7 aprilie 201712:162442

Atacul de la Shayrat – o reacţie emoţională a preşedintelui Trump?

Preşedintele Donald Trump a răspuns emoţional atacului chimic de la Khan Shaykhun, dacă nu are un plan.

Bombardarea bazei aeriene de la Shayrat (guvernoratul Homs), oricât de “chirurgicală” şi ca răspuns la nişte atrocităţi, înseamnă o agresiune armată  asupra unei ţări suverane, membră ONU  - ceea ce ruşii invocă acum e corect din punctul de vedere al dreptului internaţional. (De prisos să subliniem încă o dată falimentul Organizaţiei Naţiunilor Unite).

Când, în septembrie 2015, Rusia a intrat în Siria, am transcris o lungă conferinţă de presă a ministrului de Externe Serghei Lavrov. Insista cu drăcească perseverenţă asupra faptului că ruşii au fost chemaţi acolo de guvernul de la Damasc. Cu alte cuvinte, că – din punct de vedere al dreptului internaţional – prezenţa militară pe teritoriul Siriei e în litera şi spiritul dreptului internaţional.

De altfel, atacul american de azi- noapte dă Rusiei un balon de oxigen propagandistic. Pusă la zid de comunitatea internaţională pentru faptul că - garant al distrugerii armelor chimice, a sprijinit un atac sirian cu arme chimice - încercând nişte explicaţii neconvingătoare, Rusia poate acum să-şi reverse retorica indignată şi ipocrizia legalistă asupra lumii întregi (e limpede că declaraţiile sunt mai ales pentru consum intern).

Problema legalităţii rămâne însă. Atacul asupra Siriei nu s-a desfăşurat cu mandat ONU şi nici n-a avut acceptul Congresului american. Ieri au existat nişte discuţii – republicanii poziţionându-se în favoarea unui răspuns militar la barbaria siriană, democraţii considerând că preşedintele trebuie mai întâi să consulte Congresul.

Democratul Ben Cardin, membru al Comitetului pentru Relaţii Externe al Senatului, a declarat că, dacă Trump ar desfăşura o acţiune militară împotriva Siriei, fără consultarea Congresului, va fi considerată “un act ostil” şi o posibilă încălcare a legii, fiindcă preşedintele de unul singur ”nu are nici o autoritate să meargă în Siria împotriva regimului Assad”. Ben Cardin a insistat că Trump trebuie să ceară o “autorizaţie de război”, care – ţinând seama de barbaria de la Khan Shaykhun – poate fi lesne obţinută.

Dimpotrivă, republicanul John McCain, şeful Comisiei pentru Forţele Armate a Senatului – care a purtat o discuţie cu preşedintele, câteva ore înainte de atac - a insistat pentru o acţiune militară rapidă. McCain susţine că i-ar fi spus lui Trump: „Nu trebuie să fim Barack Obama! Cel mai rău lucru pe care îl poţi face este să spui că te pregăteşti să acţionezi şi să nu acţionezi – ăsta a fost Barack Obama”.

Ce ar mai fi de subliniat, la cald? Chiar dacă rachetele americane de croazieră de pe Marea Mediterană au executat o operaţiune singulară, una “chirurgicală” asupra bazei aeriene Shayrat, tot un act de război se cheamă.

Întrebarea este dacă a fost doar un impuls emoţional al preşedintelui Statelor Unite sau Donald Trump are un plan.

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.