Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
3963 vizualizări 16 mai 2017

Scandalul declanşat ieri de Washington Post, pe scurt: conform unui “Deep Throat” cu o poziţie importantă  în Executiv, preşedintele Trump a împărtăşit ministrului de Externe Serghei Lavrov, în cursul întrevederii din 10 mai, la o zi după demiterea lui James Comey, informaţii strict secrete despre autointitulatul Stat Islamic, pe care le primise de la un stat partener sub promisiunea că nu vor ajunge la ruşi. Astăzi, voci autorizate au sugerat că acel ”stat partener” ar putea fi Israelul.

Imediat după ce ştirea a explodat în presă, peste Casa Albă s-a lăsat tăcerea, apoi oficialii au început – ca în cazul demiterii lui Comey – să se încurce în minciuni.

Era de aşteptat că Trump va începe să tweetuie dezminţiri, ceea ce s-a şi întâmplat, începând de şapte dimineaţa (ora Washingtonului): ”Ca Preşedinte, am vrut să împărtăşesc cu Rusia (într-o întâlnire la Casa Albă, programată în mod transparent), ceea ce am dreptul absolut de a o face, informaţii referitoare la  terorism şi securitatea zborurilor, considerente umanitare.  În plus, vreau ca Rusia să îşi intensifice semnificativ lupta împotriva ISIS şi a terorismului”.

Fireşte că preşedintele Statelor Unite are ”dreptul absolut” de a împărtăşi informaţii cu partenerii, numai că au şi informaţiile un anumit grad de secretizare, pe cele „top secret” (cel mai înalt grad de clasificare) legea obligându-l să le păstreze pentru sine.

Mai credibili în a dezminţi s-au arătat oficialii de la Moscova, care au talentul îndelung exersat al disimulării.

Dar cel mai mare secret al Americii, intuit de ruşi încă din campania electorală şi confirmat zilnic din 20 ianuarie, este că – aşa cum titra aseară Stephen Stromberg în Washington Post – “Trump e periculos de incompetent”.

--

Citește și: