Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
1320 vizualizări 1 apr 2017

Ce face partidul?! Campanie electorală, într-un reflex post-traumatic. Personalităţi, grupuri, echipe, se aglutinează, se mobilizează, se confruntă tot mai intens, pregătindu-se pentru ciocnirea finală, din congres.

Printre cei mai activi candidaţi la fotoliul prezidenţial, Ludovic Orban. Şi el, alături de Cătălin Predoiu, tot un fel de candidat de serviciu. Dacă nu i se va întâmpla neprevăzutul până la votul final, Ludovic va fi unul dintre candidaţii serioşi la şefia partidului.

În rest, pe fondul acalmiei morbide, care a cuprins opoziţia în ansamblu, Orban a luat la pas 21 de judeţe, remarcând, aproape surprins, că se bucură de încredere şi susţinere din partea trupei partidului, care cere schimbarea liderilor liberali – cine or mai fi ei, astăzi.

"Toţi ne spun că trebuie să ne întoarcem să reprezentăm cu adevărat publicul care este apropiat dreptei liberal-conservatoare, adică oameni care trăiesc pe propriile picioare, din afacerea lor. (...) Sunt foarte nemulţumiţi de cei care reprezintă public partidul, mai ales la nivel naţional, în media naţională, vor să fie respectaţi, să se ţină cont de punctul lor de vedere, vor ca deciziile să nu mai fie luate la Bucureşti în spatele uşilor închise, ci prin consultarea amplă a bazei partidului. Primarii, viceprimarii, consilierii locali sunt implicaţi în comunităţile locale şi simt cel mai bine pulsul, ai nevoie de implicarea lor pentru că ei îţi dau cele mai bune informaţii referitoare la un proiect politic, acţiune politică, decizie, poziţionare, inclusiv despre lideri. Vor să nu mai fim reactivi, ci să să avem iniţiativă şi să impunem noi teme", a afirmat Orban,  precizând totodată că va fi cât se poate de „discret”, în privinţa alegerilor din teritoriu, îndemnându-şi colegii să-i aleagă pe cei mai performanţi. „Le-am spus tuturor să nu ţină cont de unde provine un candidat, ci doar dacă este într-adevăr performant, dacă are experienţa şi capacitatea de a duce partidul la victorie. Nu mă voi implica în nicio competiţie în nicio filială judeţeană”, a mai spus Orban.

Dincolo de discursul „reformator”, în backstage, pe după faldurile ţesute în urzeli prietenoase, se poartă lupte „înfundate”, ca într-un teatru al umbrelor.

Contracandidaţii lui Orban sunt băgaţi în şedinţele făcătorilor de strategii: „performanţele electorale” ale lui Ilie Bolojan au fost intens criticate, după non-performanţa înregistrată anul trecut, distrugătoare de imagine şi generatoare de datorii. De asemenea, eventuala desantare a lui Dacian Cioloş în partid este, şi ea, născătoare de frisoane şi refuzuri hotărâte.

Orban însuşi, deşi declară senin că va fi stimulat de orice altă candidatură, anunţată în partid, se „războieşte” pe faţă cu o fantomatică participare la vot, a lui Cristian Buşoi.

"Orice candidatură este binevenită. (…) Este binevenit orice fel de candidat. Am spus şi când s-a vorbit despre venirea lui Ilie Bolojan, şi când s-a vorbit despre venirea lui Dacian Cioloş în PNL şi spun acelaşi lucru şi despre Făt Frumos din Spuma Mării care se tot anunţă şi care eu bănuiesc despre cine e vorba. Şi nu cred că această anunţare, că această prevestire are nevoie de prooroci. Să spună domnul Buşoi când vrea să se înscrie în cursă hotărât: eu vreau să candidez la preşedinţia PNL, ce-i mare filosofie?",  

 Cum s-ar spune, „candidatul Buşoi” îi va întoarce serviciul „candidatului Orban”, de la locale. Cum s-ar spune, nimic nu se uită, totul se transformă.

În consecinţă, opoziţia pare să respire, încă, mai ales în confruntări intestine.  

 

Citește și: