Câți bani se fură anual din bugetul Arabiei Saudite? Nu mai mult de 20 miliarde de dolari

Câți bani se fură anual din bugetul Arabiei Saudite? Nu mai mult de 20 miliarde de dolari
Publicat: 19/03/2018, 21:52

Cu ceva timp în urmă, Norah O’Donnell de la CBS i-a luat un interviu lui Muhammad bin Salman, care a fost transmis pe post aseară, în ajunul vizitei în Statele Unite. O’Donnell i-a pus toate întrebările incomode, chiar dacă n-a insistat mereu pentru clarificări.

Interviul începe în forță: „Când mulți americani se gândesc la Arabia Saudită, se gândesc la Usama bin Laden și la 11 septembrie. Se gândesc la terorismul pe care l-a adus el pe pământ American”. Ce răspunde fiul regelui Salman? „Corect. Usama bin Laden a recrutat 15 saudiți în atacurile din 9/11, cu un obiectiv clar. Conform documentelor CIA și investigațiilor Congresului, bin Laden a vrut să creeze o schismă între Orientul Mijlociu și Occident, între Arabia Saudită și Statele Unite ale Americii”. De ce să fi vrut? Asta întreabă și Norah O’Donnell. Prințul explică neconvingător: „Pentru a crea un mediu propice de răspândire a mesajului său radical că Occidentul complotează spre a-i distruge. Într-adevăr, el a reușit să creeze această schismă cu Occidentul”. Jurnalista de la CBS nu insistă. Istoria motivațiilor fostului lider Al-Qaeda e, desigur, e mult mai complicată.

Muhammad bin Salman („unul dintre cei mai bine păziți oameni din lume”, cum remarca O’Donnell când l-a vizitat pentru interviu la Curtea din Riyadh) a răspuns la fel de evaziv și întrebat despre intenția sa revoluționară de a îndrepta teocrația wahabbită spre un islam moderat, ilustrându-și progresele în acest sens cu relaxarea condiției femeilor. ErdoÄŸan i-ar replica (de fapt a și făcut-o în toamna trecută) că nu există islam moderat („Patentul acestei sintagme aparține Occidentului. Nu există islam moderat sau nemoderat. Scopul utilizării acestor termeni este slăbirea islamului”). Totuși, dacă privim numai istoria acestui mileniu constatăm că ideologia majorității grupărilor teroriste de sorginte islamică e fundamentalismul wahhabit.

Mai dispus să se justifice a părut a fi prințul moștenitor atunci când a venit vorba despre respectarea drepturilor omului în regat și despre lupta anticorupție pe care a declanșat-o în noiembrie, arestând, în Ritz Carlton, demnitari, prinți, oameni de afaceri, și acuzându-i de furt din banii statului:

„Muhammad bin Salman: Arabia Saudită crede în multe dintre principiile drepturilor omului. De fapt, noi credem în noțiunea de drepturi ale omului, dar în ultimă instanță standardele saudite nu sunt identice cu cele americane. Nu vreau să spun că nu avem deficiențe. Dar, bineînțeles, ne străduim să reparăm aceste neajunsuri.

(…)

Norah O’Donnell: Ce s-a petrecut la Ritz Carlton? Cum au funcționat lucrurile? În esență, Ritz Carlton a devenit o pușcărie.

Muhammed bin Salman: Ce am făcut în Arabia Saudită a fost extrem de necesar. Toate acțiunile au fost în concordanță cu legi existente, publicate (…).

Muhammed al-Sheikh (cel mai apropiat consilier al prințului moștenitor, școlit la Harvard, n.m.): N-a fost ușor. Având în vedere doar numele și persoanele implicate, n-a fost deloc ușor. Însă noi, noi am simțit că trebuie să facem asta. Și că trebuie s-o facem în acel mod.

Norah O’Donnell: Despre ce fel de corupție vorbim? Vreau să spun – cât de mulți bani au dispărut?

Mohammed al-Sheikh: Probabil între 5 și 10 la sută din cheltuielile anuale ale guvernului, ceea ce a însemnat, aș spune, aproximativ între 10 și 20 miliarde de dolari, poate chiar mai mult, pe o bază de calcul anuală.

Norah O’Donnell: Deci, 20 de miliarde anual au dispărut pur și simplu?

Mohammed al-Sheikh: Au dispărut”.

Prințul moștenitor a confirmat că, în urma acțiunii din noiembrie, s-au recuperat peste 100 miliarde de dolari, dar că „adevăratul obiectiv n-a fost această sumă sau oricare alta. Ideea nu este de a obține bani, ci de a-l pedepsi pe corupt și a trimite un semnal clar că oricine se angajează în afaceri de corupție va avea de-a face cu legea”. La întrebarea „ați făcut asta și pentru a trimite un mesaj că, așa cum spunem în America, e un nou șerif în oraș?”, Muhammad bin Salman a răspuns: „Categoric. Categoric”.

Mâine, prințul moștenitor va fi primit de președintele Trump.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel Dragomir, declaraţii halucinante: 'Nu îmi pare rău că sunt aici'
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
VIDEO Un consilier PNL a uitat să închidă camera în timpul unei ședințe pe Zoom...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Oana Radu, acuzații dure la adresa fostului soț: ,,Mi-a spus că ne bate pe amândouă”....
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Devine obligatoriu în România. Anunț la Guvern chiar azi, 29 martie: Voi scrie în lege...
Apple ar urma să lanseze noi iPad-uri, după un an de pauză
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Patrick, sentimente ascunse pentru Giuly!? Patrick și Robert au purtat o discuție pe tema acestui...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Scandinavia s-ar fi „născut” din Groenlanda, indică un nou studiu geologic