Cabala bogaților. David Rockefeller și Lady Macbeth a iranienilor

Cabala bogaților. David Rockefeller și Lady Macbeth a iranienilor
Publicat: 21/03/2017, 22:02

Încerc s-o dezgrop de sub teoriile conspirației, s-o curăț, istorisind-o, de păienjenișul bârfelor orientale și de zgura zvonisticii occidentale.

Prințesa Ashraf Pahlavi, sora geamănă a șahinșahului („regelui regilor”) Muhammed Reza, a murit anul trecut în ianuarie la Monte Carlo. Avea doar 96 de ani. Nu se mai deplasa de ceva vreme între reședințele sale din New York, apartamentul din Paris, de pe Avenue Montaigne, și vila de pe Coasta de Azur. O năpădise uitarea în formă clinică. Prietenul său, David Rockefeller, care s-a stins ieri, la 101 ani, n-a fost dăruit cu acest noroc, deși ar fi avut mult mai mult de uitat decât prințesa Ashraf.

Presa anglo-saxonă a poreclit-o malițios „Lady Macbeth”, cea franceză a alintat-o „Pantera neagră”. Asta i-a plăcut: „Trebuie să recunosc că îmi place numele și în anumite privințe mi se asortează. La fel ca al panterei, caracterul meu e tumultos, rebel, încrezător în propriile forțe. Adesea, doar printr-un efort intens îmi mențin rezerva și calmul în public. De fapt, însă, îmi doresc uneori să fiu înarmată cu ghearele panterei, ca să-i pot ataca pe dușmanii țării mele”. Poate fi crezută pe cuvânt – cele câteva interviuri pe care le-a acordat au fost un… regal de nonconformism temperamental: „Nu-mi pasă când voi muri. Când mori, mori. Ceea ce nu vreau e să mor în patul meu. Să fiu ucisă într-un accident sau împușcată – sunt modurile mele preferate de a muri”. Ghinion: a murit în patul ei, în somn.

De ce nu i-a ascultat dorința Cel de Sus? Fiindcă Îl sfidase, din dragoste fanatică față de regalul ei frate, născut cu cinci ore mai devreme: „Întotdeauna, centrul existenței mele a fost – este! – Muhammed Reza Pahlavi. Unii oamenii se închină lui Dumnezeu. Eu mă închin fratelui meu”. În asta constă împlinirea și ratarea propriei existențe – „chipurile” din oglinda memoriilor sale a fost unul singur, ea și geamănul, un tot de ambiție și putere. Ea, prințesa Ashraf, l-a repus pe tron, după ce șahinșahul fugise în grabă, pilotându-și propriul avion, cum se va întâmpla și la ultimul exil, înspăimântat de mișcările de stradă. Ce strigau oamenii, în afară de lozinci anti-dinastice? „Petrolul e libertatea noastră!”, iar petrolul era supt de britanici. Prim ministrul ales democratic a aplicat decizia Parlamentului și l-a naționalizat. Prințesa-pereche l-a îndepărtat, în 1953, pe înțeleptul, neînfricatul premier Muhammad Mussadeq (cel care a condus țara întins pe canapea), cu ajutorul serviciilor secrete americane și britanice. Acțiunea CIA și MI6 s-a numit „Operațiunea Ajax” și a fost coordonată de Kermit Roosevelt („Mister Iran”), nepotul președintelui cu patru mandate.

Atunci, în 1953, când l-a adus înapoi pe Tronul Păunului, oamenii au fost convinși că Ashraf e geniul rău al lui Muhammed Reza.

În jurul prințesei s-au țesut atâtea mituri, încât e greu să aduni așchiile adevărului de sub trunchiul minciunii. I-a trăit domnia, l-a trăit pe fratele său până în ultima clipă, care a venit repede după ce Revoluția Islamică l-a măturat de la putere.

Dar povestea abia începe: în martie 1979, la aproape trei luni după ce fostul rege al regilor, conducându-și avionul, a luat drumul exilului (mai întâi spre Egipt, apoi în Maroc), David Rockefeller, președintele băncii Chase Manhattan, s-a înființat în apartamentele din East Side ale prințesei Ashraf. Îl chemase ca să-l roage să-i întoarcă un bine…

(Va urma)

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Am fost la ambasada Rusiei să văd „Provocarea”, filmul interzis în România. S-a stricat ceva...
Ce salariu primește un angajat la 'împinge tava' în Mamaia, acum, în 2024. Are o...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Mișcarea strategică a lui Putin în Marea Neagră. Fotografii din satelit arată unde și-au mutat...
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Schimbare uriașă în ROMÂNIA. Anunț de la Guvern azi, 20 APRILIE: Am decis foarte clar
Prințul Harry, într-un nou scandal de proporții. Fotograful regal l-a dat de gol
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Dumnezeu s-o ierte!" De ce a murit, de fapt, Naomi! Acum s-a aflat!
Gabriela Cristea, despre sacrificiile prin care a trecut pentru a ajunge un antreprenor de succes:...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Aisbergul care a scufundat Titanicul, surprins într-o fotografie din 1912