăr în care își cresc copiii, încercând să-i ferească de „sinistru”. Așa se numește după – „sinistru”. Înainte, i se spune, neutru, cutremur; emfatic, marele cutremur; cu ștaif, seism. Fără conotații subiective, fără stări, fără spaime, fără vinovății. Înainte, nu înseamnă mare lucru. După, îți vin în minte zeci, sute de motive pentru care ar fi trebuit să faci lucruri – unele, să nu faci lucruri – altele; să nu faci compromisuri, să nu ierți, să nu taci, să-ți pese, să nu accepți indiferența, crima premeditată, să nu-ți expui copiii, familia, să nu expui pe nimeni dintre toți cei care trăiesc odată cu tine. Nimeni nu are obligația să moară odată cu tine, pentru prostiile pe care le faci, pentru lipsa ta de inteligență și viziune, de imaginație.

Îi fac vinovați de crimă prin nepăsare pe toți cei care ne/ne-au conduc/condus (dictatori, siniștri, odioase, președinți, miniștri, primari, viceprimari, consilieri) și care, înainte să facă orice altceva, ar fi trebuit să dispună consolidarea tuturor clădirilor vechi – așa-zis „cu bulină” -, rămase în picioare după cutremurul din 4 martie 1977, precum și pe cele noi, serios avariate – și n-au făcut-o, sub diverse pretexte!

Pe toți cei care, având bugetele țării și ale orașelor pe mână, au cheltuit, inept și ticălos, sute de milioane de euro pe nimicuri, pentru ca să mănânce și gura lor – a unora dintre ei – ceva; fără să-și imagineze groaza, în starea ei cea mai brutală.

Pe toți cei pe care nu i-a interesat și nu-i interesează cum vibrează aerul, lumina și praful, în jur, după un cutremur precum cel din 4 martie; cum urlă văzduhul, cum se înroșește luna, cum tremură carnea pe tine, neștiind ce-ți fac copiii, părinții, iubita, toți cei dragi; cum scrâșnește fierul în carnea betonului care se sfărâmă, deodată, rupând și aruncând în stradă cărămida zidurilor; ce culoare are bezna, și în ce bemoluri stranii se înalță țipătul; cum zvâcnesc și se contorsionează volumele, toate volumele, în principiu complet imobile; cum se vede, din stradă, lumina lumânărilor în „intimitatea” camerelor, expuse prin pulverizarea zidurilor exterioare; cum te îneacă praful gros, cu gust de fier coclit; cum ies oamenii prin ferestre și vitrine, târându-se pe caldarâm; cum miroase moarte, pe care n-o știi, dar pe care o intuiești sub muntele de moloz, „ridicat”, într-o secundă, la ora 21 și aproape 23 de minute, pe locul în care, la 21.21 se afla „blocul Scala”; în încăperile căruia trăiau, la acea oră – fiecare cu preocupările, gândurile, speranțele și visurile sale – poate o sută de oameni; poate mai mulți; poate mai puțini…

Și, pentru că o viață înseamnă enorm, cât poate însemna, atunci, o sută de vieți curmate, violent, de prăbușirea unui bloc, dintr-un oraș? Dar miile de vieții curmate de prăbușirea a zeci de blocuri, dintr-un oraș? Dar zecile de mii de vieți curmate de prăbușirea a zeci de blocuri, în zeci de orașe?!

Asta nu înseamnă să ucizi infinitul prin indolență? Asta nu e crimă cu premeditare?

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Epidemie de singurătate printre părinți, dezvăluie un studiu din SUA