Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
1827 vizualizări 13 apr 2017

"În interpretarea noţiunii de autovehicul, prevăzută de art.334 alin.1 din Codul penal şi art.335 alin.1 din Codul penal, raportat la art.6 pct.6 şi pct.30 din O.U.G. nr.195/2002, modificată şi completată prin OG nr.21/26.08.2014, conducerea pe drumurile publice a unui tractor agricol sau forestier neînmatriculat/neînregistrat potrivit legii sau de către o persoană care nu posedă permis de conducere nu întruneşte condiţiile de tipicitate ale infracţiunilor prevăzute de art. 334 alin. 1 din Codul penal, respectiv, de art. 335 alin. 1 din Codul penal. Obligatorie de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, potrivit dispoziţiilor art. 477 alin. (3) din Codul de procedură penală", se arată într-o decizie, stupefiantă, a Instanţei Supreme.

Dar ce spun oare cele două articole la care se face trimitere?! Ele spun după cum urmează:

Art. 334 al.1: "Punerea în circulaţie sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau a unui tramvai neînmatriculat sau neînregistrat, potrivit legii, se pedepseşte cu închisoare de la unu la trei ani sau cu amendă".

Art. 335 al.1: "Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepseşte cu închisoarea de la unu la cinci ani".

Înţelegeţi cum vine vorba Înaltei Curţi? Adică să nu mai întrebe nimeni pe un tractorist muncind, în sudoare, bunioară unul ca mine sau ca dumneata, cu frica lui Dumnezeu şi a diverşilor participanţi la trafic, care suntem din popor. Adică să şază tot poporul la volanul tractorului, că el e stăpân! Şi, dacă e stăpân, ce-i mai trebuie lui carnet? Sau ce-i mai trebuie lui tractor înmatriculat/înregistrat?

N-ai maşină/limuzină/tramvai, n-ai carnet, dar, totuşi, ai o treabă în oraş, bagi plugul, discul, rariţa sau ce mai ai în obor, după caz, şi te aşterni la drum.

Cât să fie, de exemplu, din Baloteşti, până la Băneasa Shopping, ori până la Selgros?! Doi paşi. Ce să mai stai pe gânduri, dacă ai nevoi? „Hai mă omule, ‘te şi tu, pân’ la mol, ia un sac de cartofi, nu prea mari, de neam prost, vreo patru vinete mai tăricele – vezi, tu, Vasile, să nu fie bătrâne, că-s pline de seminţe -, două-trei kile de roşii prunişoară, trei legături de ceapă verde şi-un carton de ouă bio; stai să-ţi dau o sacoşă, ca să nu mai dai banii pe pungă. Vezi la băieţi, de-o sticlă de motorină! Să nu te pună dracu să te opreşte la cârciumă, când te-ntorci, că-ţi închiu poartă, şi-n tractor dormi, până ţipă cocoşu’ lu’ Urecheatu, la ziuă, na!”.

Păi, ce să te mai oprească să pleci la drum, „pă tractorul tău de zeci de tone”, dacă ÎCCJ ţi-a dat voie să conduci cu capul gol?! Ce, tu ai maşină mică, să omori vreun nefericit pe stradă? Ai tractor. Păi ce, cu tractorul poţi să omori un om?! Cel puţin patru, dintr-o călcătură. Şi, dacă vezi că-i lată, una cu asfaltul, tunde-o bre! Prinde orbul, scoate-i ochii! Păi, ce?! Eşti înregistrat? Înmatriculat? De unde!?

Ce să spună şi rudele morţilor? „Era un tractor roşu, dom’ poliţist!”. „Toate-s roşii”. „Era imens, n-au avut, săracii, nicio şansă”. „Toate-s imense. Nimeni n-are şansă”. „Îl conducea unu cu mustaţă şi şapcă de tractorist”. „Toţi au mustaţă, dă-i dracu! Şi şapcă! Deci n-ai văzut nimic, n-ai nicio dovadă?!”. „N-am, să trăiţi!”. „Atunci, ce mă ţii din treabă!? N-a un avertisment, şi, altă dată, fă-ţi un selfi(e) cu tractoristu’. Nu ştii când ai nevoie!”.

Ce mai, ţircus în toată regula; şi fără plasă dedesubt.

Apropo! O mai ştiţi pe chinezoaica aia care cânta „Rooomâââniiiie-Românieee…”. Nu?! Ei, o s-o ştiţi!

--

Citește și: