Bietul Bartolomeu, ostatecul din Fanar…

Bietul Bartolomeu, ostatecul din Fanar...
Publicat: 27/01/2018, 21:57
Actualizat: 29/01/2018, 14:25

Patriarhul ecumenic Bartolomeu i-a scris președintelui Turciei, Recep Tayyip ErdoÄŸan, ca să-l anunțe solemn că se roagă pentru succesul Operațiunii „Ramura de măslin” (tocarea sistematică a kurzilor din Siria).

Citesc și mă crucesc:

„În tradiția Bisericii noastre, ne rugăm mereu pentru Statul nostru, pentru sănătatea conducătorilor și pentru bunăstarea și fericirea poporului nostru. Noi nu am uitat sutele de mii de oameni strămutați din cauza conflictelor vecinilor noștri din sud, în special sirieni (…). Este dorința comunității noastre ca națiunea noastră să pună capăt rapid, într-un climat de încredere, maladiei care este teroarea, care îi afectează pe cetățenii noștri, dar mai ales pe cetățenii kurzi care trăiesc în sud-estul Turciei (…). Ne rugăm ca dumneavoastră și Forțele Armate Turce să obțineți izbânda și Operațiunea să aducă pacea în zonă așa cum promite numele ei”.

Bartolomeu nu e vreun naiv. Se împlinește curând un sfert de secol de când arhipăstorește Patriarhia Ecumenică, în calitate de lider simbolic (primus inter pares – primul între egali) al celor aproximativ 300 de milioane de creștini ortodocși din întreaga lume.

În Fanarul Constantinopolului (Istanbul) a dus mereu o viață de ostatec. Când, în urmă cu aproape un deceniu, a obținut cetățenia turcă – esențială, fiindcă Patriarhia Ecumenică funcționează sub legile turcești – n-a însemnat nicidecum că tensiunile cu stăpânirea se vor domoli. Prigoana împotriva minorităților religioase n-a încetat, cum n-a încetat nici stricta lui supraveghere de către serviciile secrete, cum n-au încetat nici provocările.

Patriarhul Bartolemeu, un ierarh foarte instruit, școlit inclusiv în marile universități ale Occidentului, a reușit să fie mereu înconjurat de dușmani. Rușii, care visează la a treia Romă, îl urăsc, mănăstirile din Sfântul Munte s-au ridicat nu o dată împotriva ecumenismului său, iar Sinodul din Creta, din 2016, marele său vis, n-a fost recunoscut ca ecumenic de toate Bisericile ortodoxe-surori (la presiunile Bisericii Ruse).

Omul acesta, care pe 29 februarie va împlini 78 de ani, nu doar că știe bine pe ce lume trăiește, dar a avut curajul, nu o dată să vorbească și să mustre, neomițând nici o temă – războiul, pacea, tragedia migranților, sănătatea planetei.

Ce s-a schimbat peste noapte în relația Patriarhului Ecumenic cu Sultanul de la Ankara, încât, de pe malul Bosforului, trimite o astfel de scrisoare, în care pare a crede că turcii îi bat astăzi pe kurzii din Siria cu ramuri de măslin? Îl paște martiriul?

Nu găsesc altă explicație acestei stranii epistole decât că Puterea a început să creadă în acuzele aberante pe care i le aduce, prin intermediul publicațiilor obediente, de doi ani încoace și se gândește că ar putea rezolva două lucruri: să-l îndepărteze pe Bartolomeu și să facă, astfel, un cadou lui Putin, în cinstea viitoarei sale realegeri.

Acuzațiile care planează asupra lui Bartolomeu Întâiul sunt aidoma celor care au băgat mulți inocenți în pușcărie: că e omul lui Gülen și al CIA și că n-a fost străin de lovitura de stat eșuată din 15 iulie 2015, iar „dovada” e că ar fi părăsit teritoriul Turciei, îndreptându-se spre Slovacia, cu trei ore înainte de declanșarea evenimentelor… „sfătuit de complicii săi”!

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ce sport practică fiica lui Corduneanu? Elisa îi calcă pe urme, deși are 12 ani
EXCLUSIV: Cât plătesc românii pentru o sticlă de apă plată în restaurantele din București. Prețurile...
Wow sau Bau? Mike a uimit trecătorii după ce a apărut în colanţi la braţul...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Legea care intră în vigoare în România. Devine obligatoriu în toată țara
Alex Ciucu, surprins cu amanta în plin proces de divorț. Ar fi ținut-o ascunsă timp...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Gestul disperat făcut de David Pușcaș pentru a avea bani de chirie: "Eram în momente...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
O nouă specie de dinozauri este printre cele mai mici descoperite vreodată