Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
1992 vizualizări 16 iun 2017

Asupra lui s-au revărsat acuzaţiile qataro-iraniene, Al-Utaiba fiind bănuit (pe bună dreptate, trebuie să adaug) că a orchestrat diplomatic criza din Golf.

Cu o vechime de aproape zece ani în post, calcă pe urmele legendarului, maleficului prinţ Bandar (ambasadorul Arabiei Saudite în America vreme de peste două decenii, foarte apropiatul familiei Bush).

Tânăr (43 de ani), foc de deştept, respirând pragmatism şi discreţie, carismatic, Al-Utaiba a sedus toate personajele care contează în Statele Unite. Spuneam zilele trecute că nu există uşi, oricât de capitonate, care să nu se deschidă în faţa lui. Personajul dansează fără cusur între două lumi pe care le cunoaşte intim – Orientul Mijlociu şi Occidentul de pe ambele maluri ale Oceanului.

Yusef Al-Utaiba demonstrează strălucit că diplomaţia nu se face doar cu bani mulţi. (Ambasadele Qatarului sunt simple caserii şi atât). Urmăresc cu fascinaţie cum apără interesele ţării sale, chiar şi atunci, când - ca acum - mistifică adevărul cu nonşalanţă.  

N-aş fi scris astăzi despre ambasadorul Emiratelor, dacă nu mi-ar fi atras atenţia o postare pe Twitter a lui Jason Greenblatt, trimisului special al preşedintelui Donald Trump în Orientul Mijlociu.

Ambasadorul l-a invitat miercuri pe evreul ortodox practicant Greenblatt la o cină de Iftar. (Musulmanii, aflaţi în luna Ramadan, zilnic, timp de o lună, ţin post negru până la apusul soarelui, când, seară de seară, se adună la cina de Iftar, cuvânt care ar însemna “pauza de post”).  

Nu doar că l-a invitat la cina de Ramadan (demers cu atât mai inteligent cu cât trimisul special se confruntă cu nişte probleme, chiar în Israel, pe care precarele sale cunoştinţe nu le pot surmonta), dar faptul că i-a oferit mâncare kosher l-a entuziasmat într-atât pe  Greenblatt, încât l-a făcut să-şi pozeze farfuria şi să ureze gazdelor un sincer... ”Ramadan Kareem”!

Ca să înţelegeţi ce înseamnă diplomaţie, încercaţi următoarea experienţă şocantă: deschideţi site-ul ambasadei Emiratelor Arabe Unite la Washington şi deschideţi-l apoi pe cel al ambasadei României...

 

--

Citește și: