Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
1958 vizualizări 29 iun 2017

Remarc, de vreo 48 de ore, o schimbare de paradigmă: nu numai că nu e ceva ieşit din comun să faci ce nu s-a mai văzut vreodată, anume ca o majoritate confortabilă să-şi bată cuie-n talpă – iar cetăţenilor cuie-n cap -, schimbându-şi propriul guvern, prin moţiune de cenzură, după ce l-a lăudat necontenit un întreg semestru – creând astfel neîncredere şi degringoladă –, dar, şi mai mult, să însemne, săvârşind asta, că ai făcut „pionierat” în Parlamentul României, pus la colţ, până azi, de toate guvernele trecute.

Liviu Dragnea a spus, de la tribuna plenului reunit - înainte de votul de învestitură a guvernului, în încercarea de a împuşca doi iepuri, cu doar un pumn de alice -, ceva de genul că n-ar fi niciun fel de problemă dacă PSD şi-a schimbat guvernul prin moţiune de cenzură. Se poate întâmpla oricând. S-a dovedit, astfel, spunea Dragnea, că Parlamentul este autoritatea supremă în stat şi nu doar o anexă, aşa cum a fost perceput, până azi.

Cu alte cuvinte, am fost anunţaţi că a fost bine ce s-a făcut, dar şi ce se va face, de acum încolo, în materie de răsturnat guverne peste noapte, în perspectiva alungării lui Tudose, care deja a anunţat că o va-ntinde de la Victoria, imediat ce Dragnea va obţine victoria în lupta cu Justiţia.

Sigur, Parlamentul e suveran, pe principiul „eu te-am făcut, eu te omor”, ceea ce ştiam de mult - noutatea este bonusul, gen „Iar dacă te schimb, nu te interesa de motivul real, că-ţi găsim noi un nod în papură!”.

Păi, sigur, o avea Liviu Dragnea dreptate, că doar politica se construieşte astăzi pe baza unei majorităţi solide, consfinţite de diferenţă celor 10 parlamentari de partea coaliţiei, dar costurile tuturor acestor crize, generate de liderii PSD şi jocurile lor oculte, cine o plăteşte? Nu tot aceiaşi români care plătesc mereu totul, de la împrumuturile externe, deja îngrijorător de mari, şi până la la ultimele agape, biruite de aleşi prin teritoriu?

De aceiaşi români, deja bulversaţi, care află din mers că, odată cu fiecare guvern PSD, schimbat de la Kiseleff, se schimbă şi „extraordinarul program de guvernare”, făcând loc altor prevederi, termene şi prorogări?

E, oare, vina românilor, pentru care ar trebui să plătească, faptul că au votat (sau nu) imens-trâmbiţatul „Program Dragnea”, şi că totul se-ndepărtează mai mult şi mai ferm, ca o adevărată Fata Morgana?

De ce să plătească tot ei mereu imensele pierderi generate de jocul politicianist al facţiunilor social-democrate, de obsesia puterii, de incompetenţă şi diletantism, de lipsă de comunicare, de guvernele făcute pe genunchi?

Ce dovadă mai mare vreţi, în sensul celor afirmate mai sus, decât contrazicerea bâlbâită a miniştrilor de Finanţe şi al Muncii, premierului Tudose şi preşedintelui Dragnea pe tema desfiinţării Pilonului II de pensii?

Ce dovadă mai mare a existenţei unui ramolisment politic în statul nostru de drept vreţi, în comparaţie cu faptul că înscăunarea noului guvern se va face cu încă un miting de protest, de această dată împotriva schimbării sistemului de pensii?

N-aş juca la pariuri soarta noului executiv!    

--

Citește și: