Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
1544 vizualizări 30 iun 2017

Ieri, cu puţin timp înainte de votul de învestitură a guvernului, aflam, pe surse, că Dragnea şi Tăriceanu sunt „en froid”. De ce, de ne ce, era nasol în paradis.

Nu mult mai târziu am înţeles şi motivul: vechiul „Program de guvernare Dragnea” devenise „Noul program de guvernare Dragnea”, care deja apucase să dea lumea peste cap.

Doi dintre miniştrii „cabinetului” Tudose frisonaseră, încă de dimineaţă, auditoriul, pe tema „Pilonul II de Pensii – a fi sau a nu mai fi”, cu balans spre ultima variantă.

Mai mult – temă care se pare că-l demobilizase direct şi impredictibil pe pilonul 2 de putere, Călin Popescu Tăriceanu -, noul program umbla încălţat în bocanci de şantier, prin gingaşul domeniu al fiscalităţii, schimbând, în forţă, paradigma impozitelor pe persoană juridică.

Netam-nesam, o prevedere implementată în program cu viteza luminii (fapt care l-a orbit pe însuşi liderul ALDE) urmează să transforme impozitul pe profitul companiilor, în impozit pe cifra de afaceri a acestora.

Noi nu vom încerca să analizăm aici dacă măsura e una bună sau una rea (la bunul simţ e clar că nu poate fi pe placul unei viziuni liberale), ci remarcăm doar că după ce i s-a reproşat liderului PSD că dirijează discreţionar viaţa partidului, e deja next level, încercând să conducă în acelaşi fel şi viaţa coaliţiei.

Şi nu că i-aş ţine partea şefului ALDE, dar aici are şi omul dreptatea lui. Zice-se că Tăriceanu s-ar fi supărat foarte tare din cauza modificărilor amintite şi a faptului că este nevoit să explice bâlbâielile PSD din ultimul timp. Mai mult, i-ar fi spus liderului social-democrat că dacă nu renunţă la măsurile care au provocat scandalul, ALDE este pregătit să rupă coaliţia de guvernare chiar săptămâna viitoare.

Iar lucrurile nu se opresc nici aici.

Potrivit unei ştiri publicate de Ziarul Financiar „Cele mai mari companii din România, cele mai mari business-uri, cei mai puternici antreprenori români, au convocat de urgenţă, astăzi, o întâlnire pentru a protesta împotriva măsurilor fiscale anunţate de PSD prin noul program de guvernare.

Coaliţia pentru dezvoltarea României, Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România, Romanian Business Leaders, Camera de Comerţ Americană în România, Camera de Comerţ şi Industrie Franceză în România, Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană şi Consiliul Investitorilor străini, au anunţat o conferinţă de presă comună”.

Nici Camera de Comerţ şi Industrie a României nu a ignorat modificările din domeniul fiscal apărute în noul program de guvernare al PSD. CCIR şi-a făcut cunoscut punctul de vedere conform căruia îşi manifestă îngrijorarea cu privire la schimbările apărute, precizând că modificarea netransparentă a fiscalităţii va conduce la un sistem instabil şi impredictibil.

„Ţopăiala fiscal-bugetară” – licenţă Iohannis - l-a supărat şi pe fostul ministru al Culturii din guvernul Grindeanu, Ionuţ Vulpescu, vicepreşedinte PSD. „În BPN, în CExN să se discute serios lucrurile. În ultimele luni au fost numai şedinţe ale CExN, care propuneau premieri şi miniştri şi îi dădea afară mai devreme sau mai târziu. E cam puţin. Cred că ne vom întoarce la statut, la structuri, să vorbim, să vedem ce e de făcut (…) Eu cred că, peste o perioadă, onestitatea va fi criteriul mai important decât fidelitatea faţă de un şef de partid. Un lider de partid vine şi pleacă, nu ia cu el un minister sau un domeniu”, a spus acesta.

Sigur, Vulpescu nu e vreun baron cu mare influenţă în partid, dar are un alt atu: este copilul politic al lui Ion Iliescu, la fel ca şi Şerban Nicolae, nici el un prea apropiat al lui Dragnea.

În consecinţă, am putea specula că, pe fondul ultimelor gafe, nu mai pare complet imposibil ca, împotriva lui Dragnea, partidul să coaguleze o mişcare intestină.

--

Citește și: