Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
16118 vizualizări 23 feb 2017

Constantin Niţă, fost vicepreşedinte al partidului, fost lider de filială (Braşov), fost ministru în diverse guverne şi - mai ales - în guvernul Ponta, a declanşat, azi, un atac frontal la adresa actualului lider PSD, Liviu Dragnea, nu mai puţin a „lăudătorilor” strâns uniţi în jurul său.

Niţă – care, Nota Bene, e născut în judeţul Iaşi, meleagul lui Chirica - îl face direct răspunzător pe Dragnea de crizele care bântuie partidul. „Dincolo de criza de imagine prin care trece guvernul şi care se poate diminua prin măsuri eficiente, PSD se confruntă şi cu o criză majoră în interior”, spune acesta

De ce? Între altele, pentru că Liviu Dragnea, susţine Niţă, se comportă precum un anume „Simon” care dă titlul (şi face regulile) jocului pentru copii „Simon says”. Personajul în discuţie, mai scrie Niţă pe blogul său, decide şi porunceşte, creând o situaţie care seamănă foarte mult cu ceea ce se întâmplă în PSD, în momentul de faţă. „Există (acolo) o singură voce răspunzătoare pentru toate deciziile majore. Restul imită şi aprobă. Cine nu se supune este eliminat din joc”.

„Cum s-a ajuns aici?”, se întreabă autorul, care, imediat, îşi şi răspunde, la fel de viguros: „Este rezultatul managementului politic promovat de actuala conducere, stil care se bazează pe decizii în grup restrâns. De aici şi inabilitatea de a reacţiona corespunzător la situaţii de criză. Când nu te consulţi cu toţi preşedinţii de organizaţii din judeţe, când forurile de conducere devin arbitrare, când biroul permanent se întruneşte… ocazional etc., este normal să nu mai ai capacitatea de reacţie. (…) În acest fel reuşeşti să transformi un partid de talia PSD într-un colos cu picioarele de lut. Îi iei toată puterea”.

Şi ce-ar fi de făcut pentru a readuce partidul la cursul său firesc? Ei bine, acelaşi propune implementarea unui pachet de măsuri, cam aşa de mare: „Consultarea preşedinţilor de organizaţii judeţene cu privire la deciziile majore luate de conducerea centrală a partidului; o strategie şi o echipă de comunicare; implicarea foştilor membri ai Guvernului Ponta în dezbaterile din cadrul partidului. „Realizările Guvernului Ponta au contribuit considerabil la câştigarea alegerilor locale şi parlamentare. Azi prea puţini lideri din acea perioadă mai sunt promovaţi public. Şi cel mai puţin Ponta!”; încetarea „epurărilor” politice, prin metoda excluderii sau trecerii pe linie moartă a celor care îşi exprimă părerile; o nouă platformă program a partidului cu implicarea tuturor; un congres extraordinar care să ia în calcul modificarea statutului; dezvoltarea unei strategii politice externe, în strânsă colaborare cu actualul guvern, ţinând cont de modificările geopolitice din ultimele luni şi de instabilitatea din regiune. (Ultima măsură nu ştim, încă, dacă e de bine sau de rău).

Bref, ceea ce propune, aici, Constantin Niţă seamănă cu o intenţie de punere în operă, pas cu pas, a restauraţiei în PSD. Sau, şi mai plastic spus, cu detronarea lui „Simon/Dragnea says” şi reinstalarea lui „Victor Ponta dixit”.  

Iar paşii ar fi următorii: consultarea preşedinţilor organizaţiilor judeţene – despre care Niţă afirmă că sunt extra-nemulţumiţi, fiind puşi mereu în faţa faptului împlinit – în luarea deciziilor; implicarea foştilor membri ai guvernului Ponta şi, mai ales, a fostului premier, în viaţa şi activitatea partidului; elaborarea unei noi platforme şi organizarea unui congres extraordinar.

Simplu, previzibil, cât se poate de posibil. Nu cred că grupul de cântăreţi ai lui Dragnea, cu secretarul general adjunct în frunte, comicul Codrin Ştefănescu, ar putea face faţă unui astfel de război, încercând să apere poziţia liderului. Mult mai previzibilă ar fi insurecţia.

Iar în ceea ce-l priveşte pe Dragnea, cred că ar fi complet descumpănit. Dacă nu se descurcă el, sărmanul, faţă cu doi-trei camarazi mai critici, debusolându-se în aşa hal încât habar nu mai are dacă pe Cătălin Ivan, unul dintre ei, l-a dat, deja, afară din partid sau nu, dar când s-o pomeni, în congres, cu toată echipa lui Ponta, cu Diaconu, pregătit de fuziune, şi cu Ghiţă, gata de un nou serial…   

--

Citește și: