Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
4466 vizualizări 21 iun 2017

Ei, da, o să râdeţi cu râsul acela mefistofelic al lui Varujan Vosganian - care m-a paralizat câteva secunde -, lansat în glumiţe prefăcute de la tribuna Camerei. (Acel Vosganian care, altădată, îşi umplea, plângând, în acelaşi plen, capul cu cruci de mir, ca pe un ţintirim pleşuv – lăsaţi, înţelege dânsul, că-i poet!).

O să râdeţi, spun, aflând de ce, totuşi „învingătorul” Dragnea era mai mult şocat decât victorios, astăzi, la finalul scrutinului – înţelegea, abrupt, că alianţa PSD-ALDE nu mai are majoritate în Parlament! Iar acesta este doar începutul.

Sorin Grindeanu a avut dreptate!

Kiseleff-ul, cu tot ce înseamnă el, este, în acest moment, „Out of Africa”, iar preşedintele Klaus Iohannis este liber – şi, dacă este necesar, ne putem întoarce, iar şi iar, la Constituţie – să nominalizeze pe oricine consideră el în funcţia de prim-ministru al viitorului guvern al României.

Liviu Dragnea a reuşit: dintr-un partid care obţinuse cel mai bun scor electoral, în 2016 - devenind ulterior parte a unei coaliţii solide de guvernare, stabile şi stăpână pe situaţie -, a făcut un partid membru al unui „joint-venture” minoritar. De vreme ce 233 de parlamentari înseamnă majoritatea în camerele reunite, iar alianţa a obţinut un scor de 241 de voturi, cel puţin 10 dintre acestea fiind ale „aleşilor” minoritari (unii spun că 15), PSD-ALDE a pierdut majoritatea, odată cu victoria asupra ei însăşi.

Trebuie să mai luăm în calcul, aici, indiferent de jocurile pe care le face Varujan Pambuccian, la ocazii, că grupul pe care îl reprezintă nu consfinţeşte, de obicei, majorităţi, ci doar se alătură acestora.

Apoi, sunt sigur că nici pe parlamentarii UDMR nu se mai poate sprijini puternicul Dragnea, după cele întâmplate luni şi marţi. Una, că nu-l va mai crede, în ruptul capului, vreun maghiar, a doua, că, la un nou troc-promisiune deşănţată cu consecinţe imprevizibile vizavi de echilibrul minoritate-majoritate din România, câteva sute de mii de oameni (ca să nu vorbim de milion) vor fi, din nou, în stradă.

Nu ştiu ce va face Iohannis. Nu ştiu ce vor face PNL, USR, PMP. Nu ştiu cum va marşa, cel puţin în primul episod al următoarei serii a telenovelei politice dâmboviţene, parlamentarii ProRomânia, odată cu intrarea în echipă a lui Ponta, exclus din PSD, (poate şi a altor aleşi social-democraţi, aflaţi în siajul lui Grindeanu).

Nu ştiu, spun, ce vor face toţi aceşti adversari ai lui Dragnea – în grupul cărora nu intră, a priori, şi grupul minorităţilor, care, însă, va schimba macazul fără să clipească într-o conjunctură favorabilă -, dar dacă vor trece peste orgolii mărunte şi obosite, în binele lor, al tuturor (ceea ce pare posibil, de la schimbarea conducerii PNL), majoritatea le va reveni, în detrimentul fostei coaliţii de guvernare.

Păi… Cine n-are Grindeni, să-şi cumpere, nu?!

--

Citește și: