Ce ne lipsește: un om de stat

Ce ne lipsește: un om de stat
Publicat: 04/02/2018, 16:17

În noiembrie 1952, după moartea primului președinte, Chaim Weizmann, liderii israelieni, căutându-i un succesor, s-au oprit asupra lui Einstein, care însă a refuzat înalta cinste.

Mi-am amintit episodul petrecut în urmă cu aproape șapte decenii, fiindcă Isaiah Berlin, una dintre cele mai strălucite minți ale secolului trecut, a fost bun prieten cu Weizmann și a înțeles bine luciditatea refuzulului lui Einstein.

Într-unul dintre eseurile sale, influentul istoric al ideilor, Berlin, identifică două tipuri de oameni de stat.

„Primul tip de om de stat este în chip esențial omul unui singur principiu și al unei viziuni fanatice. Posedat de visul său luminos, coerent, el nu înțelege de obicei nici oamenii, nici evenimentele. El n-are îndoieli sau ezitări și, prin concentrarea voinței de putere, a spontaneității și a puterii, e în stare să ignore multe dintre cele petrecute în afara lui. Chiar această orbire și încăpățânată preocupare de sine îi dau posibilitatea uneori ca, în anumite împrejurări, să silească evenimentele și oamenii să se conformeze propriului său model fix. Puterea lui stă în faptul că ființele umane slabe și și șovăilenice, ele însele prea nesigure și incapabile de a decide între alternative, își află pacea, ușurarea și tăria în a se supune unui unic conducător de talie supraomenească, pentru care toate problemele sunt clare, al cărui univers constă numai din culori primare, cele mai multe alb și negru, și care se îndreaptă spre țelul său fără să se uite nici la dreapta, nici la stânga, însuflețit de viziunea sa violentă. Acești oameni se deosebesc în mare măsură în ce privește calitatea morală și intelectuală și, asemenea unor forțe ale naturii, fac în lume si bine și rău. Acestui tip îi aparțin Garibaldi, Troțki, Parnell, de Gaulle, poate și Lenin – deosebirea pe care o fac nu e una morală, nu e una de valoare, ci una de gen. În această categorie mai există binefăcători ca Wilson și groaznici răufăcători ca Hitler.

Celălalt gen de oameni de stat eficienți este acela al ființei politice native, așa cum eroul simplu este adesea antipolitic și vine în ajutorul oamenilor, cel puțin aparent, să-i protejeze de subtilitățile și înșelăciunile vieții politice. Oamenii politici din acest al doilea tip posedă antene de cea mai mare finețe, care le transmit, pe căi dificil sau imposibil de analizat, conturul în permanentă schimbare al evenimentelor, sentimentelor și activității umane din jurul lor – ei sunt înzestrați cu un simț politic particular, nutrit de capacitatea de a sesiza impresii subtile, de a integra multitudinea de amănunte evanescente insesizabile, la fel cum procedează artiștii cu materialul lor. Oamenii de stat de acest gen știu ce să facă și când să facă dacă vor să-și atingă țelurile, care nu sunt de obicei concepute în lumea privată a gândirii interioare sau a sentimentelor introvertite, ci sunt cristalizarea, ridicarea la o mare intensitate și claritate a ceea ce un număr de concetățeni ai lor gândesc și simt într-un mod oarecum neclar, nelămurit, însă stăruitor. În virtutea acestei capacități de a judeca materialul lor, foarte aproape de felul în care un sculptor știe ce e poate modela din lemn și ce anume din marmură, și cum și când. Ei seamănă cu acei doctori care au un dar natural de a vindeca, dar care nu depinde direct de cunoașterea anatomiei științifice, care poate fi învățată numai prin observație și experimentare sau din experiențele altora, deși n-ar putea exista fără asta. Această cunoaștere instinctivă sau, în orice caz, necomunicabilă, de a căuta ce ai nevoie, puterea de a ghici unde zace comoara, e ceva comun multor tipuri de genii, oamenilor de știință și matematicienilor și nu mai puțin oamenilor de afaceri, administratorilor și politicienilor. Asemenea oameni, când sunt oameni de stat, sunt acut conștienți încotro se îndreaptă gândurile și sentimentele ființelor umane și unde îi apasă viața cel mai mult. Ei transmit acestor ființe umane un simț al înțelegerii nevoilor lor interioare, al răspunsurilor la cele mai profunde impulsuri. Mai presus de toate, ei realizează că sunt singurii capabili să organizeze lumea potrivit măsurilor pe care masele le caută în mod instinctiv. Acestui tip de oameni de stat i-au aparținut Bismarck și Abraham Lincoln, Lloyd George și Thomas Masaryk și într-o oarecare măsură, poate, Gladstone și, într-o mai mică măsură, Walpole. Roosevelt a fost un magnific virtuoz de acest tip (…)”.

Klaus-Werner Iohannis nu e pe nicăieri. Și mai exact: e la shoppping prin München, în timp ce în România s-a declanșat apocalipsa anti-corupției.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Hammer time”: O bombă de fabricație franceză lansată de ucraineni distruge o clădire plină de...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Motivul inedit pentru care Volkswagen modifică logo-ul bine-cunosut - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Supermarketuri ÎNCHISE în weekend. A venit anunţul fulger: A apărut o problemă
Grigore Caramalac, crima organizată, sportul şi propaganda rusească în Republica Moldova (II)
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Tatăl lui Mirel Dragomir, despre crima sângeroasă comisă de fiul său: "Nu pot să-l privesc...
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Test de cultură generală. Care a fost prima țară care a trecut la ora de...