Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
2119 vizualizări 1 iul 2017

Mi se pare tot mai verosimilă interpretarea potrivit căreia, schimbarea guvernului Grindeanu nu a fost generată doar de teama lui Dragnea de a-l scăpa pe premier de sub control – cu consecinţa implicită a şubrezirii poziţiei sale de lider în partid -, ci, mai ales, de perceperea situaţiei real-negative produse de „sinergia” prea multelor fapte şi măsuri de aplicat, abrupt şi fără control, în materie de fiscalitate, salarizare, sisteme de asigurări sociale, cuprinse în primul său program de guvernare.

Nu se pot explica altfel, sub nici un fel de logică, declaraţiile pozitive, laudative chiar, ale preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, făcute cu doar o lună înainte de „marea şi devastatoarea evaluare”, la adresa guvernului.

Nu este deloc exclus ca Dragnea să fi fost informat, abia după risipirea bezelelor, despre realitatea crudă, economică şi financiară a orei, în România – cheltuieli, deficit, inflaţie, pierderi, împrumuturi; başca întârzieri şi costuri cauzate de incompetenţă şi nesiguranţă executivă.

Astfel, de la „frugala” analiză de evaluare, anunţată având ca scop declarat remanierea unor miniştri neperformanţi – cu adresă aproape directă la Tudorel Toader, atunci, mai arzătoare la ordinea zilei fiind abaterile de la „program”, în materie de justiţie, decât cele din spaţiul economico-financiar –, s-a ajuns în numai câteva zile la ordinul şi măsura de descăpăţânare a guvernului.

Devenea aceasta cea mai sigură spălare pe mâini de eşecul, nu al neimplementării măsurilor din program, ci chiar al structurii programatice, al esenţei tezei lui Dragnea, Vâlcov şi compania.

Greu să-ţi asumi, peste noapte aşa un faliment generos, pe care să-l repari din mers.

Astfel, s-a decis punerea la zid a iepurelui Grindeanu, cu senzaţionalul tam-tam de care România a avut parte, am mai spus-o, în cel mai bun moment al său de politică externă.

Că Sorin Grindeanu ar fi fost parte conştientă, cu replică şi text, în scenariul mascaradei, mi-e greu să cred. Şi n-aş fi fost atât de sigur dacă alături de el n-ar fi venit Victor Ponta, fostul lider fiind dispus oricând să încerce revenirea la butoanele partidului.

Astfel, odată cu plecare fostului premier, la Palatul Victoria era tras prin tocătorul de hârtii şi vechiul program, cel nou fiind scos din mapele guvernului Tudose, cu aerul că nimic nu s-a întâmplat.

Manevra, cel puţin periculoasă, nu a mai păcălit însă pe nimeni. Întreaga clasă politică la unison cu mediul de afaceri a reacţionat ferm

Extrem de grav mi se pare nu numai modul de a înlocui un program de guvernare ratat cu altul, fără a-ţi fi asumat eşecul, ci, mai ales, „aspectul” unor măsuri economice cuprinse în noul document, care, pe semne, ar vrea să dreagă busuiocul.

Elocventă în acest sens mi se pare declaraţia liderului PNL, Ludovic Orban: „Impozitarea cifrei de afaceri e o catastrofă economică, este crimă cu premeditare împotriva companiilor şi va bloca dezvoltarea economică a României pe o perioadă lungă de timp – a afirmat liderul PNL, Ludovic Orban pentru un cotidian central. Practic, blochează orice investiţie privată. Impozitarea cifrei de afaceri are foarte multe consecinţe negative, în primul rând împiedică folosirea resurselor proprii pentru dezvoltare şi chiar instituie un stimulent negativ care va determina foarte multe companii să nu se dezvolte, pentru că, pe măsură ce îţi creşte cifra de afaceri, plăteşti mai mult şi practic nu mai ai niciun fel de stimulent în a asigura dezvoltarea companiilor. Al doilea - companiile cu marjă de profit mică, prin introducerea acestui impozit, vor înregistra pierderi. După părerea mea, se vor închide zeci de mii de companii. (…) Foarte multe astfel de companii care sunt astăzi în România se vor muta, capitalul evadează de regulă pe zonele unde are cea mai mare capacitate de a produce profit, vom asista la plecarea a foarte multe companii din România şi, de asemenea, foarte multe din companiile care astăzi sunt interesate să investească în România probabil vor decide să investească în alte ţări din zonă. (...) Per ansamblu, toate motoarele economice vor fi gripate, se va ajunge la stagnarea economică şi chiar riscăm să intrăm într-o nouă criză".

Şi, pentru ce toate acestea? „Doar” ca să cazi din lac în puţ, sau şi pentru că ţi se pare un moment tocmai bun ca să te răzbuni pe multinaţionalele „care au scos românii-n stradă”? 

--

Citește și: